Vajnorská - priliš silné osvetlenie

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Martin 20. decembra 2022

Osvetlenie dostalo upgrade v podobe novych LED ziaroviek, co chvalim, ale ak mate spalnu smerom na Vajnorsku, tak mate pocit, ze ste na Times Square v NYC.
Je naozaj nevyhnutne tak silne osvetlenie pocas celej noci? Resp. neponechat svietit povedzme po polnoci iba kriticke miesta/prechody a pod. Neviem, ci je k dispozicii taka variabilita. Ale pokial clovek nema exterirove zaluzie, tak sa moc nevyspi.

20. december 2022

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
21. december 2022

Peter Czirak

K takym rieseniam asi bude treba vymenit aj kablove vedenie. To aj s vymenou stlpov je asi na pokraji zaujmov.
21. december 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet. V Bratislave sa nachádza 50 000 svetelných bodov, ktoré sú na konci životnosti a o ktoré bolo v minulosti zle postarané. Všetkých 50 000 bodov bude vymenených do konca roka 2025. Uvedomujeme si, že aktuálna situácia s verejným osvetlením nie je ešte ani zďaleka perfektná. Je tak preto, že aj teraz je ešte osvetlenie v správe súkromnej spoločnosti Siemens. Zmluva s touto spoločnosťou bola nezákonne predĺžená v roku 2018 a mesto za to dostalo bohužiaľ aj pokutu. Zmluvu sa nám podarí ukončiť v 1. polovici budúceho roka. Následne začne postupne správu nad osvetlením preberať mestská firma a jej zamestnanci. Prosíme Vás preto ešte o posledný polrok strpenia. Vlastná firma zabezpečí častejšie a kvalitnejšie opravy a ušetrí financie, ktoré investujeme do rozvoja verejného osvetlenia. Na konci roka 2025 tak budeme mať vymenené všetky svetelné body za LED spoločne aj s vymenenými rozvodmi, ktoré už sú tiež na konci svojej životnosti. Zároveň budeme mať automatický systém na kontrolu osvetlenia, ktorý bude na poruchy sám upozorňovať.

S pozdravom,
Kto? Oddelenie osvetlenia, sietí a energetiky

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
21. december 2022

Peter Oravec

Dobrý deň.
No, čože o to, pekne to magistrát napísal.
Len si nie som istý, či sa vyjadril k veci.
S pozdravom.
21. december 2022

Peter Czirak

K otazke sa sice nevyjadrili, ale bolo by dobre si zaznamenat ten termin konca roka 2025 na vymenu svetiel a rozvodov a o tie tri roky zbilancovat, ako daleko sme to pokrocili.
21. december 2022

Martin Uváček

To oranžové svetlo doteraz nevadilo? To do izby nesvietilo?
22. december 2022

Xxx

poziadajte kompetentnych premerat svietivost vo vasom byte ci to neporusuje vyhlasku a nema vplyv na zdravie. RUVZ,inak si nepomozete
27. december 2022

Jana

Dobry den, byvam na Vajnorskej a taktiez ma nove osvetlenie zaujalo svojou intenzitou. Ide o velky rozdiel oproti povodnemu teplemu zltemu osvetleniu. Rozumiem vymene za uspornejsie a technicky nove riesenie. Na druhej strane vsak domy na ulici su oziarene do cca 2.poschodia, interiery bytov sa vyrazne presvetlili a naozaj, zaluzie a kvalitne zavesy su k spanku iz nevyhnutnostou. https://mib.sk/manual-verejnych-priestorov/principy-a-standardy/osvetlenie/ Na konci tohto linku je 60str. technicky dokument, ktory riesi verejne osvetlenie v BA. Z dokumentu mi vychadza, ze napr. Vajnorska ulica je ako “hlavny tah” zaradena do tzv. Zony X, tomu prislucha neutralna biela led na urovni 4000 K. Zona Y a Z uz su miernejsie. Z tohto pohladu asi k zmene nepride. Dalsia vec su vysky stlpov VO v obytnej zone, pripadne napr. ja mam pred domov dvojitu lampu - jedno rameno nad cestou, druhe otocene priamo na barak, lebo tu mame prejazdne parkovisko, ktore je povazovane za miestnu komunikaciu na hlavnom tahu. Takze tak … smola asi. Ale mozno naozaj individualne by sa niektore riesenia mohli prehodnotit. Snad teda v tom 2025? :)
27. december 2022

Jana

…este nejake foto
23. január 2024

Martin Uváček

Neboli nedávno svetlá vymenené za slabšie a teplejšie a neboli aj skrátené ramená na ktorom je svetlo umiestnené?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania