MIESTNY ROZHLAS - Referendum

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Vajnory

Vyriešený
meno
Eva Zemanová 30. januára 2015

Dobrý deň,

dnes večer ma zarazilo hlásenie miestneho rozhlasu - s oznamom o blížiacom sa referende - organizovanom Alianciou "za" rodinu.

V súvislosti s inými voľbami (naposledny komunálnymi, ale aj prezidentskými alebo európskymi) som si podobné hlásenie v rozhlase nevšimla.

Viacero obcí sa aj podľa denníka Pravda dostalo v súvislosti s pripravovaným referendom do mierneho konfliktu záujmov, keď MiÚ resp. obecná samospráva prostredníctvom miestneho rozhlasu alebo webovej stránky obce rozporuplným, v zákone neukotveným, spôsobom infomovala občanov o referende. Rovnako zber podpisov v priestoroch MiÚ je v miernom rozpore, myslím že v našej mestskej časti zbierali podpisy aj zamestnanci MiÚ na akciách počas kultúrneho leta, čo ale nepovažujem za až taký precedens.

K dnešnému hláseniu:
Na stránke Aliancie za rodinu je dokonca k dispozícií pripravený text hlásenia, kt. môžu občania v miestnom rozhlase zaplatiť:
http://www.alianciazarodinu.sk/na-stiahnutie/
"Oznamy v miestnych rozhlasoch stoja pár euro. Hlásateľka môže použiť napríklad tento text:
Vážení spoluobčania,
radi by sme vás informovali, že referendum o ochrane rodiny bude v sobotu 7.februára v čase od 7 00 do 22 00......"

Dnešné hlásenie v rozhlase však nebolo označené ako komerčný - platený oznam - chcem sa preto informovať, o aký typ hlásenia sa jednalo, a kto bol jeho zadávateľom.

Mediálne zaujímavé by to nepochybne bolo, pokial sa samosprávy z interného a nestranného presvedčenia spolupodieľajú na propagácií pomerne kontroverzného referenda.

S pozdravom

Eva Zemanová
Koncová ulica

30. január 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pani Zemanová.

Rozhodnutím prezidenta Slovenskej republiky č. 320/2014 Z.z. podľa čl. 95 ods. 1 a čl. 102 ods. 1 písm. n) Ústavy Slovenskej republiky a podľa § 2 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 564/1992 Zb. o spôsobe vykonania referenda v znení zákona č. 192/2007 Z. z. na základe petície občanov prijatej 27. augusta 2014 prezident Andrej Kiska vyhlásil referendum, v ktorom oprávnení občania rozhodnú o otázkach: „1. Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou? 2. Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova? 3. Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samé nesúhlasia s obsahom vyučovania?“. Podľa článku II referendum o otázkach uvedených v čl. I tohto rozhodnutia sa vykoná v sobotu 7. februára 2015.

Referendum ako inštitút priamej demokracie má svoj ústavný základ v článku 2 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky, podľa ktorého štátna moc pochádza od občanov, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom svojich volených zástupcov alebo priamo. Podrobnejšie je upravené vo vyššiecitovaných zákonných ustanoveniach, podľa ktorých bolo vyhlásené. Oznam vyhlásený v miestnom rozhlase má výlučne informačný charakter, nevyzýva k účasti na referende a už vôbec nie ku konkrétnemu hlasovaniu na otázky referenda. Informácia vyhlásená v rozhlase obsahuje iba faktické údaje o referende, konanom dňa 7. februára 2015. Mestskej časti Bratislava-Vajnory nijako neprislúcha vyjadrovať sa k jeho obsahu ani k tomu, či vyvoláva kontroverziu. Môžeme len konštatovať, že referendum ako všeľudové hlasovanie patrí k základným prejavom priamej demokracie. Vyjadruje slobodnú vôľu občanov a má teda nezastupiteľné miesto pri rozhodovaní o rôznych záležitostiach dotýkajúcich sa štátu, alebo obce.

S pozdravom

Mgr. Ján Komara
Útvar starostu – Právnik
Miestny úrad mestskej časti Bratislava–Vajnory
31. január 2015

Eva Zemanová

Dobrý deň,

ďakujem pekne za rýchlu reakciu, ktorá však nie je ani z časti odpoveďou.

Otázka znela, prečo o iných voľbách miestny rozhlas neinformoval, a o referende áno. Za predpokladu, že mohlo ísť o štandardný oznam.

Ak išlo o platené hlásenie, tak, ako uvádza Aliancia za rodinu, zaujímalo by ma, prečo nebolo tak označené, resp. nech išlo o akúkoľvek formu, kto bol jeho zadávateľom.

Pretože zo žiadneho článku Ústavy, ani zákonov platných v SR nevyplýva, že by bola mestská časť povinná o referende informovať touto cestou. Naskytla sa teda otázka, prečo prichádza k selektovaniu, o ktorých voľbách resp. referende miestny úrad informuje, a teda v tomto prípade dochádza k nenápadnej podpore referenda.

S pozdravom

Eva Zemanová
02. február 2015

Boris

pretoze pan starosta, velmi podporuje toto nezmyselne referendum, preto sme ho vsetci poculi v rozhlase...
24. február 2015

ondrej

nie je nezmyselne,boris!!!!!!!!!!chrani tradičnu rodinu!!!!!!!!!!!!a ty si tam neprisiel!!!!nezalezi ti na buducnosti nasich deti??!!!!
26. február 2015

Boris

Pan Ondrej, buducnost nasich deti to referendum nijako neovplyvni, ked chcete nieco do buducna pre deti urobit, tak skuste nesirit nenavist medzi obcanmi, neprehlbujte rodove, homofobne, rasisticke predsudky. Detom sa pomaha troska inak pan "Ondrej" ale niektorym ludom sa to nevysvetli, ked sa dokazu ohanat tradicnou rodinou a dat za nou velaa, velaa vykricnikov. Pretoze tradicna rodina je a aj pretrva, bez ohladu na referendum :)
26. február 2015

Milan

Pan Mgr. Ján Komara, Vy ste naozaj neodpovedali na otazku pani Zemanovej, preco ste o referende informovali a napr. o volbach (parlamentnych, prezidentskych alebo do miestnej samospravy) takuto informaciu v mestskom rozhlase pocut nebolo. Vyvolava to dojem riadenej selekcie toho, o com chcete informovat. Informujte o vsetkych akciach rovnakeho druhu rovnakym sposobom. To by sa mi zdalo korektne.
26. február 2015

Milan

Pan Mgr. Ján Komara, Vy ste naozaj neodpovedali na otazku pani Zemanovej, preco ste o referende informovali a napr. o volbach (parlamentnych, prezidentskych alebo do miestnej samospravy) takuto informaciu v mestskom rozhlase pocut nebolo. Vyvolava to dojem riadenej selekcie toho, o com chcete informovat. Informujte o vsetkych akciach rovnakeho druhu rovnakym sposobom. To by sa mi zdalo korektne.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania