Prečo sa vo veľkom rúbalo drevo v CHKO Malachovské skalky?

Zodpovednosť za riešenie: Mesto Banská Bystrica

Uzavretý
meno
Zuzana Borošová 30. októbra 2013

Ako je možné že sa takto drasticky zasahuje do Chránenej krajinnej oblasti? Polovica lesa - stromov a kríkov na kopci ku skalkám je celkom vyrúbaná. Nie aby ste dávali zvýšený pozor, keďže tu aj v minulosti došlo k zásahom majiteľov domov do územia CHKO, ale povolíte aj takéto bolestivé zásahy do lesa, kde to nepatrí. Vyzerá, že sa výrub deje kvôli elektrickému vedeniu. TO sa VŠAK DALO RIEŠIŤ AJ INAK.
Žiadam okamžité prezistenie situácie, Vaše vyjadrenie o konkrétnej budúcnosti s plánmi tohto chráneného územia. Taktiež vyzývam k zastaveniu jeho systematického ničenia - ďalšiemu výrubu lesa, a sankciovanie akýchkoľvek osôb ktorí nerešpektovali územie CHKO.

31. október 2013

Odpoveď samosprávy

Dobry den, podla spravcu CHKO Polana Vam posielam nasledovne:
podla uvedeneho ide zjavne o vyrub pod elektrickym vedenim. Na tento vyrub bol vydany suhlas Obvodneho uradu zivotneho prostredia BB.
Uzemie Malachovske skalky tvoria trvale travne porasty a prave tie su aj v predmete ochrany. Aj preto bol vydany suhlas na vyrub, nakolko zarastanie drevinami je negativny jav, kvoli ktoremu degraduju lucne spolocenstva.
Co sa tyka buducnosti chranenho uzemia - momentalne je to v rieseni cez ministerstvo ZP a Okresny urad, ale momentalne ani my nevieme aky bude vysledok (zatial platia hranice, ake boli vyhlasene).

Kostúrová
Odelneie ŽP
MsU Banska Bystrica
25. február 2014

Jana Matzová

Práve som sa vrátila z Banskej Bystrice. Navštívila som Malachovské skalky. Bola som uveličená ich krásou a sklamaná faktom, že civilizácia ukrajuje z ich prostredia. Aj keď predmetom ochrany sú trávnaté porasty, návštevníka uchvacujú samotné skalky. Je mi ľúto, že si musia kľaknúť pred civilizáciou. Je nám jasné, že výrub stromov bol potrebný, ale nechápeme prečo betónový stĺp na elektrické vedenie bol osadný priamo medzi skalky.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.