Guothova-znečisťovanie pieskoviska mačkami

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Nové Mesto

Vyriešený
meno
Ján Kret,MUDr. 13. apríla 2021

Vážený pán starosta, prosím aby sa našlo riešenie pre zastavenie znečisťovania pieskoviska mačkami, ktoré sú chované v bytoch a domoch v okolí Guothova11-15 pri detskom ihrisku nad garážami . V minulosti sa na ihrisku boli pozrieť pracovníci úradu, skonštatovali znečistenie exkrementami mačiek, ktoré sa s obľubou chodia venčiť na pieskovisko detského ihriska. Nedokázali nájsť však vhodné riešenie, a tak sa deti naďalej hrávajú na ihrisku kde večer a v noci mačky používajú s obľubou pre svoju toaletu. Verím, že ak majú chovatelia svoje mačky naozaj radi, tak zvládnu aj drobný príplatok aby sa zakúpila plachta a zaplatil sa dôchodca, ktorý by ihrisko prikrýval alebo sa nájde iné vhodné riešenie a deti nebudú naďalej zdravotne ohrozené exkrementami mačiek chovaných v okolí.

14. apríl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Ďakujeme za váš podnet. Podnet bol zaslaný na oddelenie životného prostredia a územného plánovania a zároveň aj správcovi DI.

Kancelária starostu
23. apríl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Podľa vyjadrenia oddelenia životného prostredia a územného plánovania podnet sa rieši od roku 2019. Naša MČ BANM sa opakovane v tejto veci obracala na MsP s požiadavkou o zabezpečenie kontroly z dôvodu kŕmenia mačiek v blízkosti BD Guothova č. 15, s tým aby priestupky boli riešené pokutou, nie dohovorom. Súčasne sme do lokality zabezpečovali opakovane roznos letákov týkajúcich sa tejto problematiky (osveta obyvateľov), oslovovali sme správcu BD Gutohova 15 so žiadosťou o pomoc pri identifikácii priestupcov, keďže kŕmiči mačiek majú pochádzať z predmetného BD, s tým aby sa predmetným problémom zaoberal aj na domovej schôdzi, a to opakovane.

Prostredníctvom EKO - podniku VPS MČ BANM zabezpečila odstránenie pelechu aj nádob na prikrmovanie. Zároveň sme sa opakovane obracali na magistrát hl. m. SR BA v súlade so zmluvou na odchyt túlavých a zber uhynutých zvierat, ako na vecne kompetentný, aby prostredníctvom o.z. Slobody zvierat zabezpečili odchyt ferálnych mačiek a ich prednostné umiestnenie v útulku, resp. v náhradnej starostlivosti, vzhľadom na blízke detské ihrisko.

Po násobných urgenciách sme od správcovskej spoločnosti zastupujúcej obyvateľov BD Guothova č. 15 obdržali vyjadrenie, že spolupracujú so zástupcom vlastníkom BD Guothova č. 13-15 a spoločne pôsobia na povedomie obyvateľov z uvedených domov v tejto veci.
Nakoľko problém pretrvával, obrátili sme sa na nich opakovane so žiadosťou o identifikáciu priestupcu (bez odozvy), ako aj s výzvou na zabezpečenie priebežného odstraňovania nádob na prikrmovanie a zvyškov jedla v súlade s príslušným VZN.
Naposledy sme v októbri minulého roka postúpili na správcovskú spoločnosť vyjadrenie o.z. Slobody zvierat (keďže sme opakovane požadovali zabezpečiť odchyt túlavých mačiek), v ktorom uviedli, že základom na úspešné začatie odchytov mačiek je skontaktovať ich s niekým z obyvateľov BD, ktorí sa o mačky starajú, a to za účelom doriešenia odchytu mačiek prostredníctvom o.z. Slobody zvierat v spolupráci s osobou, ktorá sa o ne stará.

Zároveň sme sa na túto správcovskú spoločnosť , v súvislosti s odporúčaním o. z. Slobody zvierat na prekrývanie pieskoviska nad garážami na Guothovej, obrátili s požiadavkou o odkomunikovanie predmetného s obyvateľmi, ktorých v lokalite zastupujú a poskytnutie kontaktu na osobu, ktorá by bola ochotná plachtu na prekrytie pieskoviska prevziať a dohodnúť sa s ostatnými rodičmi detí navštevujúcich ihrisko na spoločnom prekrývaní pieskoviska.
V zmysle odkomunikovania by bol EKO podnik VPS ochotný poskytnúť obyvateľom dotknutých BD plachtu na zakrývanie pieskoviska. Spätnú väzbu od správcu sme nedostali.

MČ BANM vynaložila nemalé úsilie na riešenie tohto problému, pričom sa neobíde bez spolupráce s obyvateľmi tejto lokality. Pomoc od obyvateľov uvítame pri zakrývaní detského ihriska plachtou rodičmi detí (tak, ako to už prebieha v niektorých lokalitách MČ BANM) , alebo spoluprácu pri odchyte ferálnych mačiek. Pomocnú ruku môže ponúknuť aj sám pisateľ podnetu a dohodnúť sa s ostatnými rodičmi na zakrývaní pieskoviska plachtou, ktorú mu poskytne EKO podnik VPS. Ďakujeme

Kancelária starostu
24. apríl 2021

Ján Kret,MUDr.

Dobrý deň.
Ak by mesto zakúpilo plachtu na prekrývanie ihriska,nevidím problém v jej používaní.Bude v záujme rodičov, aby sa postarali o hygienu ihriska..Skôr sa obávam odcudzenia.Preto by bolo vhodné na jej hlavných plochách nastriekať výrazné logo mesta, prípadne aj iný nápis.
My rodičia, čo sa pravidelne na ihrisku stretávame sa tiež budeme podieľať na zakrývaní.
Je tam síce v blízkosti škola a jej žiaci z rôzneho okolia často ihrisko využívajú a nie vždy k účelu na aký bolo postavené.
31. august 2021

Ján Kret,MUDr.

Guothova-zviera-túlavé

Dobrý deň.
Viackrát som upozorňoval na problém špinenie túlavých mačiek na našej ulici na detskom ihrisku Guothova medzi bytovkou 11 a 13.Tu ich výdatne kŕmia v bytovke 15.Minule jeden otecko napočítal 33 mačacích kôpok v pieskovisku.
Exkrementy ohrozujú zdravie detí.
Preto navrhujem výmenu piesku v pieskovisku a zakrytie plachtou, plachtami ako je to na priložených fotkách na susedných pieskoviskách.
Ďakujem.
S úctou
Ján K.
31. august 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný samospráve s upozornením na aktualizáciu.

S pozdravom,

Barbora Kmeťová
Odkaz pre starostu
[email protected]
23. november 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za preposlanie podnetu. Podnet bol na základe spolupráce MÚ, EKO podniku VPS a obyvateľov vyriešený.

Za porozumenie ďakujem.

S pozdravom
Mgr. Zuzana Kriglerová
Odkaz pre starostu BANM

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania