Sekta HUMANA

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Nové Mesto

Vyriešený
meno
ja 19. júla 2014

Dobry den,
preco mestska cast Nove Mesto podporuje komercnu spolocnost HUMANA? Tato spolocnost sa tvari ako chartia, ale opak je pravdou. Na Slovensku sa od tejto humanitarnej spolocnosti distancuje aj Platforma mimovladnych rozvojovych organizacii a INTEGRA — Centrum prevencie v oblasti siekt o nej pise ako kontroverznej organizacii ktorej cielom je rozmnozovanie zisku.
Podla zistenych informacii, satstvo a topanky vyzbierane v tychto kontajneroch sluzi na dalsi predaj v ich obchodoch po celom svete.
Este ma zaujima, ci Nove Mesto plati tejto spolocnosti, alebo ci tato spolocnost plati mestskej casti za uzivanie pozemkov, na ktorom maju kontajnery.
Dakujem vopred za vyjadrenie.

http://www.mvro.sk/sk/aktuality/125-medzinarodne-hnutie-humana-people-to-people
http://www.integra.fost.sk/clanky/humana.pdf

19. júl 2014

C

Podnet s touto témou už bol na OPS zverejnený pred takmer 4 rokmi - viď
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/724/sekta-zavadza-obcanov
Aj napriek tomu stále na Slovensku podnikajú ...
01. august 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Ďakujeme za podnet. Uvádzame, že k uzatvoreniu dohody o spolupráci so spoločnosťou HUMANA sme pristúpili hlavne z dôvodu, že takýmto spôsobom sa podchytil zber obnoseného šatstva, ktorý nie je zahrnutý do klasickej separácie odpadu (papier, sklo, plasty). Občania sa takto môžu bezplatne zbaviť použitého nepotrebného šatstva, ktoré by v opačnom prípade skončilo v kontajneri alebo na neriadených skládkach. Táto služba teda zároveň pomáha znížiť objem komunálneho odpadu v zberných nádobách na odpad, čím sa znižujú poplatky občanov za nakladanie s komunálnymi odpadmi. Bonusom je to, že šatstvo môže poslúžiť ešte iným. Zároveň podotýkame, že zber je dobrovoľný a mestská časť k nemu pristúpila na základe násobných podnetov zo strany občanov a potom, ako sa zber osvedčil aj v iných mestských častiach.

Zástupca organizácie HUMANA:

Otázka: Prečo NM podporuje HUMANA ?
Odpoveď: HUMANA Slovakia People to People občianske združenie zbiera oblečenie na Slovensku i v MČ BA NM od roku 2010 na základe zmluvy. Zaradila tak Slovensko medzi mnohé krajiny Európy a Ameriky, kde sa realizuje takýto zber. Od roku 2014 si za miesta pod kontajnermi platí. Mestskú časť tento zber nestojí ani euro.

Otázka: Táto spoločnosť sa tvári ako charita, ale opak je pravdou.
Odpoveď: Naše občianske združenie je členom federácie HUMANA People to People so sídlom v Ženeve, ktorá prioritne vznikla ako hnutie zamerané na realizáciu humanitárnych projektov v krajinách tretieho sveta. Všetky naše kroky koordinujeme s federáciou a preberáme metódy práce ostatných členov, ktoré sú prínosom pre zber na Slovensku. Hnutie HUMANA je nezávislá organizácia, ktorá nemá svoje zastúpenie ani v Bruseli ani vo Vatikáne a je výhradne apolitická.

Otázka: Na Slovensku sa od tejto humanitárnej spoločnosti dištancuje aj Platforma mimovládnych organizácií a INTEGRA.
Odpoveď: Neviem sa k tejto skutočnosti vyjadriť, tieto inštitúcie nepoznám a nikto z nich ma nekontaktoval v žiadnej veci. Pracujeme transparentne. Na každom kontajneri je tel. kontakt na priamo na mňa a tak isto sme veľmi ľahko dosiahnuteľný na Facebooku. / HUMANA Slovakia občianske združenie Zber oblečenia/. Tam je tiež možné nájsť informácie o tom ako sa stať dobrovoľníkom. Plus samozrejme web stránka.

Otázka: HUMANA je kontroverzná organizácia, ktorej cieľom je rozmnožovanie zisku.
Odpoveď: Neviem posúdiť kontroverznosť. Áno na realizáciu humanitárnych projektov používame vlastný zisk. Preto ho musíme dosiahnuť. Sme súčasťou centrálnych rozpočtových pravidiel a musíme ich dodržiavať, inak by projekty nefungovali. Ak sa niekde mesiace pripravujú dobrovoľníci na konkrétny projekt a nedostanú prostriedky, celá práca výjde nazmar. Momentálne prebieha v 42 krajinách v Afrike, Indii a Čine 430 humanitárnych projektov realizovaných federáciou. Pre objasnenie si dovolím poznamenať, že v krajinách tretieho sveta nepotrebujú oblečenie. Potrebujú vŕtať studne, rastliny na sadenie a obživu, chiním proti malárii, učebnice, sieťky proti moskytom, prezervatívy, solárne panely a hlavne učiteľov pre všetky stupne škôl. Toto sú hlavné oblasti, kde HUMANA zameriava svoju činnosť. Projektov je samozrejme oveľa viac.

Otázka:Šatstvo a topánky vyzbierané v týchto kontajneroch slúži na ďalší predaj v ich obchodoch po celom svete.
Odpoveď: Áno aj. Naše občianske združenie oblečenie z kontajnerov zhromažďuje v sklade a až sa nazbiera dostatočné množstvo, kamiónom sa expeduje na triedičku, ktorá už je naším zákazníkom, ktorý nám za to zaplatí. Drvivá väčšina oblečenia sa predáva v second handových obchodoch. A to nepoužiteľné na predaj sa recykluje. Najväčším odberateľom textílií na recykláciu je India. My konkrétne expedujeme slovenské oblečenie do Maďarska a do Rumunska. Odber na Ukrajinu zo známych dôvodov sme zatiaľ nedokázali rozbehnúť. V iných krajinách o slovenské oblečenie zatiaľ záujem nie je. Zo získaných prostriedkov zaplatíme nájomné skladu, mzdy zamestanancov, palivo, lízingy, odvody a zvyšok putuje do federácie na projekty. Tento rok máme v rozpočte naplánovanú sumu 10 tis. € na konkrétny detský projekt v Afrike. Veríme, že sa nám podarí čím skôr tieto prostriedky zarobiť a odovzdať federácii. Zdôrazňujem, že ide o peniaze po zdanení. Momentálne máme na Slovensku 220 kontajnerov na zber šatstva. Zamestnávame troch ľudí a spolupracujeme s dvomi dobrovoľníčkami. To je všetko. Viac členov náš tím nemá. Za prvý polrok 2014 sme vyzbierali v MČ Bratislava - Nové Mesto 44300 kg použitého oblečenia. Spolupracujeme tiež s Domovom pre každého - útulkom pre bezdomovcov na Hradskej ulici vo Vrakuni, kde pravidelne dodávame deky, vankúše, uteráky a posteľnú bielizeň podľa požiadavky útulku. Tak isto spolupracujeme s organizáciu Vagus na Mýtnej ulici v Bratislave. Tam oblečenie zbierame, pretože ho tento útulok dostáva od darcov viac ako je schopný spotrebovať. Pre informáciu dopĺňam, že na Slovensku konkrétne v Martine sídli aj HUMANA s.r.o.. Je to triedička oblečenia, ktorá tiež spravuje 40 second handových obchodov na strednom Slovensku, v Čechách a v Poľsku. Táto partnerská organizácia dováža použité oblečenia zo Západnej Európy. Nie zo Slovenska. Ročne odovzdáva na charitatívne projekty cca 400 tis.€. Znovu zdôrazňujem - po zdanení.


Ing. Natália Kudláčová

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania