Tatranská a jej problémy, diel tretí

Zodpovednosť za riešenie: Mesto Banská Bystrica

Vyriešený
meno
Peter Lavrík ml 21. marca 2014

Môj príspevok na stránke mesta zo dňa 01.03 2013, doteraz bez odozvy. V článku nižšie môžete vidieť, že od roku 2011 sa len pláta, pláta a pláta. Zanedlho to budú už 3 roky a vôbec sa nič nedeje. Pribudlo MINIMUM nových parkovacích miest a opravený chodník je akurát tak na Rudohorskej ulici. Čo sa týka obrázku, môžete si spraviť obrázok o tom, za čo platíme 430€. A to nevravím ani o vodorovnom dopravnom značení, ktoré to parkovisko nevidelo, ako tam máme rezervačku (cez 10 rokov)

"Tatranská a jej problémy, diel druhý"

Budem citovať svoj príspevok zo dňa 14.10 2011

Dobrý deň.
Ako tak jazdím mestom, tak vidím, že na viacerých uliciach sa obnovuje, alebo obnovoval kompletný povrch cesty. Plánuje sa niečo také spraviť aj na Tatranskej, či stačí vystriekanie dier asfaltom, ktorý bude za pár týždňov zase vymrvený von??? Nehnevajte sa na mňa, ale mohlo by sa niečo riešiť aj s Tatranskou ulicou, aspoň technológiou mikronástreku povrchu, ktorá bola myslím aplikovaná od križovatky do Rudlovej až po pumpu Aqip pri viadukte.

Ďalšiu otázku by som smeroval na parkovanie na uvedenej ulici. Je vôbec v pláne riešiť statickú dopravu? Však miesta je za panelákmi dosť. Vraví sa o tom už pekných pár rokov, ale skutek utek. Ak to bude ako s autobusovou stanicou, tak to sa máme na čo tešiť. Alebo mesto ďalej plánuje vyberať "výpalné" v podobe rezervačiek a používať tie peniaze na iné účely? Myslím, že dosť terajších miest je v havarijnom stave, tak by bolo dobré z tých peňazí riešiť aj niečo takéto.
Ďakujem za odpoveď.

>>> ODPOVEĎ:

Tatranská ulica je zaradená do „Integrovaného projektu rozvoja mestskej časti Sásová – regenerácia sídiel, Banská Bystrica“, v rámci ktorého majú byť vybudované nielen nové parkovacie plochy za bytovými domami na Tatranskej ulici, ale aj zrekonštruované existujúce miestne komunikácie (vrátane chodníkov) v tejto lokalite. Pre tento projekt, ktorý má byť financovaný z fondov EÚ, sú už vydané stavebné povolenia. Žiaľ, doteraz nebola zverejnená predmetná výzva k predloženiu projektov na čerpanie fondov.
Z uvedených dôvodov správca miestnych komunikácií pristupuje k údržbe komunikácií na Tatranskej ulici so zreteľom na plánovanú rozsiahlu investíciu.
Mesto Banská Bystrica, ako správca dane za užívanie verejného priestranstva plánuje aj naďalej podľa § 1a písm. b) zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a §§ 30 až 34a zákona č. 582/2004 Z.z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady poskytovať verejné priestranstvo obyvateľom za účelom trvalého parkovania. Uznesením mestského zastupiteľstva bolo schválené použitie 50% finančných prostriedkov z vybratej dane za užívanie verejného priestranstva – trvalé parkovanie vozidla na vybudovanie nových parkovacích plôch. V súčasnosti sú vydané stavebné povolenia na vybudovanie parkovacích plôch z takto „našetrených“ prostriedkov a taktiež za finančnej spoluúčasti obyvateľov mesta v Radvani a Podlaviciach. Do konca roku 2011 je predpoklad ukončenia stavebného konania na ďalšie parkoviská na Fončorde aj v Sásovej (na Rudohorskej a Krivánskej ul.).

Marta Kršková
oddelenie investícií, evidencie a správy majetku mesta

Bc. Ivan Földvári, Ing. Renáta Hláčiková
oddelenie údržby miestnych komunikácií"

A teraz k jadru veci. Dnes som sa dozvedel, že sa budú ZASE robiť len vysprávky. Pritom panely, na ktorých parkujú autá sú už v dezolátnom stave a ak to pôjde takto ďalej, tak celý mestský rozpočet vám zhltne len Tatranská. Kedy sa poriadne opraví a nebude sa len a len a zase a opäť len látať? A za také parkovacie miesta chcete ešte vyberať dane z užívania verejného priestranstva? Či si ich má nájomca na vlastné prostriedky opraviť?
Prosím vás pekne, vyjadrite sa k tomuto, či sa vôbec plánuje obnova asfaltového krytu, parkovísk a budovanie nových parkovísk, ktoré sa spomínajú v citovanom príspevku. Hrajte otvorenú hru, priznajte farbu, lebo moja dôvera voči mestu je už i tak takmer nulová.

PS: Pesnička o nedostatku financií je už obohraná, tak to sem prosím ani nepíšte, že nie sú peniaze."

11. apríl 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
napriek tomu, že odpoveď odkazujúca na objem finančných prostriedkov nie je pre občanov uspokojivá, nie je možné obísť fakt, že narábať môžeme len s tými finančnými prostriedkami, ktoré máme k dispozícii. Oddelenie údržby miestnych komunikácií a inžinierskych sietí každoročne zabezpečuje aj údržbu miestnych komunikácií, pričom prioritne postupuje podľa miery poškodenia a dopravného zaťaženia. Konkrétne na Tatranskej ulici v súčasnosti nie je miera poškodenia komunukácie v takom rozsahu, ktorý by vyžadoval okamžitý zásah, v prípade poškodených parkovacích panelov sa vyhovie občanom lokálnou opravou realizovanou na základe ich požiadavky. Komplexná oprava, resp. rekonštrukcia povrchu vozovky na Tatranskej ulici aktuálne nie je plánovaná.
Čo sa týka parkovacích miest na sídliskách, v roku 2012 bolo vybudovaných 44 nových parkovacích miest na uliciach Moskovská, Kalinčiakova a Rudohorská, v súčasnosti sa buduje 101 parkovacích miest na Sládkovičovej ulici. Výstavba parkovacích miest na uliciach Tatranská a Starohorská je v štádiu prípravy a rokovania so strategickým partnerom.

Oddelenie údržby miestnych komunikácií a inžinierskych sietí
a Oddelenie investičnej výstavby
26. august 2014

Peter Lavrík ml

Na Tatranskej momentalne prebieha rekonstrukcia, takze podnet je vyrieseny. Esteze idu volby ;-)

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania