Zdevastované budovy

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Neriešený
meno
Nina 24. augusta 2015

Otrasné budovy v susedstve parkoviska VÚC BB v centre mesta stavebný úrad dlhé roky ignoruje a s majiteľom objektov nerieši. V blízkosti je pešia zóna (Lazovná ul.) tak je to lákadlo turistov. Jedná sa o celý zadný trakt domu na Námestí SNP známy ako "Dom medzi stĺpmi" a je k nemu prístup z Lazovnej ul.

08. september 2015

Nina

Je v kompetencii stavebného úradu problém s rozpadajúcimi budovami v centre mesta riešiť v zmysle stavebného zákona (§ 86, § 87 ...)
07. október 2015

Odpoveď samosprávy

Povinnosti vlastníka stavby starať sa o stavbu a zabezpečovať jej riadnu údržbu sú ulože­né stavebným zákonom jednak v záujme udržania stavebného fondu z hľadiska jeho život­nosti, a jednak vo verejnom záujme, aby nedošlo k ohrozeniu života a zdravia ľudí, najmä z dôvodov požiarnej bezpečnosti a možných hygienických závad.

Ak si vlastník stavby tieto povinnosti ani napriek výzve orgánu štátneho stavebného do­hľadu neplní a hrozí pritom vznik nebezpečenstva, stavebný úrad rozhodnutím uloží vlast­níkovi stavby ich plnenie a zároveň mu určí lehotu, v ktorej má zistené nedostatky od­strániť.

Ide vždy o úpravy, ktoré nemajú charakter údržby stavby. Sú to najmä úpravy v záujme bezpečnosti dopravy, požiarnej bezpečnosti, úpravy, ktorými sa docieli, aby stavba alebo jej zariadenie neobťažovali svoje okolie neprimeraným hlukom, zápachom, exhalátmi, otrasmi, vibráciami, účinkami elektromagnetického poľa, ďalej môže ísť o pripojenie stavby na rozvodné siete, úpravy súvisiace s odvádzaním zrážkových vôd a pod.

Uvedená stavba je proti prístupu osôb dostatočne zabezpečená takže tu právomoci stavebného úradu sú značne obmedzené.

Uvedená stavba na parc.č. 1772/1 je kultúrna pamiatka zapísaná v ÚZKP SR pod č. 2475/0- 52/99, 807/99 a tu má viac možností Krajský pamiatkový úrad, ktorý podľa našich vedomostí koná v medziach pamiatkového zákona.

Vedúci stavebného úradu
24. október 2015

Nina

Zvláštne v odpovedi čítam: "...právomoci stavebného úradu sú značne obmedzené."
(odst. 4)
Z uvedeného vyplýva, že nejaké kompetencie stavebný úrad predsa len má, alebo nie??? Ale aspoň vidieť, ako v Banskej Bystrici fungujú jednotlivé úrady-
24. november 2023

Peter Tekáč

Overenie stavu podnetu - podnet zatiaľ nebol vyriešený
24. november 2023

Odkazprestarostu.sk

Podnet bol opätovne preposlaný KPÚ.

Admin OpS

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania