M. Schneidera Trnavského-dlhodobo odstavené vozidlo bez TK a EK

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Vyriešený
meno
Martin Spodniak 28. apríla 2022

Dobrý deň, už nejaký čas evidujem na chodníku pri vjazde na parkovisko AUTOSLUŽBY JZ stojí modrá Škoda Fabia 5d, ktorej chýbajú obe zadné svetlá a EČV na piatych dverách.
EK a TK sú neplatné od konca minulého roka. Ide o vozidlo s pezinskou EČV, na kryte zadného kufra je zadné EČV a oba zadné svetlomety. Vpredu EČV nechýba a interiér je mierne rozobraný.
Minimálne pre tieto spomenuté veci sú pre mňa podozrivé - neviem či by niekto jazdil dlhodobejšie bez platnej EK a TK (čo nevylučujem) a najmä bez oboch zadných svetlometov.
Bolo by minimálne dobre kontaktovať majiteľa auta, aby auto odviezol a zbavil sa ho legálne (pokiaľ existuje - hoci to nepredpokladám, že to vlastník, pokiaľ ho tam nechal odstavené s úmyslom sa ho zbaviť tak dobrovoľne urobí). Ak majiteľ neexistuje, tak bude potrebný odťah (asi) na náklady samosprávy - je možné, že komunikácia sa bude skôr či neskôr rekonštruovať v súvislosti s výstavbou neďalekého projektu Čerešne.

28. apríl 2022

Odpoveď samosprávy

Vozidlo pôjdeme preveriť. S účinnosťou od 01.07.2021 došlo k zrušeniu kontrolných nálepiek emisnej a technickej kontroly, preto už nie je pre nás možné jednoducho posúdiť platnosť EK a TK skontrolovaním nálepiek na čelnom skle. O preverenie platnosti TK a EK musíme vždy požiadať okresný úrad. Vozidlo nahlasujeme na okresný úrad aj pokiaľ nemá tabuľky s EČV.

V prípade neplatnosti EK a TK alebo chýbajúceho EČV predmetného vozidla informujeme príslušný okresný úrad, odbor dopravy a pozemných komunikácií. Platnosť TK a EK je povinný preverovať orgán polície alebo okresný úrad - odbor dopravy a pozemných komunikácií. Mestá a obce nemajú právomoc sledovať a kontrolovať EČV alebo platnosť technickej a emisnej kontroly vozidiel.

Mestá a obce v prípade odstraňovania vozidiel môžu postupovať len v zmysle § 67 ods. 1 písm. a) zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch. Dôvodom na odstránenie vozidla podľa tohto zákona nemôže byť chýbajúce EČV alebo neplatnosť TK a EK, nakoľko to zákon neumožňuje a platnosť alebo neplatnosť TK a EK nemá žiadny vplyv na vykonanie ustanovenia § 67 ods. 1 zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch.

Dôvody ako poškodzovanie, ohrozovanie ŽP, alebo narúšanie estetického vzhľadu obce musia byť preukázateľné, nie len pre samotné odstránenie vozidla ale aj v rámci konania podľa §67 ods. 5 zákona o odpadoch o tom či vlastníctvo k vozidlu nadobúda štát, ktoré vedie okresný úrad odbor starostlivosti o ŽP. V prípade ak neboli dodržané zákonné dôvody okresný úrad nevydá potrebné rozhodnutie a spracovateľ vozidiel nemôže vozidlo začať „likvidovať“.

Všetky nepojazdné motorové vozidlá nahlásené na Odkaze sú v procese ich riešenia. Pre nás je veľká pomoc, že ich občania prostredníctvom Odkazu nahlasujú. Aj na základe týchto podnetov ich vieme začať riešiť.

To, že v reálnej praxi samosprávy nedokážu ani po dvoch rokoch dané vozidlo z verejného priestranstva odtiahnuť je dôsledok toho ako je celý proces nastavený platnou legislatívou. Mestská časť, alebo magistrát, nemôžu konať inak ako v rámci kompetencií zverených zákonom. Auto stojace na parkovisku netvorí prekážku cestnej premávky - preto nezasiahne polícia. A to, že nemá TK a EK alebo má vypustené pneumatiky a dva roky sa nepohlo z miesta NIE JE podľa žiadneho súčasne platného zákona platného v SR dôvod na jeho odtiahnutie. A ani samospráva a ani žiaden nespokojný aktívny občan nemá právo zasahovať vlastníkovi takéhoto vozidla do jeho vlastníckych práv. Legislatíva dala jedine okresným úradom právomoc konať ďalej v týchto veciach a udeľovať pokuty alebo auto nakoniec vyradiť z evidencie.
Kto? Oddelenie životného prostredia

Rastislav Bagar, prednosta MÚ BA-Dúbravka
28. apríl 2022

Martin Spodniak

Omylom som zaradil podnet do zlej kategórie - vozidlo má neplatné EK a TK (viď obrázok). Nepredpokladám, že od vtedy vozidlo prešlo kontrolou, lebo na prednom skle som inú nálepku s EK a TK nenašiel. EČV je iba vpredu.
28. apríl 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

názov a katogória podnetu boli upravené.

Barbora Peregrim
Odkaz pre starostu
[email protected]
01. máj 2022

Jan Biely

PK728EZ TMBPH16Y613157803 TECHNICKÁ KONTROLA DÁTUM VYKONANIA TK 27.11.2019 TERMÍN PLATNOSTI TK 27.11.2021   EMISNÁ KONTROLA DÁTUM VYKONANIA EK 29.11.2019 TERMÍN PLATNOSTI EK 29.11.2021  
02. máj 2022

Martin Spodniak

Viete vyzvať majiteľa, aby si svoje motorové vozidlo odvezol. Respektíve, ak majiteľ neexistuje, tak sa odtiahne? Neplatná TK a EK, chýbajuce svetlomety a neupevnené zadné EČV mi nepripadajú ako bežný nedostatok / poškodenie auta, ktoré sa aktívne používa.
07. august 2022

Martin Spodniak

Overenie stavu podnetu - podnet bol vyriešený. EČV boli osadené a momentálne parkuje inde.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania