Tematínska - bobor obhrýza stromy

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený
meno
Michal 30. decembra 2021

Dobry den, uz dlhsi cas si brehy jazera Velky Drazdiak vybera bobor ako miesto kde obhryza stromy. V zahranici je bezne chranit stromy (ktore tam rastu deiatky rokov) pred tymto tvorom formou drotenych alebo plastovych golierov okolo kmenov stromov cim sa zamedzi ich znicenie. Preco mestska cast neinstaluje podobne "chranice" v sucinosti s vodohospodarmi, ktori breh asi spravuju. Casom nebudu pri vode stromy. Dakujem

30. december 2021

PotPalo

Rovnaký problém bol pri chorvátskom ramene, boli tam niektoré stromy okúsané. Osadili okolo stromov plastové pletivo ktoré ich malo pred bobrom ochrániť (to potešilo), a o dva týždne všetky stromy vyrúbali (O.o). Bolo to v miestach neďaleko prechodu pre chodcov. Pri tom, kde nový asfalt vyfrézovali a vysekali na mieste pred prechodom pre chodcov, ako by sam išli osadiť také tie dlaždice pre nevidiacich, akurát že ich neosadili a vytvorené diery v chodníku znova vyasfaltovali. Myslím že vedenie je padnuté na hlavu, akurát vyhadzujú peniaze a ničia naše životné prostredie.
31. december 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
podnetom sa budú zaoberať kolegovia z referátu zelene, ďakujeme za jeho zaslanie.

Dávid Pavlík, referát komunikácie
03. január 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
zasielame vyjadrenie pracovníka daného referátu:
Ďakujeme za Váš podnet. Mestská časť Bratislava – Petržalka, situáciu s poškodenými drevinami komunikuje s vlastníkmi pozemkov. Zo západnej strany Veľkého Draždiaka vlastník pozemku zabezpečil ochranný náter na dreviny proti ohrýzaniu zvery. V blízkosti Chorvátskeho ramena na ulici Gessyaova zabezpečil Magistrát hlavného mesta Bratislavy inštaláciu ochranného plastového pletiva. Na ďalších miestach v blízkosti Chorvátskeho ramena zabezpečil inštaláciu pletiva Slovenský vodohospodársky podnik. Z našej strany sa snažíme priebežne monitorovať pohyb a presuny bobra a čo najrýchlejšie reagovať na prípadné poškodenia drevín.

Dávid Pavlík, referát komunikácie
07. január 2022

Petra P.

stačí oplotiť kmene pletivom (viď foto) a bobor sa odsťahuje do ramien, kde môže hrýzť čo chce a nikomu to nebude škodiť. Na celý Veľký Draždiak by stačilo 100mx1m výšky pletiva (cca 250euro v hobbymarkete), ale kde nie je vôla, tam nie je ani cesta. V bývalom hotely Bonbón sa chytili iniciatívy a takto si ochránili stromy.
04. marec 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ochranné pletivo bolo vlani nainštalované aj na viacero drevín na Draždiaku.
Kto? Oddelenie správy verejných priestranstiev
Kedy? 2022

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Bratislava-Petržalka

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania