19 vypílených stromov na Račianskej ulici

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Peter Oravec 09. marca 2015

Okolo 6.3.2015 nejaký dobrák vyrúbal na Račianskej ulici naproti policajtom 19 zdravých stromov. Mal na to povolenie? Kto urobil a schválil takú zvrhlosť?

09. marec 2015

Peter Oravec

Za "Mal na to povolenie." mal byť otáznik.
09. marec 2015

Odkaz pre starostu

Upravené.

Administrátor OPS pre MČ BaNM
09. marec 2015

jaro

Budu tam parkovacie miesta. Stromov je v lesoch dost. Tam nech si rastu tu len zavadzaju.
11. marec 2015

mravec

myslím si , že stromy boli vypílene preto , lebo projekt primyte.sk sa práve rozbehol...na týchto miestach bude v budúcnosti niekoľko vstupov do "nového centra oddychu a zábavy" , čiže developer musel získať od Mč povolenie na výrub , pričom následne budú nahradené novými stromami .
11. marec 2015

Peter Oravec

Mravec, ok, ak existuje povolenie, tak nech to sem mestská časť napíše a podnet môže byť vyriešený. Mimochodom, väčšina stromov (cca 14) je vypílená tam, kde sa teraz žiaden projekt nestavia (popri bývalej Ferone).
11. marec 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Na Račianskej ulici bolo vyrúbaných 21 kusov stromov z dôvodu realizácie stavby "Obytný súbor Škultétyho ulica, Bratislava -Nové Mesto". Investorom stavby je Baving, s.r.o. Digital parkII, Einsteinova 25, Bratislava.
K uvedenej stavbe bolo vydané kladné záväzné stanovisko hlavného mesta SR Bratislavy, s podmienkou a požiadavkou hlavného mesta, zabezpečiť rozšírenie komunikácie Račianska ulica. Miesto plánovaného rozšírenia je práve na mieste, kde došlo k výrubu drevín.
Oddelenie životného prostredia a mestskej zelene Magistrátu hl. mesta po predložení dendrologického posudku na uvedené dreviny vydalo kladné stanovisko k výrubu drevín . Jestvujúce stromoradie bolo v zlom zdravotnom stave a záhradní architekti navrhovali revitalizáciu stromoradia na Račianskej ulici už dlhší čas. Po kladnom vyjadrení oddelenia životného prostredia a mestskej zelene k výrubu stromov, vydal správny cestný orgán (oddelenie dopravy) rozhodnutie zo dňa 11. 11. 2013 na výrub uvedených stromov.
V súvislosti s touto stavbou vydala aj mestská časť Bratislava – Nové Mesto, ako príslušný správny orgán ochrany prírody, súhlas na výrub 8 ks stromov na pozemku investora rozhodnutím zo dňa 10. 12. 2013.

Teda v skratke. Stromoradie bolo v zlom zdravotnom stave, vyjadrenie a rozhodnutie k výrubu stromov investor mal. Jedna zo zásadných podmienok k výrubu stromov bola, že po ukončení výstavby bude zrealizované nové stromoradie s hodnotnými jedincami jaseňa štíhleho, ktoré veľmi dobre znášajú solenie, vysoké teploty, postačujú im pomerne malé priestory (otvor v chodníku), nemajú plody a pod.

Náhradná výsadba za vyrúbané dreviny v cestnej zeleni i na pozemku investora bude zrealizovaná po ukončení výstavby obytných objektov na pozemkoch investora. V súčasnosti už prebiehajú na úrade mestskej časti rokovania s realizátorom náhradnej výsadby. Vysadených bude celkovo 78 ks stromov a 348 m2 kríkov.

Oddelenie komunikácie a marketingu
Hlavné mesto SR Bratislava
11. marec 2015

Peter Oravec

Reakcia na stanovisko samosprávy:
Predovšetkým, stromy boli v pomerne dobrom stave. Neboli v horšom stave než väčšina stromov v Bratislave.
Vecne: Samospráva sa vyjadrila, povolenie bolo udelené, podnet je vyriešený.
S pozdravom.
11. marec 2015

Ignac

Strasne smutne.
11. marec 2015

mravec

to Peter Oravec : čiže stromy boli vyrúbané v počte až 21 kusov , od terajšej budovy Spaceclubu až po úroveň bývalej Ferony príde k rozšíreniu cesty vzhľadom na odbočenie do nového "obytného komplexu" . Tipujem , že nakoľko to vypílili aj pri Ferone , práve na jej úrovni bude pripájaci pruh z obytného komplexu . Nič nemení ale fakt , že stromy boli viacmenej zdravé a padli za obeť developerského projektu...Na jednej strane ideme stavať v súlade s prírodou a na strane druhej hneď prvé , čo urobíme - vypílime stromy aby sme vôbec mohli...Je to proti zdravému rozumu ale čo už . Smutné ale bohužiaľ realita...
11. marec 2015

Peter Oravec

Mravec, dovoľte mi sa už k tomuto nevyjadrovať. Bratislava je šialené mesto so šialenou samosprávou.
11. marec 2015

mravec

Peter myslím si , že máte úplnu pravdu . Takže len tak ďalej veľa trpezlivosti a úspechov prajem . Aj vďaka tejto stránke sa podarilo vyriešiť veľké množstvo podnetov , čiže treba pokračovať ďalej :) Nemusíte sa už k tomuto vyjadrovať , len aby všetci pochopili o čo vlastne ide...
11. marec 2015

Netro

Uprasním, ze budú v celej dĺžke 2 jazdné pruhy (bez pripajacích a odpájacich) a v úseku od Kraskovej po Škultétyho bude stromová alej obnovená, hneď za ňou bude obojsmerná cyklotrasa a potom chodník (v najširšom mieste bude cyklotrasa od chodníka oddelená zeleňou).

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania