Romanova - strom - invazívna rastlina

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený
meno
greg 31. januára 2021

Dobrý deň, prosím o odstránenie inváznej dreviny. Jedná sa o Pajaseň žliazkatý (Ailanthus altissima), kde je Bratislava podľa zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny povinná starať sa o pozemok na území hlavného mesta tak, aby nedochádzalo k rozšíreniu týchto druhov na jeho pozemku a v prípade výskytu inváznych druhov je povinná ich odstraňovať.
Zároveň žiadam o nasadenie náhradnej dreviny na pôvodné miesto.
Ďakujem

Bratislava-Petržalka
Parcelné číslo 1362

01. marec 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, v súčasnosti prebieha monitoring týchto inváznych druhov, na základe ktorého budú dreviny podľa ich zdravotného stavu a v zmysle zákona postupne odstraňované.
Kto? Referát zelene

Oddelenie životného prostredia
Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Petržalka
17. máj 2022

PotPalo

A nieje takého pekného stromu škoda? Koľko vzduchu vyčistí, koľko kyslíku vyrobí, koľko vody zadrží v krajine a o koľko ochladí vzduch v horúčavách.... je užitočný, akurát má smolu že je na niekoho zozname.
19. máj 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Invázne dreviny vedia vytvoriť veľké množstvo semien, ktoré klíčia v každom prostredí, rýchlo rastú, sú veľmi odolné a ťažko sa likvidujú. Ľuďom môžu spôsobiť rôzne alergické reakcie. Ich odstraňovanie preto považujeme za žiaduce.

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Bratislava-Petržalka
19. máj 2022

PotPalo

Ja som alergický na niektorých ľudí, ale zato ich nikto neodstraňuje.
20. november 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.

Predmetná drevina bola nainjektovaná začiatkom tohto roka. Drevina musí ostať na stanovisku 2 roky od injektáže, kým je úplne preschnutá a je možné ju odstrániť natrvalo. Tento konkrétny jedinec však na injektáž nereagoval dobre, takže bol injektovaný znova začiatkom jesene. V prípade pajaseňov je nutné dodržať stanovenú lehotu 2 rokov, kým vyschne aj koreňový systém, aby sa predišlo koreňovému vymladzovaniu.
Kto? Referát zelene
Kedy? september 2023

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania