Nadstavba/ Revitalizácia/ Parkovanie Narcisová- Ľanová

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Ružinov

Vyriešený
meno
Zuzka 02. marca 2015

Dobrý deň,
Rada by som sa otvorila tému parkovacích miest na Narcisovej/ Ľanovej ulici v Ružinove.
Na Narcisovej Ulici 18-20 vyrastá nadstavba, ktorá by mala ponúkať bývanie pre 10 rodín.
Po mojom prečítaní si popisu k tejto nadstavbe vraj táto lokalita ponúka široké spektrum služieb a kultúrneho vyžitia, žiaľ nenašla som v tomto popise možnosť parkovania. Neváhala som a kontaktovala som p. Michalíka (z. za predaj bytov), ktorý mi zodpovedal otázku parkovania v prípade zakúpenia bytu následovne:
„ parkovať môžete voľne navôkol domu a môžete si prenajať garáž na Astrovej ulici „.
Na moju druhú otázku, kde mám parkovať, keďže viem, že v tejto lokalite je problém parkovať mi odpovedal:
„plánuje sa revitalizácia zo strany Ľanovej Ulice„
Moje otázky na p. Starostu:
1, plánuje sa táto revitalizácia naozaj?
2, ak sa plánuje – plánuje sa aj zjednosmerniť úsek Ľanovej ulice ako v roku 2011? (určite by som bola proti)
3, ak sa neplánuje – čo mienite urobiť s navýšeným počtom bytov t.z. rodín a tým pádom aj automobilov.
4, Budú sa termíny kolaudácie tejto nadstavby a vytvorenie parkovacích miest zhodovať? Alebo sa bude rok nejako prežívať a striehnuť na parkovacie miesta, kým sa tie parkoviská doriešia?

Rada by som podotkla, že už vďaka Rafael centru, Dental Centru, Detského psychológa a v neposlednom rade aj Dopravného psychológa na Narcisovej Ulici sa mnohokrát nedá zaparkovať ani poobede – pričom návštevníci si parkujú svoje často nad-rozmerné autá ako chcú a kam chcú.

Za Vaše odpovede ako aj čas ďakujem vopred.
s pozdravom Zuzka (Obyvateľka Narcisovej).

05. marec 2015

Ja

Dobrý podnet. Som zvedavý, ako sa toto vyrieši. V normalnom štáte by nedostali stavebné povolenie keby nemali vopred pripravené parkoviská atď. Niekto veríte že sa to porieši? Stačí sa pozrieť aká "zvoloč" realizuje stavbu. ( Plechovky dookola atď.)
09. marec 2015

Zuzka

No aj ja som zvedava, pretoze uz teraz je to u nas na Narcisovej neprijemne. A velmi mi vadia hlavne ludia, co tam nemaju ani trvale pobyty a parkuju si hore- dole, keby aspon normalne, nepoviem, ale ozaj kade-jako. A ked im nieco poviete, tak vam robia este na aute zle. Povacsine znacky MA/ SV , tych je tam najviac tusim. Mohli by sa urobit rezidentne parkoviska a pre navstevnikov, som zvedava kde by parkovali.
16. marec 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za Váš podnet.
Na predmetnú stavbu bolo vydané územné rozhodnutie a stavebné povolenie.
Podmienkou na riešenie statickej dopravy zo strany Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy a Krajského riaditeľstva PZ - KVI bolo zabezpečenie vyše 20 parkovacích miest parkovania v priľahlých garážach AUTOHAUS a ASTRA.
Zjednosmernenie ani revitalizácia Ľanovej ulice nie je v súčasnosti v pláne MČ BA-Ružinov. Ak by sa Ľanová mala zjednosmerniť, tak určite nie len v predmetnom úseku, ale pravdepodobne v celom úseku.

kancelária starostu
25. marec 2015

Zuzka

Žiaľ na túto odpoveď musím oponovať.

Tvrdenie, že zabezpečenie vyše 20 parkovacích miest na parkovanie obyvateľov je súčasťou resp. podmienkou pre vydanie stavebného povolenia sa mi zdá trocha nepravdepodobné vzhľadom na zistené skutočnosti, ba čo viac, viaceré tvrdenia k tejto téme sa nezakladajú na pravde, ani tie vaše.
Vydanie rozhodnutia pre stavebné povolenie bolo teda podmienene zabezpečením týchto miest na parkovanie.

P. Michalík (z. za predaj bytov) – podľa jeho slov „ parkovať môžete voľne navôkol domu a môžete si prenajať garáž na Astrovej ulici „. Toto by som nedefinovala ako zabezpečenie (viď nižšie moje rešerše).

- volala som s garážou Astra. Bolo mi oznámené, že na základe pre garáž Astru neprijateľných podmienok v zmluve k podpisu tohto zabezpečenia nedošlo a pravdepodobne ani nedôjde.
- Autohaus – telefónne číslo žiaľ nefunkčné.

Kto bude vykonávať kontrolu o dodržaní stanovených podmienok pre vydanie tohto stavebného povolenia? Na koho sa môžem obrátiť?

Statická doprava v tejto lokalite je stále väčším problémom.
Chcela by som podotknúť, že nárast počtu bytov sa bude touto nadstavbou zvyšovať a teda aj nárast automobilov bude k tomu adekvátne stúpať.
Čo sa revitalizácie týka, som zmätená. Pán Michlík tvrdil, že ju mesto plánuje, vy mi to však vašou odpoveďou vyvraciate.
K môjmu predošlému bodu číslo 4 som žiadnu odpoveď nedostala. Keďže si to parkovanie neviem predstaviť, rada by som od vás počula nejaké riešenie, ktorého sa po realizácii tejto nadstavby môžem držať.

Vás to možno nezaujíma, keďže tam nebývate a pýtate sa, prečo to riešim. Žiaľ, som takisto majiteľka vozidla a bývam v tomto Narcisovom okruhu a viem aké to tam s parkovaním je.

Prečo sa teda v našom Narcisovom okruhu nikto nepýta obyvateľov na ich názor a nezohľadňuje sa tu ani reálne (existujúce) značenie pre zákaz státia s tým spojená reálna kapacita parkovania, ako aj nárast počtu automobilov, neprehľadnosť a nepriechodnosť ulíc (chodníkov), v rámci tohto celého množstva automobilov sa asi ani nezohľadňuje zeleň ako taká a jej funkčnosť.
Napriek tomu tu máme jedno „ úžasné sociálno- zábavné centrum“ a ešte do toho povolíte nadstavbu?


Facto:
- Investor pôsobí byť nezaviazaný k ničomu
- Jedna garáž nesúhlasí s podmienkami o zabezpečení nejakých parkovacích miest
- Druhá nekomunikuje
- Revitalizácia sa nekonať nebude
- Tri strany tvrdia rôzne veci

ďakujem

V očakávaní a s pozdravom Zuzka
01. apríl 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
k Vášmu podnetu uvádzame:
Stavebný úrad na základe predložených návrhov podľa stavebného zákona vyhodnocuje splnenie podmienok na vydanie rozhodnutia. Ak sú zákonné podmienky splnené, stavbu povolí, ak tieto podmienky nie sú splnené, stavbu nepovolí. Tieto skutočnosti budú preverované v rámci kolaudačného konania, zabezpečenie parkovacích miest je nutnou podmienkou vydania povolenia užívať nadstavbu Narcisova. Statická doprava v tomto konkrétnom prípade bola riešená zmluvami, ktoré Stavebný úrad nemôže rozporovať, a súhlas s týmto riešením vyslovil aj dopravný inžinier Krajského riaditeľstva policajného zboru.
Súhlas s nadstavbou v prvom rade si odsúhlasia vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome, v ktorom sa nadstavba realizuje. Ak predkladateľ - stavebník splní zákonne podmienky, je stavebný úrad povinný vydať meritórne rozhodnutie.
V tomto konkrétnom prípade tvorca územného plánu (Magistrát hl. mesta SR Bratislavy) vydal kladné záväzné stanovisko na umiestnenie predmetnej nadstavby a stavebný úrad ho musí akceptovať. Stavebný úrad vydáva rozhodnutia podľa stavebného zákona, investor je viazaný podmienkami Rozhodnutia o umiestnení stavby a Stavebného povolenia.



kancelária starostu
26. máj 2015

Peter K.

Pozn.: garaze AUTOHAUS prebehli v minulom roku drazbou, dnes ich vlastni MATEA Consult, s.r.o. zo Ziliny. Miesta tam maju habadej, nakolko novy majitel skokovo zvysil najom.
Nedostatok miesta na Narcisovej je sposobeny aj nevyuzivanymi autami, napriklad tato Felicia https://www.odkazprestarostu.sk/11147 sa myslim presunula (pocas rekonstrukcie) ku potravinam a odvtedy hnije tam.
Mimo rezidentne znacky by som prilis nekritizoval, patria vacsinou novym majitelom bytov, co si este neprehlasili trvaly pobyt, alebo neprehlasili auta, pripadne prenajomcom bytov, ktory zase vyuzivaju miesto ktore by mohol vyuzivat skutocny majitel. Takze maju rovnake pravo parkovat tam, kedze na Narcisovej skutocne byvaju. A tento nazor hovorim ako rodeny Bratislavcan, ktory na Narcisovej ulici byva asi 25 rokov..
Zjednosmernenie Lanovej ulice bolo spominane dokonca aj v Ruzinovskom Echu, takze tvrdenie, ze nieje v plane, je pre mna dost zarazajuce. Kazdopadne by parkovanie nevyriesilo, kedze by len auta prestali stat na chodniku, ale stali by v jazdnom pruhu. Riesenim by (mozno) bolo vyrobenie parkovacich miest z casti zelene, podobne ako sa vyrobilo pri potravinach vedla smetnych kosov.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania