Fajčenie na balkónoch

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Karlova Ves

Uzavretý
meno
Majo 05. októbra 2014

"Suseda si niekto nevyberie..."

Je to problém mnohých ľudí, nie len v našom meste, nie len v našej časti, a nie len na našej ulici. Je to problém všade tam, kde sú bytové domy (paneláky, činžiaky,...) a neprisposobiví susedia v kombinácii so zákonom na "OCHRANU FAJCIAROV".

V lete su vonku 30-tky (v tieni) a vy nemozete vyvetrat, pretoze mate vedla na balkone suseda, ktoremu asi dosli zapalky a tak udrzuje jednu cigaretu od druhej. Mate male dieta a uz aj zmiereny s tym, ze vlastne neustale zafajceny (a zaskleny!) balkon nemozete vyuzivat, skusite poprosit suseda, aby, a ci by, no skratka, aby to trosku obmedzil, ze sa neda ani vetrat, lebo hned je toho plny byt. "Nie, neda sa!" - to je samozrejme slusna reprodukovana verzia. Pretoze to, kam tento clovek poslal moju manzelku a ako jej vynadal tu pisat nebudem. Pozname to, taki ti pieskoviskovi pseudomafiani, ktori si myslia, ze pred nimi kazdy padne na kolena.

Osobne uz ale mam za to, ze tu ide o umyselne ohrozovanie zdravia. Ano! A to uz nie je sranda. Pretoze ja (a to nie len ja!) nechcem, aby moje dieta od narodenia dychalo cigarety. Nase pseudozakony a policia, ktora dohliada na naplnanie chybajuceho rozpoctu sa netrapi ani len fajcenim na zastavkach, nieto este niekde, kde je akoze ten clovek doma.

V obcianskom zakonniku aj domovom poriadku je uvedene, ze clovek nema nijako obmedzovat, ani znemoznovat (hluk, dym, zapach,...) uzivanie vlastneho bytu. Ale ak nemozem vetrat, a nemozem pouzivat svoj balkon, pretoze na 100% mi ho nikto nezatesni, tak co je to potom? Vulgarizmy a vyhrazky? Len preto, ze chcem mat zdrave dieta?

Nehovoriac o tom, ako vyzera priestor pod balkonmi.

Milý MiÚ, zaujima ma tvoj postoj voci tomuto, velmi dlho riesenemu, a pravdupovediac v asi vsetkych mestach neriesenemu problemu. Bude Karlova Ves prva, ktora sa voci tomuto postavi, alebo sa len prida k davu a bude opat "neriesit", aby si nepohnevala volicov, ktori zabijaju nase deti?

Mne to lahostajne nie je. To, ze vecer, ked pridem z prace nemam kde zaparkovat, to, ze tu stoja naokolo niekolko rokov zaparkovane vraky bez pohnutia, ze v trave su psie exkrementy, by som este prezil. Ale to, ze chce niekto zabit moje dieta NIE!

06. október 2014

Johny

Majo a keď dieťaťu dávate samé ,,éčka,, do tela Vám nevadí??? (neobhajujem fajciara suseda), ale keď sa povie A treba aj B. skúste použiť jeho vlastnú zbraň, treba vyrobiť poriadny zápach a nechať mu to pri jeho balkóne.
06. október 2014

Majo

Johny, cize ty si das v pohode na zafajceny balkon na dve hodky denne male dieta, ano? Nebude ti prekazat chodit v zafajcenych veciach, vsak?

Vdaka za radu. Jeho balkon je proti vetru (90% fuka jednym smerom), takze to by asi neslo. Navyse, je to take prikladanie do ohna.
06. október 2014

Johny

Majo, slabé argumenty, pisete o smrade v byte, nie o dieťati na balkóne. Viete co pomôže? kúpte rybu, nechajte ju niekoľko dní postáť a vzdy mu kusok vhodte, buď pred dvere alebo prehodte na balkón. Tazko so susedmi, ked nie po dobrom tak po zlom. drzim palce. Smrad za smrad.
06. október 2014

Majo

Johny: treba si precitat cely podnet. Ide aj o uzivanie balkona, o ohrozovanie zdravia. Vdaka za palce, ale nikomu nic hadzat nikam nebudem. Ak by sa kazdy znizil na uroven takychto ludi, tak by sa nam tu zilo este horsie ;)
06. október 2014

Johny

tak potom ručne stručne aspoň za to ako sa choval k pani manželke.
06. október 2014

adam

Rusenie nocneho kludu z balkonov, fajcenie na balkonoch atd. - to su veci, ktore bud zatrhneme celoplosne a pod vysokymi pokutami, alebo si kazdy bude robit "na svojom a vo svojom" co chce..ale ak ANO, tak potom bude za par rokov z nasich sidlisk NEW LUNIK..a to nehovorim o tzv. prenajatych bytoch, kde nema na osadenstvo dosah nikto..ani verim, ze ani prehlad, kolko takych bytov tu je..p.s. mestsky policajt mi poradil, aby som im dal po papuli JA..vraj to viac zabera..no teda diky za radu, za tie dane :))
06. október 2014

ivan

mestsky policajt mi poradil, aby som im dal po papuli

A on potom ešte s jednou ozbrojenou gorilou, na teba vletia, a čoby nebezpečného zločinca ťa s velkou slávou predvedú na miestne oddelenie VB, kde budeš pred odoslaním do CPZ ručne spracovaný, podla manuálu s.Beriju.
07. október 2014

adolf

ty zijes v komunizme? VB bolo za komunizmu!
09. október 2014

Johny

adolf, na Slovensku bol socializmus, nie komunizmus... to je dosť podstatný rozdiel.
09. október 2014

peter

no ale tu chybu hovoria aj v televizii. zatvarali cirkevnych hodnostarov, nepriatelov statu, nemohol si počuvat britske, anglicke, nemecke pesnicky. napriklad skupina beatles. ale o to tu nejde! VB už neexistuje,iba v pamati historikov a pamatnikov!
09. október 2014

Johny

každá ideológia má svoje + aj -
ja si myslím, že tá naša Slovenská je asi najhoršia...
13. október 2014

Laco G.

Takeho bula, co vyhadzoval vajgle z okna sme mali v brane.
Riesenie:
Spaky sme mu napchali do schranky a pred byt polozili popolnik.
Normalne to zafungovalo.
13. október 2014

robko

prosím nenadavajte tu!prosím tím odkazprestarostu vypipal niektore slová pana Laca G.
13. október 2014

Laco G.

robko, porad mi, ako mam nazvat asociala, ktory vystreluje horiace ohorky cigariet z balkona.
P.S. I
Pozorne si pozri fotografiu a spocitaj, kolko je tam spakov, ktore dohoreli na zemi?
P.S. II
Ktore??? dalsie slovo okrem "bula" je nadavka a treba ho vypipat?
14. október 2014

robko

no ano! ale toto je odkazprestarostu a nie facebook!
21. október 2014

Odpoveď samosprávy

Čo sa týka obťažovania susedov cigaretovým dymom dávame do pozornosti nasledovné:
V zmysle § 127 Občianskeho zákonníka:
„Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok“.
Na základe vyššie uvedeného môže dotknutá osoba podať na súd žalobu na určenie povinnosti zdržať sa zásahov vo vlastníckeho práva, prípadne žaloby na určenie povinnosti zdržať sa obťažovania hlukom nad mieru primeranú pomerom.
V zmysle § 11 ods. 5 zákona č. 182/1993 Z.z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov: „ Ak vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome svojím konaním zasahuje do výkonu vlastníckeho práva ostatných vlastníkov bytov alebo nebytových priestorov v tomto dome takým spôsobom, že obmedzuje alebo znemožňuje výkon vlastníckeho práva tým, že hrubo poškodzuje byt alebo nebytový priestor, spoločné časti domu, spoločné zariadenia domu, spoločné nebytové priestory, príslušenstvo alebo sústavne narušuje pokojné bývanie ostatných vlastníkov bytov, ohrozuje bezpečnosť alebo porušuje dobré mravy v dome, alebo neplní povinnosti uložené rozhodnutím súdu, môže súd na návrh spoločenstva alebo niektorého vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome nariadiť predaj bytu alebo nebytového priestoru.“ Týmto spôsobom sa postupuje cez správcu bytového domu alebo spoločenstvo vlastníkov podľa toho, ako má bytový dom upravenú správu.
Teda ak bude existovať právoplatné rozhodnutie súdu, ktorým určí „fajčiarovi na balkóne“ zdržať sa konania (fajčenia), ktorým bude obťažovať nad mieru primeranú pomerom suseda môže súd na návrh spoločenstva alebo niektorého vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome nariadiť predaj bytu.

Miestny úrad Bratislava-Karlova Ves, referát legislatívno-právny a súdnych sporov

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania