Ružinovská-strom-invazívna rastlina

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Ružinov

V riešení
meno
saraja 15. augusta 2021

Veľký invazívny strom pri zmrzline, podľa zákona treba odstrániť

16. august 2021

Common Ennemy

fajný veľký - robí tieň
17. august 2021

Peter

Pajaseň žliazkatý je jednou z najznámejších inváznych drevín v Bratislave a pre jeho toxicitu je škodlivý nielen pre naše pôvodné druhy drevín a ich biotopy, ale aj pre človeka a živočíchy.
...
Bratislava je podľa zákona č. 150/2019 Z. z. o inváznych drevinách povinná starať sa o pozemok na území hlavného mesta tak, aby nedochádzalo k rozšíreniu týchto druhov na jeho pozemku a v prípade výskytu inváznych druhov je povinná ich odstraňovať.
...
150/2019 Z. z
ZÁKON
z 10. mája 2019
o prevencii a manažmente introdukcie a šírenia inváznych nepôvodných druhov
§ 3/Povinnosti a oprávnenia osôb
(2)Vlastník alebo správca pozemku sú povinní za podmienok a spôsobom, ktoré ustanoví ministerstvo vykonávacím predpisom, odstraňovať zo svojho pozemku invázne nepôvodné druhy uvedené v národnom zozname alebo v zozname Európskej únie a starať sa o pozemok tak, aby sa zamedzilo ich šíreniu.
...
Rozmnožuje sa generatívne (zo semien), aj vegetatívne (odnože, koreňové výhonky). Plodný začína byť medzi desiatym a pätnástym rokom. Dospelý jedinec je schopný ročne vyprodukovať až 325 tisíc semien.
...
Pílenie stromov a rezanie jednotlivých častí stromu, krúžkovanie, resp. odstránenie pásu kôry alebo vytrhávanie mladých semenáčikov je neefektívne a vo väčšine prípadov kontraproduktívne, pretože pajaseň reaguje tým, že na odrezaných častiach produkuje veľké množstvo výmladkov a následne po reze (poškodení) koreňová sústava produkuje nové výhonky. Zvyčajne je výsledkom nielen viac stoniek, ale aj pokryv širšej oblasti.
...
Pri tomto druhu je zakázané jeho výlučne mechanické odstraňovanie výrubom! Je potrebné použiť tzv. injekčnú metódu, pri ktorej sa aplikuje priamo do kmeňa stojaceho stromu registrovaný prípravok na ochranu rastlín (herbicíd) na báze glyfosátu. Šikmo dole sa do kmeňa vyvŕta dierka, alebo sa urobí šikmý zásek sekerkou, do ktorého sa vstreknú 2 ml koncentrovaného herbicídu (480 g/l). Záseky, resp. vyvŕtanie do kmeňa je potrebné realizovať každých 7,5 cm obvodu kmeňa. Najvhodnejší termín aplikácie je leto až začiatok jesene (v mesiacoch júl až september) za suchého počasia, kedy sa herbicíd po aplikácii rýchlo vstrebáva do dreva. Takto ošetrené jedince sa ponechávajú aspoň 2 roky, kým úplne vyschnú a až následne sa po úplnom vyschnutí môžu vypíliť.
19. august 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

preveríme situáciu a budeme Vás informovať.

Komunikačné oddelenie
Miestny úrad Ružinov
V prípade ďalších podnetov alebo otázok nás môžete kontaktovať na [email protected].
Ďakujeme
05. august 2022

Anonymný užívateľ

Ružinovská-strom-invazívna rastlina

A ďalší pajaseň žliazkatý pred vysemenením!!!
05. august 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet s aktualizáciou bol opätovne zaslaný samospráve.

S pozdravom,
Daniel
Administrátor portálu Odkaz pre starostu
12. august 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, opätovne sme požiadali kolegov o stanovisko.

Komunikačné oddelenie

Miestny úrad Ružinov

V prípade ďalších podnetov alebo otázok nás môžete kontaktovať na [email protected].
Ďakujeme
17. august 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Na mestskej časti evidujeme pajasene žliazkaté, ich odstraňovanie vykonávame veľmi opatrene a postupne. Ako prvé odstraňujeme stromy choré, preschnuté a rastúce na nevhodných plochách. Zdravé jedince, ktoré plnia všetky dôležité funkcie drevín rastúcich v meste ( vytváranie tieňa, zadržiavanie vlhkosti, ochladzovanie okolia, ...) a zároveň rastú na vyhovujúcich plochách budeme odstraňovať až medzi poslednými, vtedy keď bude za ne vysadená vhodná náhrada, ktorá prevezme všetky ich funkcie.

Komunikačné oddelenie

Miestny úrad Ružinov

V prípade ďalších podnetov alebo otázok nás môžete kontaktovať na [email protected].
Ďakujeme
12. október 2022

Anonymný užívateľ

Overenie stavu podnetu - podnet zatiaľ nebol vyriešený

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania