Rusovská cesta-Cesty a chodníky-iné

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený

na cyklotrase eurovelo 13, v podchode pod rusovskou cestou, si urobil byvanie bezdomovec.
na slusne upozornenie reagoval agresivne

16. október 2022

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
17. október 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet, ktorého prijatie týmto potvrdzujeme. Pridelili sme ho kolegyniam a kolegom, ktorí majú riešenie danej agendy v kompetencii. O priebehu riešenia Vás na základe obdržaných stanovísk budeme priebežne informovať.

S pozdravom,
Kto? Sekcia sociálnych vecí

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
18. október 2022

Javor

Treba to urychlene riesit. Pan tam prespava, vari na plynovom varici a vykonava velku a malu potrebu v okolitej trave. Miestom prechadzaju stovky skolkarov a skolakov do okolitych skol. zariadeni a musia sa na to pozerat a trpiet zapach mocu co sa tam siri.
18. október 2022

Javor

pridavam aj foto
24. október 2022

Ajeťák

Aktuálne sa nachádza v podchode na Záporožskej..
25. október 2022

Javor

Potvrdzujem, ze pan sa asi koli poveternostnym podmienkam premiestnil do podchodu o 300 metrov dalej. Tu mu je asi lepsie lebo tu tak neprefukuje ako v podchode na cyklotrase. Zial koli tomu je to tu s tym zapachom este horsie a skolaci co tadial chodia musia dychat este intenzivnejsi stiplavy zapach mocu.
Pridavam aj mapku trasy pre zamestnancov Magistratu hl. mesta, ktorym bol tento podnet prideleny a ktori to maju 5 min chodze, aby sa tam isli v ramci obednajsej prestavky pozriet.
03. november 2022

Javor

Neriesene
10. november 2022

Javor

stale neriesene
10. november 2022

Odkaz pre starostu

Podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

Michal Haman
Administrátor pre Petržalku
11. november 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

s dotyčným pánom sú v kontakte sociálni pracovníci z mestskej časti Bratislava - Petržalka, aj sociálni pracovníci mimovládnej organizácie. V kontakte s ním je aj Mestský terénny tím v rámci výkonu terénnej sociálnej práce.
Klientovi sú poskytované dostupné informácie o možnostiach ubytovania, stravovania, ošatenia a ďalších sociálnych službách, ktoré však opakovane odmieta.

V prípade, že sa človek bez domova nachádza vo verejnom priestore a nedochádza v danom momente k protiprávnemu konaniu, nie je možné vykázať akékoľvek osoby z verejného priestoru. Riešením je v prípade spozorovania, že v lokalite dochádza k páchaniu protiprávnej činnosti, bezodkladne kontaktovať Mestskú políciu na linke 159, ktorá preveruje každý oznam. Policajné zložky môžu následne v zmysle vyššie uvedených skutočností adekvátne zasiahnuť v závislosti od rozsahu a závažnosti priestupku dohovorom, pokutou alebo zabezpečením nápravy v priestore.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
11. november 2022

Javor

Dobry den,

v prvom rade dakujem za odpoved. Je prijemne zistit, ze socialny pracovnici Magistratu, ktori maju presne tieto veci v popise cinnosti sa uz panom zaoberaju. Avsak doterajsia chybajuca komunikacia z Vasej strany len zbytocne navodzuje u obcanov dojem, ze Magistrat taketo problemy ignoruje a neriesi.

Zial musim povedat, ze z odpovede, ktoru ste poskytla som sklamany a poviem preco.

Je nim alibisticke pouzitie vseobecnej formulky v snahe vyhnut sa rieseniu problemu. Citujem: "V prípade, že sa človek bez domova NACHADZA vo verejnom priestore a nedochádza..."
To totiz navodzuje dojem akoby obcania nezniesli ani len obcasnu pritomnost ludi bez domova nachadzajucich sa vo verejnych priestoroch.

Ak by sa vsak mala ta ista veta napisat s ohladom na niekolko-tyzdnove skutocnosti, ktore su velmi dobre opisane v prispevkoch tohto podnetu, tak by musela zniet takto:

"V pripade, že clovek bez domova DLHODOBO OBYVA verejny priestor v ktoreho bezprostrednej blizkosti sa musia pohybovat chodci a skolopovinne deti, tak obcanom nezostava nic ine ako danu skutocnost strpiet aj so sprievodnymi javmi ako je neznesitelny zapach mocu, a iba v pripade, ze sa im podari vystihnut okamih v ktorom pristihnu danu osobu pri protipravnej cinnosti, tak maju moznost zavolat Mestsku policiu a riesit problem s nimi."

Prosim Vas, ako znie ta veta teraz? Zle? Zle preto lebo je to klamstvo, alebo zbytocne zvelicuje a prehana? Alebo znie zle preto lebo opisuje smutnu realitu?

Neberte to prosim zle, ale som naozaj sklamany.
Viem, ze viaceri pracovnici, ktorych spominate sa uz snazili panovi dohovorit, ale hold niektore problemy niesu lahke a nejde vyriesit rychlo a jednoducho. To vsak neznamena, ze sa treba prestat snazit.

Chcem Vam povedat, ze mam stale vo Vas vieru, a dufam, ze tim skusenych socialnych pracovnikov Magistratu sa nad tymto problemom znova zamysli a pokusi sa najst dalsie moznosti riesenia.

S uctou
J.
13. november 2022

M S

ano nechce pan ist prec. ale tym problem nezmizne. dokonca niektori ludia zacali prebiehat ce rusovsku cestu, lebo v podchode je to nedychatelne. skuste to prosim vyriesit v prospech tych, ktori vas platia. pre neochotu jedneho sposobujete problemu mnozstvu inych. inak pana by mohli vziat do niektorej ubytovne pracovnici mimovladky, alebo mesta.
23. november 2022

M S

pan je opat na eurovelo
24. november 2022

Javor

Pana som par dni v podchode na Zaporozskej nevidel, ale ako som sa dozvedel od inych, tak zevraj prebyval na lavickach pri prvom podchode pri cyklotrase.

Takze vyzera, ze niekto z kompetentnych sa naozaj snazil mu dohovorit a podarilo sa im ho nachvilu presvedcit, ale ako vidno, tak s prvym dazdivym dnom sa vratil a dnes je uz znova v podchode na Zaporozskej aj so vsetkymi sprievodnymi javmi tomu prisluchajucimi.

Vyzera vsak, ze tento pan je psychicky chory, lebo cele dni tam len sedi a bezprizorne hladi do neznama. Vyzera, ze najest sa dokaze a aj na tom prenosnom plynovom varici si zohrieva jedno, ale kazdopadne toto nieje dlhoudrzatelny stav a mam obavu co s nim bude, ked pridu prve mrazy.

Prosim kompetentnych, aby na neho nezabudli a nejako to riesili, lebo uz to nieje o tom, ze skolkari sa na neho musia pozerat a dychat zapach, ale o cloveku, ktory nad sebou stratil kontrolu.
12. december 2022

Javor

Teploty su uz pod bodom mrazu a pan je stale v podchodoch. Mesto ho neriesi a tak sa ho snazia riesit dobri ludia, ktori mu nosia tasky s oblecenim a jedlom. Zial uz to tam zacina vyzerat ako na smetisku. Ziadam magistrat, aby pana riesili a necakali na nejaku tragediu. A taktiez poprosim, aby s obcanmi cez tento portal komunikovali.
15. december 2022

Jozef

agresivneho som ho zatial nikdy nezazil, skor bol vzdy velmi slusny a pekne komunikoval.
kazdopadne uz sa o nom hovorilo aj na petrzalskej skupine na facebooku a moznostiach riesenia/pomoci, aj ked ziadne konkretne riesenie sa zatial nenaslo:
https://www.facebook.com/groups/Petrzalka/posts/10159018107361301/
16. december 2022

Javor

Super, vdaka! Je pekne vidiet kolko ludi na FB sa uz do toho snazi zapojit a nejako mu pomoct, aj fin. zbierka sa uz na neho rozbehla. Zaroven je smutne vidiet, ked obcania musia suplovat cinnost samospravy a organizacii na to urcenych. Som zvedavy ako sa k tomu magistrat postavi a ci s nami budu zdielat to ake kroky podnikli. Ak nie, tak potom nech sa prosim necuduju, ze to ludia povazuju za "Neriesene".
26. január 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

s dotyčným pánom sú naďalej v kontakte sociálni pracovníci z mestskej časti Bratislava - Petržalka, aj sociálni pracovníci mimovládnej organizácie. V kontakte s ním je aj mestský terénny tím v rámci výkonu terénnej sociálnej práce.
Klientovi sú poskytované dostupné informácie o možnostiach ubytovania, stravovania, ošatenia a ďalších sociálnych službách, ktoré však opakovane odmieta. Nie je preto pravdou, že by ho mesto neriešilo. Mesto ale nemá právomoc niekoho nútiť využívať sociálne služby, ktoré sám a dobrovoľne odmieta.

S pozdravom,

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
21. apríl 2023

M S

poprosim o uzavretie

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania