Klokočova - osvetlenie cyklotrasy

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
PotPalo 26. apríla 2022

Hrádza medzi Starým mostom a Prístavným mostom - nezmyselné "osvetlenie" zapustené vo vozovke. Osvetlenie vôbec neosvetľuje vozovku, predmet alebo zviera (napríklad had) na nej nieje vidieť. Za to ale svieti do očí, ktoré sa mu prispôsobia, takže okrem svetielok už nieje vidieť úplne nič. Je veľmi nepríjemné tadiaľ ísť po tme. Na časti hrádze kde toto "osvetlenie" nieje je viditeľnosť podstatne lepšia.

Tiež reflektory popri hrádzi (na stĺpoch, billboardoch, bufete) ktoré sú zle nastavené a svietia do očí, až po vrcholky stromov... to nikto nekontroluje svetelný smog? Veď to musí vadiť aj hniezdiacim vtákom keď im svieti alebo bliká v noci reflektor. Tie reflektory nad billboardami svietia aj ponad ne rovno do očí osobe za ním (napríklad v mieste kde sa hrádza spája s Dolnozemskou).

26. apríl 2022

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
03. máj 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet, ktorého prijatie týmto potvrdzujeme. Pridelili sme ho kolegyniam a kolegom, ktorí majú riešenie danej agendy v kompetencii. O priebehu riešenia Vás na základe obdržaných stanovísk budeme priebežne informovať.

S pozdravom,

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
11. máj 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

mrzí nás, že osvetlenie, špecificky určené na tmavšie cyklistické komunikácie, nepovažujte za vhodné na danú komunikáciu, prípadne nie je osvetlenie správne nastavené. Váš podnet pôjdeme preveriť, do súčasnosti sme ale dostávali pochvalné vyjadrenia na dané osvetlenie a požiadavky osvetlenie osadiť aj na iné úseky. Osvetlenie je priateľské pre zvieratá, jedná sa o jedinečnú technológiu, spôsobujúcu minimálny svetelný smog. Mesto neplánuje zmenu osvetlenia.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
13. máj 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

na hrádzi je použité osvetlenie, ktoré je priateľské pre zvieratá (BAT-HAT-Solar-eye-80). Je to jedinečná technológia, osvetľuje tmavú hrádzu a spôsobuje minimálny svetelný smog. Do súčasnosti sme dostávali pochvalné vyjadrenia na dané osvetlenie a požiadavky osvetlenie osadiť aj na iné úseky.

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
14. máj 2022

PotPalo

Toto cirkusové osvetlenie sa môže páčiť ľuďom ktorí tadiaľ chodia keď sa stmieva a teda je ešte vidieť (alebo ho videli iba na obrázku), berú to ako atrakciu, nie ako osvetlenie. Keď sa tadiaľ ale ide po úplnej tme (to už chodí menej ľudí), už je to trošku o inom, osvetlenie stráca význam.

Že by bolo pre zvieratá priateľské by som nepovedal. Ono nesvieti v kuse ale bliká vyššou frekvenciou. Človek to nevidí, ale zviera to už môže vnímať. Nočné zvieratá určite preferujú tmu pred svetielkami blikajúcimi do očí.
22. máj 2023

PotPalo

Vyriešené... Štúdie, tisíce ďakovných dopisov...(iba jeden chýba, ten môj). Pre tých ktorý to blikanie nevnímate, tak pripomeniem že to je to, keď pohnete okom prudko do strany, a namiesto súvislej svietiacej čiary po svetielkach vidíte prerušovanú. Oko prispôsobí clonu na priemernú intenzitu svetla, ale schytáva v impulzoch maximum. A to sa toľko diskutovalo ako blikajúca obrazovka televízora alebo blikajúce neónky v školách škodia očiam. Teraz bliká každé druhé LED svetlo a je to v poriadku. A potom sa divia prečo je toľko pokazených očí. Takže zagúľajte očami, a keď vidíte prerušovanú kružnicu, tak už viete čo vám kazí zrak.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania