Starhradská - parkovacie miesta

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený
meno
Ba2_6 23. septembra 2022

Dobry den,

Vyznacenim bielej klukatej ciary prisli obyvatelia Stahradskej ulice priblizne o 5-6 parkovacich miest. Toto je velmi lukrativny priestor aj pre smetiarske auto uctihodnych rozmerov aby vykonalo cinnosti spojene s odvozom odpadu.

Je mozne skratit tento nezmyselne znacenie a vyznacit aspon 3-4 parkovacie miesta?

24. september 2022

Michal

Nezmyselné značenie možno teraz. Ak bude horieť, bude to presne naopak :)
26. september 2022

Lala

to je vraj obratisko pre skolu felix....aj tak vsetci parkuju priamo pri skole, co este viac zahustilo dopravu v krcku Tematinska/ Starhradska
26. september 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
podnet preveríme u kolegov, ďakujeme za jeho zaslanie.
Kto? Referát mobility
Kedy? september 2022

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Bratislava-Petržalka
26. september 2022

Odpoveď samosprávy

Pekný deň,
tieto miesta sú ná krátkodobé zastavenie, nie len pre kuriérov, ale práve pre rodičov detí privážajúcich a odvážajúcich deti zo školy Félix. Návrh dopravného značenia, vzišiel po všeobecnom prerokovaní ohľadne školy Félix s obyvateľmi Starhradskej, ktoré sa konalo na Miestnom úrade dňa 23.6.2022. Tu sme si s obyvateľmi povedali, že práve preto, aby nedochádzalo k zahusťovaniu križovatky Starhradská - Tematínska, sa určia miesta na Starhradskej, ktoré budú určené práve na naloženie a vyloženie detí a rovnako aj pre kuriérov a pod.
Ak sa však do budúcnosti ukáže, že dané miesta sa nevyužívajú na účely, na ktoré boli vytvorené, budeme hľadať iné riešenia.

Mgr. Ivan Lučanič,
poverený vedením ref. mobility
26. september 2022

Ba2_6

Dakujme za info pan Lucanic,

kazdopadne bolo by dobre sa prist pozriet osobne ako riesenie (ne)funguje v praxi, cely usek je permanentne prazdny a obyvatelia Starhradskej prisli o par parkovacich miest. Nie som dopravny technik a preto sa neviem vyjadrit k efektivite z odborneho hladiska avsak zvazte prosim aj nasledovne (z pohladu obyvatelov.)
1, Skola Felix a jej zriadovatel Edu development, s.r.o ma k dispozicii vlastny pozemok o rozlohe 4369 m2, to je dostatok miesta na vytvorenie obratiska aj parkovacieho priestoru pre zamestnancov aj klientov, nerozumiem preco by mala samosprava riesit problemove parkovanie tejto s.r.o

2, Jediny dovod moze zrejme byt snaha o riesenie dopravnej situacie (co sa nepodarilo) a este obyvatelia prisli o parkovacie miesta. Ak samosprava trva na tomto rieseni, bolo by mozne osadit pri tychto miestach tabulu s oznacenim vyhradenych casov Po-Pia 07:00-08:00 pocas skolskych dni pre klientov a mimo toho casu pre vsetkych alebo obyvatelov? Tento priestore je neobsadeny 24/7/365. Tak aby obyvatelia mohli vyuzivat tento priestor? Je predsa snahou samospravy sluzit obyvatelom a nie Edu development, s.r.o.. Pripadne plati Edevelopment, s.r.o. za prenajom tychto parkovacich stati?

3, Pre kurierov a pod - kurierske sluzby a pod vykonavaju dorucovaciu cinnost prevazne pocas pracovnych dni od 08:00 - 16:00 v rovnakom case je mnozstvo miest na prilahlych parkoviskach prazdnych, ak by chceli naozaj zaparkovat. Nie, kurierske sluzby ani ine vozidla naozaj tento priestor nevyuzivaju.

Neberte to prosim ako kritiku ale ako podnet na zlepsenie, Verim ze minimalne bod 2 by sme my obyvatelia uvitali.
26. september 2022

Odpoveď samosprávy

Pekný deň,
my sme mali aj z KDI aj z Magistrátu, pri tvorbe zóny parkovania pripomienky, aby sme využívali pri každej možnej bytovke cik cak čiary na krátkodobé zaparkovanie práve pre kuriérov a pod. Trochu sme sa tomu bránili, lebo by to išlo naozaj na úkor parkovacích miest, ale keď sme riešili zónovanie danej oblasti a došlo k stretnutiu s obyvateľmi a zástupcami školy Félix, prišlo nám všetkým toto riešenie koniec koncov ako vhodné.
Škola funguje necelý mesiac. Určite sa tam pozrieť pôjdeme a budeme to riešiť, ale predpkladám, že aj magistrát, aj KDI bude mať problém so zrušením cik cak čiary. Nehovoriac o tom, že na parkovisku pred Starhradskou je každý večer dostatočný počet voľných miest (pri viacerých večerných kontrolách tam bolo 15-20 miest neobsadených), že táto cik cak čiara až tak z celkovej kapacity neuberá.

Mgr. Ivan Lučanič,
poverený vedením ref. mobility
26. september 2022

Ba2_6

Dakujem za vas nazor, parkovanie na Starhradskej patri k tym lepsim lokalitam, to je pravda, ale to je uplne bezpredmetne a je otazka par mesiacov ked uz tych 15-20 miest nebude volnych. Podstatne je preco samosprava podporuje podnikatelske aktivity spominanej s.r.o. na ukor vlastnych obyvatelov. Samosprava by mala trvat na tom nech si Edu development, s.r.o vyriesi parkovanie na svojom. Mohli by ste s Magistratom a KDI prediskutovat moznost osadenia tabul ako som uviedol v bode 2? Alebo potom z vyssie uvedenho vypliva ze na tomto priesotre moze parkovat ktokolvek akokolvek dlho, co asi zacnu obyvatelia casom praktizovat ak nedojde k naprave.
26. september 2022

Odpoveď samosprávy

Ale práveže naopak, my sme tou cik cak čiarou práve sledovali to, aby ľudia prichádzajúci s deťmi nešpuntovali križovatku Starhradská Tematínska, to nie je nič čím by sme podporovali aktivity nejakej s. r. o., bolo to práve o tom, aby ľudia s deťmi neodbáčali priamo pred vchod spomínanej školy, lebo tá Tčková križovatka vie spôsobiť riadnu komplikáciu. Uvedené riešenie malo zjednodušiť vykladanie detí do školy. Ak by tam bola naša škôlka, postupovali by sme úplne rovnako. Lebo je to výhoda pre DOPRAVU.
Čo sa týka Vašej poslednej vety, tu sa trochu mýlite. Na cik cak čiare nemôže parkovať ktokoľvek na akokoľvek dlho. Ale len tak ako to definuje vyhláška. Kľukatá čiara vyznačuje plochu, na ktorej je zakázané státie vozidiel. Avšak zastaviť na takejto ploche, aby niekto nastúpil alebo vystúpil, resp.niečo vyložil z auta je povolené.

Mgr. Ivan Lučanič,
poverený vedením ref. mobility
26. september 2022

Ba2_6

Pan Lucanic presne to sa vam nepodarilo ale to nevadi len je potrebne sa zamysliet nad napravou a jediny sposob ako to urobit je upozornit na nefungujuce riesenie. Vacsina aut ide ku skole alebo pokracuje po ceste do PEVS. Aj keby rodicia deti zacali vyuzivat tento vymedzeny priestor na Starhradskej stale su jeho rozmery privelmi velkoryse vzhladom na to ze sa nejedna o riesenie v prospech obyvatelov ale prave naopak. Ak by ste pracovali pre ludi tak dodatkova tabula umoznujuca parkovanie rezidentom (mimo 07:00 - 08:00) je na tomto mieste osadena od sameho zaciatku co sa ale nestalo a velmi silno to ukazuje zaujmy samospravy. Mozete prediskutovat moznost osadenia takejto tabule s KDI a Magistratom? Alebo je potrebne vzniest poziadavku u niekoho ineho?
06. október 2022

Ba2_6

Prosim o zodpovedanie otazok z 26. Septembra.
Mozete prediskutovat moznost osadenia dodatkovej tabule s KDI a Magistratom? Alebo je potrebne vzniest poziadavku u niekoho ineho?

Mimochodom, biela klukata ciara nie je vyznacena ani pri nedalekych skolach/skolkach (Tupolevova, Dudova) ktorych zriadovatelom je MC. Ak uz MC velkoryso rozdava parkovacie miesta sukromnym skolam, je na zamyslenie preco MC nie je schopna zabezpecit aspon rovnaky standard aj pre "vlastne skoly".
06. október 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
kolegu Ivana Lučaniča sme poprosili o preverenie vašich otázok.
Kto? Referát mobility
Kedy? október 2022

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Bratislava-Petržalka
06. október 2022

Odpoveď samosprávy

Pekný deň,
ja si celkom ctím dohody a ako som napísal vyššie, práve požiadavkou obyvateľov Starhradskej ulice na stretnutí z 23.6.2022 bolo, aby rodičia detí nevozili deti priamo pred školu a nezahusťovali tak hrdlo križovatky Starhradská Tematínska, ale zastavovali sa na Starhradskej a cez ňu sa aj vracali. Rovnakú požiadavku malo aj KDI v zmysle kuriérov a tak isto aj Magistrát. Prosím prestaňte vnášať do tejto debaty tón, že robíme niečo v prospech nejakého súkromného subjektu, lebo to tak nie je. .
Chápem a akceptujem, že sa to v praxi nedeje a rodičia deti vozia pred vchod školy. Predtým ale, ako čokoľvek zmeníme z hľadiska dopravného, chcem aby kolegovia z ref. dopravy vyzvali spomínaný subjekt, aby zabezpečil dodržiavanie dohody zo stretnutia. Ak aj napriek tomu k takejto náprave nedôjde, určite to budeme riešiť v zmysle zrušenia daného dopravného značenia, vyznačenia parkovacích miest pre rezidentov a kolegovia z ref. dopravy budú žiadať od školy riešenie danej situácie.
Čo sa týka škôl Tupolevova a Dudova, je to práve naopak ako píšete, Aj pri Tupolevovej aj pri Dudovej máme naprojektované kľukaté čiary, Tupolevova by sa mala dokonca relizovať v najbližších dňoch, lebo to už je aj magistrátom určené. Dudova sa bude riešiť až po schválení dopravného značenia v lokalite Háje 1 predpoladám, že do niekoľkých týždňov.

Mgr. Ivan Lučanič,
poverený vedením ref. mobility
06. október 2022

Ba2_6

Dakujem za odpoved a uznanie ze v praxi funguje cele riesenie inak ako bolo povodne planovane. Zial opat na to doplatili obyvatelia, ak naozaj pracujete pre obyvatelov tak verim ze dojde k prehodnoteniu a naprave (rieseni sa ponuka hned niekolko, pre priklad umoznit obyvatelom parkovanie aspon mimo prevadzkovych hodin, pocas vikendov, sviatkov a prazdnin). Uznajte ze ani jeden z vasich argumentov tomu nenasvedcuje, kazdopadne obyvatelia uvitaju iniciativu v rukach MC.
07. október 2022

Jano - Star9H6j

Dobrý deň pán Lučanič.

Ako plánujete kontrolovať/resp.kontrolujete či rodičia dodržiavajú resp. využívajú Vami (MČ) aplikované riešenie?

Vzhľadom na to že už pár rokov zodpovedáte za oblasť mobility (a vo veľkej miere aj aplikáciu petržalskej parkovacej politiky) tak nepochybujem že máte prehlad o situácii s parkovaním z iných školských zariadení (súkromne/mč,mesto) - Viac-menej nikde rodičia nedodržiavajú dopravné značenia, vyznačené parkovacie miesta a dopr.zákony v momente ked si potrebujú odviezť decko do školy/škôlky (doslova všetci priamo do vchodu).

Váš ďalší argument o kuriéroch/donáškach je celkom nezmysel - je to lokalita kde cez deň je dostatok volných miest a zároveň aj bezproblémová šírka cesty aj pri pozdĺžnom parkovaní, umožňujúca zastavenie (zákonných 3m)

Preto mi príde Vami aplikované a obhajované "riešenie" zatiaľ alibistické...
07. október 2022

Jano - Star9H6j

BA2_6 - umiestnenie úsekovej značky zákaz státia s doplnkovou tabulou (časove obmedzenie) asi riešením nebude. Väčšine parkujúcim, ktorý tam zaparkujú večer, sa nebude chcieť ísť ráno/naobed to auto na určitý čas preparkovať...

btw. rozumiem Vášmu argumentu/pocitu že MČ urýchlene hladá riešenia pre súkromné subjekty v porovnaní s realizáciou/tvorbou riešení pre obyvateľov MČ.

V niečom máte pravdu, v niečom celkom nie ... ale nemôžete očakávať že úradník akejkoľvek MČ takýto argument/spochybnenie bude objektívne riešiť/akceptovať resp. ho hneď "hlasno" nespochybní :) . Súkromníci prinášajú na daniach/iných poplatkoch neporovnateľne vyššie príjmy ako FO/bežný obyvatelia a v takýchto prípadoch, kedy sa ešte k tomu jedná o "školské zariadenie" aj keď súkromné... (jeden z hlavných predvolebných "tromfou" aktuálneho vedenia MČ).
25. september 2023

Ba2_6

Dobry den,

poslite niekoho na kontrolu a zhodnotenie situacie ohladom parkovania na Starhradskej ulici v rannych hodinach od 7:45. Kludne mozete aj vo vecernych. Budete si lepsie vediet vyhodnotit prijate opatrenia a verim ze prijmete take ktore budu zvyhodnovat obyvatelov prilahlych domov.

Narazam na jeden z vascih arguemntov uverejnenych presne pred rokom: "Nehovoriac o tom, že na parkovisku pred Starhradskou je každý večer dostatočný počet voľných miest (pri viacerých večerných kontrolách tam bolo 15-20 miest neobsadených), že táto cik cak čiara až tak z celkovej kapacity neuberá"

V pripade ze sa zamestnatnci miestneho uradu nevedia dostavit na kontrolu osobne, posielam aj video z dnesneho rana 25.9.2023 o cca 8:15.

Video najdete Tu: Poznamka: Video je 2x zrychlene
Pocet volnych parkovacich miest: 0

Pekny den
26. september 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za komentár, o stanovisko požiadame kolegov.
Kto? Referát statickej dopravy
Kedy? september/október 2023

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka
28. september 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

po preverení u kolegov v reakcii na komentár Ba2_6 je podnet opodstatnený.

Kolegovia nás informovali, že pripravia projekt organizácie dopravy na skrátenie cik cak zóny a dokreslíme parkovacie miesta.
Kto? Referát statickej dopravy
Kedy? 2023

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka
09. október 2023

Ba2_6

Dobry den,
skvela sprava, dakujem za info.
22. apríl 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

kolegovia nás informovali, že na mieste už boli dokreslené parkovacie miesta.
Kto? Referát statickej dopravy
Kedy? apríl 2024

Jana Ryzá, referát komunikácie MČ Petržalka

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania