Žižkova-kôš-nevhodne umiestnený

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Staré Mesto

V riešení
meno
anonym 02. januára 2022

Umiestnenie stojiska na Žižkovej 24 bráni prístupu k budove - koše sú umiestnené na jedinej príjazdovej ceste k objektu, ktorý spravuje BVS. Doteraz pracovníci BVS mohli koše obísť po zeleni, po novej výsadbe stromov toto už nie je možné a prístup k budove je tak definitívne obmedzený - koše preto treba premiestniť a uvolniť príjazdovú cestu pracovníkom.

Okrem toho, ak by v budove horelo, hasiči sa nemajú ako k objektu dostať, umiestnenie teda nie je v súlade so zákonmi a bezpečnostnými požiadavkami.
Našiel som síce viacero podnetov k tomuto stojisku, ale žiadny sa nevenoval obmedzeniu prístupu či porušeniu noriem, preto ho zadávam ako úplne nový podnet a prosím o ponechanie nového podnetu, kedže má iné zdôvodnenie ako predchádzajúce

04. január 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, pán Zruban,
ďakujeme za upozornenie, oddelenie životného prostredia preverí zmenu dopravnej situácie a možnosti presunutia stojiska.

Zároveň si vás dovoľujeme informovať, že stojiská sú zriaďované mestskou organizáciou OLO, a.s. v súlade so zákonom o odpadoch, mestská časť je pri ich zriaďovaní iba súčinná - napríklad aj v zmysle že pomáha nájsť vhodné miesto. Čo nie je vždy úplne jednoduché, keď musí spĺňať viacero kritérií - dôležitou je dostupnosť pre smetiarske vozy, ale tiež vlastníctvo pozemku.
Čo sa týka ohradenia zberného hniezda, to je už v kompetencii bytového domu, ku ktorému stojisko patrí, mestská časť nemá kompetencie investovať do ohradenia, môže byť však opäť nápomocná pri riešení vlastníckych vzťahov k pozemku a ďalších administratívnych úkonov.

Ďakujeme, že nám pomáhate zlepšovať verejný priestor v Starom Meste.
Kto? oddelenie životného prostredia + OLO

Oddelenie komunikácie s verejnosťou, Miestny úrad Bratislava-Staré Mesto
04. január 2022

anonym

Dobrý deň,

Ďakujem za rýchlu reakciu. OLO som kontaktoval ako prvé, avšak v ich kompetencii nie je presun zberných nádob (podľa ich odpovedi) - to môže OLO vykonať až na základe žiadosti správcu bytového domu, a správcu k tomu musí vyzvať vlastník pozemku (tj. Staré mesto/Hlavné mesto). Preto som spísal tento podnet a ďakujem za poskutnutie súčinnosti.

Rozumiem kritériám dostupnosti zberných nádob, som však názoru, že umožnenie prístupu RZP k objektu, alebo pracovníkov obsluhujúci tento objekt, je v tomto prípade nadradným kritériom. Zberné nádoby nemôžu obmedzovať prístup vlastníka či správcu objektu do budovy.

Zároveň by som rád pripomenul, že v okolí je pomerne veľa možností s rovnakou dostupnosťou a zberné nádoby sú ľahko premiestniteľné v rámci lokality (napríklad parcela Hlavného mesta č.1007/1 - pri schodoch, kde je dostupný rovnaký priestor pri ceste, je oddelený chodníkom pre chodcov a je navyše aj bližšie k užívateľom bytového domu, ku ktorému zberné nádoby patria)
04. február 2022

Palo Slav

Problém nerieseny, odpadky všade v okoli, toto sa opakuje každý týždeň.
06. február 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný samospráve s upozornením na aktualizáciu.

S pozdravom,
Martina
Administrátor Bratislava-Staré Mesto
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania