Strakova-Automobily-iné

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Staré Mesto

V riešení
meno
Eva Korenova 17. decembra 2021

Pesia zona sa pocas covidovych lockdownov preplnila autami. Pesi kluckuju medzi odstavenymi a premavajucimi autami cely den a najma pri vjazde aut do pesej zony krizovatka Starkova/Panska jazdia rychlo, auta vychadzaju zo Strakovej a ludia (pesi, kolobezky, bicykle) nemaju sancu tie auta vidiet, casto tam musim uskakovat pred autami. Preco stoji cely deny policajt pred magistratom a nikto nie je na tomto kritickom mieste?

04. január 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za váš podnet. Dovolíme si vysvetliť situáciu: Vjazd do pešej zóny je povolený len na základe "vjazdky", do zóny môžu vojsť len obyvatelia zóny a zásobovanie, to však má vjazd časovo obmedzený.
Do pešej zóny je možné dostať sa dvomi vstupmi - jeden je na Hviezdoslavovom námestí pri americkej ambasáde, druhý za hlavnou poštou.
Oba vjazdy využívajú výsuvné stĺpiky, tzv. pilomaty, obsluhuje ich mestská polícia na základe dohody so Starým Mestom. Podľa našich informácií, pilomaty fungujú, teda do zóny sa mohli dostať iba autá s povolením. Max. povolená rýchlosť áut v pešej zóne je 20 km/h, kontrola je v kompetencii polície,
Dovoľujeme si však upozorniť, že vjazd do pešej zóny je okrem vozidiel s povolením, zakázaný aj bezmotorovým vozidlám, teda kolobežkám a bicyklom.
K otázke na harmonogram činnosti zamestnancov mestskej polície (celodenná pohotovosť v lokalite magistrátu) sa nevieme vyjadriť, keďže mestská polícia spadá pod hlavné mesto, nie Staré Mesto.
Ďakujeme za porozumenie.

Oddelenie komunikácie s verejnosťou, Miestny úrad Bratislava-Staré Mesto
04. január 2022

Eva Korenova

Cize na zaklade odpovede samozpravy som to pochopila tak ze nebude robit nic.
Mam za to ze ked tam samosprava pusta auta a tie auta ma kontrolovat policia tak samosprava by mala kontrolovat policii ci to aj robia pretoze na pesej byvam a statna policia sa po pesej zone obcas vecer prevezie v aute, ktoremu musime uhybat ale kontrolu dopravnych pravidiel nevykonava NIKDY.
A po druhe, mna osobne mestska policia poucila, ze po pesej zone mozu premavat kolobezky a bicykle ale max rychlostou chodze chodcu, takze si to ujasnite a umiestnite jasne znacky.
Ziadam samospravu, aby vyzvala statnu policiu na kontrolovanie vjazdu a dodrziavanie rychlosti na pesej zone a kontolovala si ci to aj robia. Dakujem
23. november 2022

Radomír Laučík

Dobrý deň, vidím, že viac ľudí si všimlo tento problém s rastúcou tendenciou, prosím mestskú časť aj magistrát, aby si pozreli napríklad toto video, ktoré zachytáva bežný deň medzi 18-19 hodinou: https://youtube.com/shorts/una4f66fSTA?feature=share
Na krátkom úseku vidno 3 autá v pohybe, 2 parkujúce, za nimi ďalej ďalšie 2 parkujúce, ktoré parkujú mimochodom na tom istom mieste v strede pešej zóny každý deň (diplomatické vozidlá). Toto je úplne bežný štáb, prakticky nie je možné prejsť jednu ulicu pešej zóny bez toho, aby vás neminulo minimálne jedno auto a neobchádzali ste minimálne dve zaparkované, a to o ktorejkoľvek hodine. K časom zásobovania radšej ani nevyjadrujem, v ranných hodinách je doslova len otázkou času, kedy sa stane nejaká nehoda (ak sa už nestala), keďže zásobovači zónou jazdia veľmi agresívne a v hustote ako na bežnej ceste.
Je smutné, že aj z toho jediného kúska historického centra, ktorý by bol vhodný pre turistov, sme urobili diaľnicu a parkovisko. Hanbím sa, keď musím opakovane zahraničným návštevať vysvetľovať "ako je to možné" odpoveďou "zjavne je to možné".
Spomínané stĺpiky sa obávam že nefungujú, keďže chodím denne okolo a nikdy som nevidel autá vôbec spomaľovať pri vjazde do zóny. Vyzerá akoby tam už mesiace bol vjazd voľný. Žiadam týmto o priebežné kontrolovanie stavu, pretože je veľmi pravdoeo, že buď niekto necháva stĺpik stále dole, ale už je priveľký počet ľudí, ktorí vedia, ako nechať priechod voľný.
Takisto by ma zaujímal aj počet vydaných povolení na vjazd, lebo akosi mi štatisticky nevychádza, aby tam bola tak obrovská premávka iba od obyvateľov zóny. Väčšinu pes pravdepodobne tvoria aj tak podniky, takže skôr ide o firemné autá, ale pravdepodobne majú voľný prístup aj zamestnanci a prakticky ktokoľvek.
Tento stav nie je určite porovnateľný z minulosťou, pamätám si, keď som zložito vybavoval povolenie na vjazd roky dozadu, keď sme potrebovali technicky zabezpečiť podujatie na námestí. Dnes tie obmedzenia sú očividne oveľa voľnejšie, naopak počet áut a ich využívanie je intenzívnejšie.
Prosím zodpovedných aby si uvedomili, že toto je zóna, ktorá reprezentuje mesto pred zvyškom sveta a jediná, kde sa môžu turisti cítiť príjemne a zažiť atmosféru histórie mesta. Namiesto toho si odnesú pocit výpadovky a divokého parkovania. Verím, že zmenou vedenia sa už tento problém nebude ignorovať.
Ďakujem vopred za riešenie.
23. november 2022

Peter Mravec

Cez leto robila mestská polícia až jednu kontrolu o ktorej informovali a chytili len pár áut. A pritom ich tam púšťajú oni.😁
25. november 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,

Administrátor Bratislava-Staré Mesto
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania