Černyševského - problémové parkovanie

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Peter 25. októbra 2022

Na konci Černyševského ulici pri prechode cez koľajisko je malá zelená plocha so stromami, ktorá je vo vlastníctve Hlavného mesta SR (parcely 4690/14 a 4690/16).

Pravidelne na tejto ploche parkujú auta ľudí pracujúcich v priľahlom biznis centre. Dôvod nie je ani tak nedostatok parkovacích miest v okolí (ako je vidieť na priľahlej ceste sú takmer všetky parkovacie miesta voľne), ale skôr vyhýbanie sa spoplatneným zónam.

Auta parkujú na tráve, medzi stromami a žiaľ sú len príležitostne pokutované mestskou políciou, čo je aj jeden z dôvodov, prečo pokračujú parkovať na tomto “parkovisku” a ničia naďalej zeleň svojim nevhodným prístupom.

Preto by som rád požiadal o dlhodobejšie riešenie problému, ako napríklad ohradenie zelenej plochy, aby autá nemohli vchádzať a parkovať na tráve.

25. október 2022

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
25. október 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

parkovanie zdokumentované na fotografii je zrejmým príkladom porušenia povinností vodiča, v zmysle zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke v platnom znení. Ak by bola v aktuálnom čase na miesto privolaná hliadka MsP alebo PZ, mohla by na mieste posúdiť aj ďalšie okolnosti (vzdialenosť od križovatky, šírku vozovky atď.), ktoré by mohli byť taktiež dôležité pre celkový priestupkový dej na stanovenie miery zodpovednosti vodiča.
Pri obdobných podnetoch Vám teda odporúčame kontaktovať priamo Mestskú políciu. Mestskú políciu môžete kontaktovať buď na telefónnom čísle 159, alebo podnet nahlásiť pomocou tohto formulára: https://www.msp.bratislava.sk/podnety-a-otazky/pridat

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
25. október 2022

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Mestská polícia hlavného mesta SR Bratislavy
26. október 2022

Michal

Roky sa tam takto parkuje bez problemov
26. október 2022

Viera

Zadávateľ podnetu navrhol systémové riešenie - "Preto by som rád požiadal o dlhodobejšie riešenie problému, ako napríklad ohradenie zelenej plochy, aby autá nemohli vchádzať a parkovať na tráve." Plánuje samospráva riešiť to podobne ako navrhuje Peter ?
27. október 2022

Peter

Dobrý deň,

Tu musí zareagovať mesto a navrátiť pozemok (ako vlastník pozemku) do pôvodného stavu, aby z priestoru nebolo nelegálne parkovisko.

Na zelenú plochu bol navezený makadam a odstránené zábrany (viď obrázky).

Autá, ktoré parkujú na makadame nie sú pokutované Mestskou polícou, ale iba tie, ktoré parkujú na miestach, kde rastie tráva.

Je v záujme mesta, aby toto “parkovisko” respektíve čiernu stavbu odstránilo a vrátilo pôvodný charakter.

Ďakujem,

S pozdravom,

Peter
27. október 2022

Peter

Obrazky
27. október 2022

Peter

Obrazky
27. október 2022

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
28. október 2022

Jano - Star9H6j

Mesto o tejto lokalite X rokov vie, a X-krát sa vyjadrilo že parkovanie je tam nelegálne.
Nimi dotovaná MSP to ignoruje (pričom je to pre nich 10 min.zaležitosť v rámci objektívnej zodpovednosti nafotiť auta a poslať "pozdrav" majiteľom... túto možnosť majú aj MAGI úradníci.)

Kolega bývajúci vedľa presne toto "parkovanie" riešil par týždnou dozadu s Magi - a písomná odpoveď bola, že sú si vedomí problému, MSP je poučená nie len kvôli nelegálnosti parkovania (zeleň, plocha ktorá nie je určená k parkovaniu) ale aj z dôvodu že daný pľac je v "zóne PAAS" = zákaz parkovania na nevyznačených miestach...)

Takže otázka na MAGI úradníkov = neviete si to tam upratať ? nástroje na to máte (MSP, vaši úradníci z živ.prostredia/mobility/PAAS) ... je na smiech, že pár metrov vedľa sa ľudia riadne zaregistrujú do PAAS prípadne si cez paas platia parkovanie a ak náhodu tak nespravia, tak HNED majú pokutu :) ...

tu niektoré autá stoja na trávniku aj dva týždne...
28. október 2022

Peter

Úplný súhlas, pravidelne tam volám mestkých, ale oni pokutujú len ľudí na tráve. Rozprával som sa aj s pánom z PAAS, ktorý na priľahlom parkovisku scanoval autá, ale povedal, že autá na tráve nie sú v jeho kompetencii, aj napriek tomu, že to je už PAAS zóna.

Magistrát sa musí postarať o tento priestor, inak tam budú bezplatne parkovať autá (a väčšinou sú to tie isté).
28. október 2022

Notimportant

Najobľúbenejšia odpoveď:
Volajte MsP
:(
31. október 2022

Karol Padlovac

Dlhoročný problém, ktorý sa riešil vždy podla ochoty aktuálneho vedenia Magistrátu... je pravdou že posledné cca 2 roky tam konečne zamedzili (pokutovanie, odťahovanie) tomuto nelegálnemu parkovaniu... Vážený úradníci, kde je zrazu problém??

Dúfam že nečakáte kým sa tam znovu začne parkovať ako kedysi- zvyklo sa parkovať aj priamo pred kolajiskom/na trávniku ...
03. november 2022

Jana P

Tuto, sudiac podla toho, ako pri rieseni problemu magistrat strka hlavu do piesku, pomoze asi jedine donekonecna nahlasovat nespravne parkovanie cez https://www.msp.bratislava.sk/podnety-a-otazky

Lebo tuto ocividne nie su ani len ochotni zaujat jednoznacny postoj, ci im nelegalne parkovanie na ich pozemku vadi alebo nie. Bohvie preco....
03. november 2022

Karol Padlovac

Pani Jana, tá alibistická stránka MSP mi príde zbytočná ako často aj samotné MSP... Všetky podnety sú vyriešené "rovnakou template odpoveďou" bez toho aby zadávateľ vedel či a ako došlo k vyriešeniu stavu.

K magistratu - komunikoval som s PAAS a vyjadrili sa že je to pozemok magi kde taketo parkovanie je nezakonne a vzdy tam poslali MSP (na druhy/treti ten tam mali auta papuce/nalepky). Ale o par dni sa situacia vratila do stareho stavu.

Vidim to skor na "sabotovanie" resp. nezaujem zo strany MSP alebo konkretneho oddelenia na magi (oddelenie dopravy/ziv.prostredia) ktoré o danom probléme vie cca 10 rokov (kazdorocne upozornovaný/stažnosti X-krat).
03. november 2022

Peter

Existuje ešte iná možnosť ako kontaktovať Magistrát (okrem [email protected], tam som už napísal), aby daný problém začal riešiť?
04. november 2022

Viera

Nelegálne parkovania je na území Petržalky, takže tento problém na základe podnetov od Petržalčanov by mal riešiť iniciatívne MÚ Bratislava - Petržalka s vlastníkom pozemku t.j. s Magistrátom hl. mesta Bratislava, alebo skôr starosta Petržalky priamo s primátorom ?
04. november 2022

Peter

Pani Viera,

ja som už kontaktoval predstaviteľov z Petržalky a ti má upozornili, že daný pozemok je vo vlastníctve Hlavného mesta SR (parcely 4690/14 a 4690/16) a preto je za to zodpovedný Magistrát Hlavného mesta.

Preto je potrebné, aby sa Magistrát postaral o riešenie tohto problému a nepresúvali sme ho na mestskú časť.

Okrem iného tento priestor spadá už v PaaS (a nie pod Petržalskú parkovaciu politiku), čiže by mesto malo pokutovať vodičov (na základe objektívnej zodpovednosti), ktorí parkujú na tráve a malo by im zabrániť v parkovaní na svojom pozemku.

S pozdravom,

Peter
07. november 2022

Peter

Túto odpoveď som dostal od magistrátu:

- - - - -

Dobrý deň,

Váš podnet sme zaregistrovali pod číslom 152372 a adresovali na oddelenie životného prostredia, ktoré sa mu bude venovať.

S pozdravom

Mgr. Zuzana Zrubcová

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Kancelária primátora hlavného mesta
Slovenskej republiky Bratislavy
13. november 2022

Jano - Star9H6j

Overenie stavu podnetu - podnet zatiaľ nebol vyriešený Aktualne vikendova fotky- vacsina z tychto aut tam sú odstavene dlhodobo (2-3 tyzdne +). Obcas vidiet papuču na dakom aute, nasledne o dva týždne tam to auto znovu parkuje... Môže sa magistrat vyjadriť kedy tie dlhodobo parkujuce auta odtiahne? (skoda, mercedes atd)
29. november 2022

Peter

Tiež som napísal na PAAS, prečo nie sú kontrolované autá, ktoré sú síce na tráve, ale je to už v PAAS zóne a na základe objektívnej zodpovednosti by mali byť riešené.

Odpoveď z PAAS:

Dobrý deň,

ďakujeme Vám za Váš podnet.

Ak by kontrolór Mestskej parkovacej politiky PAAS vyhodnotil na základe naskenovania EČV príslušného vozidla neoprávnené státie, vystavil by upozornenie o nesprávnom parkovaní.
Daná zóna a časť je kontrolovaná pravidelne.

Ďakujeme za porozumenie a príjemný deň.

S úctivým pozdravom,
Zuzana Kazimírová
Tím parkovacej politiky
29. november 2022

Karol Padlovac

"Tím parkovacej politiky" by si mal odkontrolovať aj vlastných kontrolórov. Včera tam jedno auto dostalo papuču, ostatných cca 10 nie, ani lístok od MSP/PAAS. To rozdávanie papúč tiež nemá logiku... keď stačí zaslať pokutu poštou na základe obj.zodpovednosti resp. pravidelných porušovačov čo tam majú odstavené auto týždne= odťahovať...

O ulicu ďalej na celej Černyševského, bolo "onálepkovanych" asi 15 aut čiže kontrola tam v týchto dňoch bola.

Môže sa Magistrát vyjadriť- priamo a komplexne (nie alibisticky), z akého dôvodu toleruje nelegálne parkovanie vozidiel a "občas" je len niektoré z nich "riešené" papučou? Zaujíma to mnohých obyvateľov z Dvorov IV čo si platia ročný poplatok a parkujú LEN na legálnych/riadnych miestach.
30. november 2022

Viera

Naozaj nevie magistrát vymyslieť niečo iné, ako nechať toto nelegálene "parkovisko" na denno denné riešenie pre mestskú políciu alebo kontrolórov PAAS ? Veď je tam plno šikovných ľudí, pre ktorých by to mohla byť ďalšia výzva na zlepšení tohto verejného priestoru !
30. november 2022

Karol Padlovac

Aktuálne: https://www.bratislavskenoviny.sk/policia/74423-podpalaci-v-akcii-v-noci-doslo-v-petrzalke-k-dvom-poziarom

Druhý prípad požiaru v článku + úvodná fotka - vyzerá to ako práve toto miesto resp. P&R parkovisko s ním susediace.
11. december 2022

Jano - Star9H6j

Aktualne sa v priestore nachadzaju len tri auta. Dve s papucou (co tam stoja a maju papuču dlhodobo) a vyhoreny vrak z tohoto nedavneho poziaru. Nemohol by sa Magistrat dohodnúť s Petrzalkou ktora ma neďaleko v prenajme velke zachytne parkovisko presne na "taketo auta" a odstranit tam tieto vozidla? Dakujem
15. apríl 2023

Jano - Star9H6j

Podnet vyriešený cca od prelomu Dec/Jan.

Mestská polícia + magi dané miesto vyčistili od áut + kontrolujú.
Uvidíme na ako dlho tento stav zostane (opakujúci problém cca kazde dva roky)

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania