Neprispôsobiví susedia

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Ružinov

V riešení
meno
Dalibor 08. septembra 2014

Obyvateľom na Ďatelinovej ulici už dlhší čas znepríjemňuje bývanie jeden sused, resp. rodina V. V byte býva otec a jeho tri deti (plus ich malé dieťa), ktoré neustále počas víkendov a v období voľna či prázdnin organizujú vo svojom byte akcie, počas ktorých sa opijú (v horšom prípade aj nafetujú), vykrikujú (najmä z balkóna na celé sídlisko), púšťajú nahlas hudbu, močia z balkóna, behajú po parapetných doskách, demolujú vybavenie domu a lavičky pred vchodom či vybavenie priľahlého parku a pod. Na otvorené okná sme už dávno zabudli, avšak aj pri zatvorených sa to nedá vydržať. Okrem toho pod balkónom často vykrikujú ďalší neprispôsobiví občania, ktorí si chcú od jedného z obyvateľov bytu zakúpiť drogy či ho zmlátiť za ukradnutý bicykel. Situáciu už niekoľkokrát riešila mestská polícia, ale nič sa nezmenilo, často ani nedostali poriadkovú pokutu. Obyvatelia sa ich okrem iného boja, nechcú sa dostať do konfliktu a tak radšej trpia. Nie je však normálne, aby jedna "rodina" terorizovala celý dom so 60 bytmi.
Touto cestou chcem podať žiadosť o riešenie opakovaného zásahu do výkonu vlastníckeho práva ostatných vlastníkov bytov alebo nebytových priestorov v tomto dome z dôvodu obmedzovania výkonu vlastníckeho práva iným tým, že hrubo poškodzujú nebytový priestor, spoločné časti domu, spoločné zariadenia domu, spoločné nebytové priestory, príslušenstvo, sústavne narušujú pokojné bývanie ostatných vlastníkov bytov, ohrozujú bezpečnosť a porušujú dobré mravy v dome.

08. september 2014

Klára

Mňa by zaujímalo - či bývajú vo vlastnom byte alebo prenajatom - ak prenajatom, treba kontaktovať majiteľa - môže s nimi vypovedať zmluvu. Platia títo ľudia zálohové platby? Ak nie, správca môže dať návrh na exekúciu. Vravíte o drogách - kontaktovali ste štátnu políciu?
09. september 2014

Lucia

Bývajú vo vlastnom, zálohové platby majú uhradené (vždy sa ich podarí vymôcť). Toto ovládame, keby sa dali dať do dražby pre neplatenie, už dávno to využijeme. Žiaľ takto je to komplikovanejšie a polícia nemá záujem to riešiť.
09. september 2014

ivan

Predávajú drogy?Obrátiť sa na Národnú protidrogovú jednotku.Či?
12. september 2014

Janka

tak treba podať oficiálnu sťažnosť bytovému družstvu, alebo mestskej časti a nie takto cez webstránku
14. september 2014

Sabi

Mestská polícia takéto vyčíňanie mala už dávno ohlásiť na miestny úrad, kde sa tým mali zaoberať. Ak to nikto doteraz takto neurobil, obráťte sa na právnika, ten Vám poradí, ako sa takejto rodiny zbaviť. V prípade takých veľkých prehreškov, ktoré opisujete, je možné dať byt do dražby a vysťahovať ich (je to zložité opisovať, preto radím právnika). Je skutočne neprípustné, aby jedna rodina takto terorizovala a ohrozovala ostatných vlastníkov. Držím palce. Dobrý sused je nad zlato.
17. september 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za Váš podnet.
V prvom rade chceme požiadať, aby podnety s osobnými údajmi boli podávané v písomnej forme a nie verejne, prostredníctvom webu.
V tomto prípade by bolo vhodné, aby celú situáciu vzal do rúk správca bytového domu, prípadne spoločenstvo vlastníkov bytov. Zo skutočností, ktoré uvádzate je zrejmé, že tu môže dochádzať k porušeniu niekoľkých právnych predpisov.
To znamená, že pokiaľ sa jedná o mladistvé osoby, tak je potrebné kontaktovať príslušníkov mestskej alebo štátnej polície alebo kontaktovať úrad odbor sociálnej kurately na Úrade práce a sociálnych vecí a rodiny, ktorému sme podnet zaslali a ktorý vykoná šetrenie v domácnosti. .
Čo sa týka púšťania nahlas hudby, močenia z balkóna, behania po parapetných doskách demolovania vybavenia domu a lavičiek pred vchodom, tak takéto konania zakladajú podozrenie zo spáchania priestupkov „Proti občianskeho spolunažívaniu podľa § 49 ods. 1 písm. d) zákona č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 372/1990 Zb.“) a priestupku „Proti majetku“ podľa § 50 ods. 1 zákona č. 372/1990 Zb. Na riešenie týchto priestupkov je vecne príslušný Okresný úrad Bratislava.
Čo sa týka podozrenia z predávania drog, tak toto je potrebné ihneď oznámiť orgánom činným v trestnom konaní (Okresné riaditeľstvo Policajného zboru, Okresná prokuratúra), aby zabezpečili príslušné opatrenia.
Na riešenie týchto problémov by bolo vhodné z Vašej strany zabezpečiť dôkazy napomáhajúce objasneniu veci či už formou videozáznamu alebo fotudokumenácie. Ďalej by bolo vhodné zabezpečiť očitých svedkov udalosti, ktorý priamo videli, že dochádza k protiprávnemu konaniu neprispôsobivých osôb a budú ochotní pred úradmi svedčiť.
Problematiku susedských vzťahov upravuje ustanovenie § 127 Občianskeho zákonníka, pričom svoje právo si môžete uplatniť aj na vecne a miestne príslušnom súde v občiansko-súdnom konaní


kancelária starostu

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania