Ovsištske namestie - preplnený kôš, nedostatocny objem

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený

Koše na Ovsištskom namesti su casto preplnene, nakolko z blizkych stravovacich zariadeni tu zakaznici vyhadzuju objemnejsi odpad, ktory dane koše nedokazu obsiahnut. Pocas veternych dni sa potom odpadky rozfukaju a povaluju na celom namesti. Blizke stravovacie zariadenie som poziadala o spolupracu, aby na terase umiestnili kos, ale neviem ci budu konat. Namestie je velmi frekventovane a zasluzilo by si vacsie odpadkove kose, aby sa dalo udrzat cistejsie. Dakujem.

08. apríl 2021

Jana Micanova

Pravidelne zbierame na namesti odpadky, po velkonocnom vikende sme pozbierali tri plne vrecia smeti a niekolko obalov od pizze. Dnes opat rozfukane plastove obaly z jedla. V malom kosi napchata krabica od pizze. Pozorujeme "vysavacie"auticka, ktore sa pohybuju po strede chodnika, ale zial bez vyraznejsieho efektu na cistote priestoru.
09. apríl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ospravedlňujeme sa za vzniknutú situáciu. Stav odpadových košov na Ovisšťskom námestí bol preverený miestnou ohliadkou, v čase jej konania boli koše vyprázdnené (fotodokumentácia). Obsluha košov je zabezpečovaná v intervaloch, ktorý by mal postačovať, to však nevyučuje situáciu, že koše vo frekventovaných lokalitách môžu byť prechodne preplnené, a to najmä počas víkendového obdobia a sviatkov. Priložená fotodokumentácia dokazuje, že k preplneniu košov často dochádza najmä nedostatočným stlačením obalov (napr. pet fľaše, plechovky, obaly z rýchleho občerstvenia a pod.). Takýto odpad rýchlo prevýši kapacitu smetnej nádoby a dochádza tak k znečisteniu okolia. V dohľadnej dobe nie je plánovaná výmena, ani navýšenie počtu košov, ktoré boli vybrané tak, aby typovo zodpovedali inému moliliáru osadenému v rámci renovácie Ovsištského námestia.

Oddelenie životného prostredia
Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Petržalka
09. apríl 2021

Jana Micanova

Dobry den, oznacit Vasou odpovedou problem za vyrieseny sa mi zda minimalne nedostatocne. Hliadka by mala situaciu monitorovat dlhsie, nie raz a v case po vyprazdneni kosov. Preplnene kose su realitou nielen pocas vikendovych dni, ale v podstate stale. Na takom frekventovanom mieste v danej pandemickej situacii( ked nie je mozne obcerstvenie konzumovat v zariadeni) sa zmenila situacia na namesti rapidne. Zial, je to o ludoch, mozno nejaka pokuta za odhodenie krabice od pizze by pomohla? Skor vacsi kos. Mnohi by smeti odhodili, keby bolo kam. Ak nie je, ostane to na lavicke, na zemi. Nakolko odpadky pravidelne na namesti zbierame, nemozete vidiet realny stav. Ale nasa aktivita je snahou o zmiernenie a nie riesenim. S prichadzajucim oteplenim sa pocet ludi este mnohonasobne zvysi. Verim ze sa pokusite predsalen najst nejake riesenie. Vopred dakujem.
09. apríl 2021

Jana Micanova

Som ochotna na namesti pomoct. A urcite je takych viac. Stav laviciek aj zelene je taktiez zufaly. V novinach sme citali, ze sa uskutocni uprava zelene, zatial na nu cakame marne...

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania