Švantnerova-informačná tabuľa-poškodená

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Uzavretý
meno
Pavol 05. októbra 2022

Chcel by som oceniť, že bol po dlhom čase osadený už dávnejšie ohlasovaný nový obecný informačný systém. Avšak, žiaľ, na zahanbenie MČ (a nepíšem to, aby som útočil, lež aby som poukázal na závažnosť a väčšmi podnietil k náprave), vo viacerých nápisoch sú chyby. Napr.
Základná škola Sokolíková ↔ Základná škola Sokolíkova
Tavarikova osada ↔ Tavaríkova osada
Park Horanská studňa ↔ Park Horánska studňa (pričom hneď nad tým je "K Horánskej studni")
To sú chyby v miestopisných názvoch, názvoch ustanovizní atď. Stačilo sa teda len pozrieť do úradných dokumentov, či napr. správne skloňovať podľa vzoru otcov. Škoda takých zbytočných chýb.
Pri výmene navrhujem napísať len Horánska studňa, pretože tá studňa je omnoho významnejšia ako park. Práve tá studňa je pamätihodnosť.
Taktiež by bolo správne, keby ste ešte pred Kostol sv. Kozmu a Damiána napísali Farský k..., pretože to je jeho titul, ktorým sa takpovediac "pýši" napr. aj v mape.
Napokon by som rád pripomenul môj starý podnet, kde som predvídal udalosti, ktoré teraz nastali: https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/108028/jadranska-dopravne-znacenie-smerovnik
Napriek tomu, verím, že sa budete usilovať dať to do poriadku a v budúcnosti možno už zvýšite pozornosť. Neviem, možno aj inde sa ešte nájdu nejaké chyby. Skúste si to, prosím, radšej overiť, lebo nezameriaval som sa na to vo väčšom. Aby to bolo na úrovni a nie zahanbujúce...
A na záver by som ešte veľmi pekne poprosil aj o prehodnotenie tých Jezuitských lesov z toho môjho starého podnetu.
Ďakujem pekne.

05. október 2022

Peter Oravec

Starosta nemal pár eur na korektora/korektorku.
05. október 2022

Odpoveď samosprávy

Ďakujeme za podnet. Pri príprave podkladov na nový obecný informačný systém sme pravopis veľmi podrobne preverovali práve preto, aby sme sa vyvarovali chýb. A chyby v názvoch nemáme. Dovolíme si vás tentoraz poučiť my o miestopisných názvoch v Dúbravke a ich pôvode. Písali sme o tom už veľakrát či už v Dúbravských novinách alebo na našom webe.

Záhradkárska kolónia je pomenovaná po pánovi František Tavarik ( s krátkym i) a preto je pravopisne správny tvar Tavarikova osada.

Historický správny názov studne je Horanská studňa a preto sa park správne nazýva Park Horanská studňa. Viac o nej môžete nájsť aj na našom webe https://www.dubravka.sk/sk/kam-v-dubravke/volny-cas/dubravske-pamiatky-1/horanska-studna.html

Čo sa týka ulice pomenovanej "K Horánskej studni" technicky vzaté je to tiež správne, pretože to je oficiálne pomenovanie ulice tak ako bolo kedysi v minulosti schválené mestským zastupiteľstvom a tak je aj zapísaná v registri ulíc na magistráte. Tejto nepresnosti pri odvodzovaní názvu ulice od historického miestopisu došlo už veľmi dávno, zrejme pred desiatkami rokov pri pomenovaní starých dúbravských ulíc.

Na druhej strane máte pravdu v prípade ZŠ Sokolíkova. Chybu urobil náš dodávateľ pri tlači, súťažné podklady boli v poriadku, sú zverejnené aj na webe. Požiadali sme o opravu.

Názov kostola bol rovnako vopred konzultovaný s pánom farárom. Preveríme s ním váš návrh.
Kto? Oddelenie územného rozvoja

Ing. Rastislav Bagar
prednosta MÚ mestskej časti Bratislava-Dúbravka
05. október 2022

Pavol

Dovoľujem si nesúhlasiť, že by bolo správne Tavarikova osada. Ponúkam viaceré obrázky, sú to ukážky z rôznych zdrojov, vrátane katastrálnej mapy, máp Google, máp CZ, FB Dúbravského múzea, knihy MLADÉ ROKY GUSTÁVA HUSÁKA (1913 – 1939)
(ISBN 978-80-8114-525-4), panela Dúbravského náučného chodníka priamo v Tavaríkovej osade, oficiálnej stránky Dúbravky, či článkov Dúbravských novín. Koniec koncov, s dlhým i je to aj na pomerne čerstvých uličných tabuliach. Áno, je možno istá pochybnosť, či je správne Tavarík alebo Tavárik, nie však Tavarik. Ono to aj zle znie všetko krátke, ale to je už môj osobný názor. Tak, či tak, aj keby som Vás týmto všetkým nepresvedčil, vezmite to, prosím, technicky, presne tak, ako s ulicou K Horánskej studni, pretože oficiálne schválený názov ulice je Tavaríkova osada s dlhým i.
05. október 2022

Pavol

Čo sa Horánskej studne týka, prikladám fotografiu nápisu priamo na nej. Myslím, že presvedčivejší dôkaz už nenájdem. Ďalej napr. tu sa dá nájsť Evidenčný list pamätihodnosti mesta ohľadom Horánskej studne: https://zastupitelstvo.bratislava.sk/data/att/51827.pdf , kde sa tiež píše "Horánska". Azda všetky mapy uvádzajú "Horánska". A už len to, že je to v názve ulice... A hoci to nie je relevantné, myslím si, že aj tak opäť lepšie znie Horánska ako Horanská.
06. október 2022

Peter Oravec

Prosím samosprávu o vyjadrenie, či názvy konzultovali s jazykovou poradňou Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV.
Ďakujem, s pozdravom.
11. október 2022

Common Ennemy

Načo sú v dnešnej dobre označníky :D

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania