Karloveská-inštalácia odchytných klietok na diviaky

Zodpovednosť za riešenie: Iné

V riešení
meno
PRAVO REZIDENTA 16. januára 2023

zidame akutne instalovanie odchytnych klietok pozdlz karloveskej ulice,

casto, pravidelne ,denne sa vyskytujuce svorky diviakov

v blizkosti bytoviek,

avizovane odchyty a odstrely v kratkej minulosti asi nefunguju..

https://www.facebook.com/peta.kramolisova/videos/1164360971117998?idorvanity=339597269858676

16. január 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
19. január 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet, ktorého prijatie týmto potvrdzujeme. Pridelili sme ho kolegyniam a kolegom, ktorí majú riešenie danej agendy v kompetencii. O priebehu riešenia Vás na základe obdržaných stanovísk budeme priebežne informovať.

S pozdravom,

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
06. september 2023

Milan

Prišlo k posunu v riešení problému?
07. september 2023

Admin KV

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,

Lenka Makarová
Odkaz pre starostu
[email protected]
30. október 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

v zmysle platnej legislatívy a štatútu, nemá Hlavné mesto kompetencie na riešenie výskytu diviakov a je iba súčinné pri riešeniach ostatných inštitúcií. Nedisponujeme klietkami a neriadime ich umiestňovanie.
Pokiaľ sa jedná o výskyt diviakov v zastavanom území obce (intravilán), predmetná vec spadá pod kompetencie Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Tí následne umiestňujú na miesta výskytu klietky na odchyt.

S pozdravom,
Kto? Referát veterinárnej starostlivosti a dezinsekcie

Oddelenie služieb občanom
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy.
31. október 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Iné
31. október 2023

Admin KV

Dobrý deň,

podnet sme preposlali zodpovednému subjektu .

S pozdravom,

Lenka Makarová
Odkaz pre starostu
[email protected]
01. november 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,



dovoľte mi reagovať na Váš podnet a na to, že samospráva Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu označila ako „zodpovedný subjekt pri riešení tohto podnetu“.



Diviačia zver je voľne žijúca - poľovná zver a manipulácia s ňou sa viaže na zákon o poľovníctve, čiže loviť, odchytávať alebo ináč manipulovať s takouto zverou môžu len členovia poľovných združení a spoločností, okrem prípadov nutnej obrany a krajnej núdze. Ak je pozorovaný výskyt zveri v intraviláne (na nepoľovných plochách) a vznikne potreba obmedziť stavy niektorého druhu zveri na nepoľovných plochách, okrem farmových chovov, povoľuje lov zveri na týchto plochách na žiadosť ich užívateľov (vlastníkov pozemkov, mestskou časťou) príslušný Okresný úrad. Vykonaním lovu Okresný úrad poverí užívateľa poľovného revíru, v obvode ktorého sa nepoľovné plochy nachádzajú. Podľa § 2 písm. f) zákona o poľovníctve sa rozumie „nepoľovnou plochou zastavané územie obce, zastavaný pozemok, cintorín, nádvorie a dvor, ihrisko, ohradená záhrada, ovocinárska a lesná škôlka, vinica, sad, park, pozemok slúžiaci na farmový chov zveri, dráha, diaľnica, cesta I., II. a III. triedy, letisko a prístav, ostatný oplotený pozemok, ak nie je zvernicou, iný pozemok podľa rozhodnutia okresného úradu [§ 74 ods. 1 písm. b)].

Zákon o poľovníctve pod pojmom lov zahŕňa aj odchyt, ktorý je taktiež možné vykonať na nepoľovnej ploche. Poverený užívateľ poľovného revíru je na základe rozhodnutia Okresného úradu povinný tento lov vykonať buď vo vlastnej réžii alebo ak nemá na takýto lov materiálne a technické vybavenie prostredníctvom služby od iného dodávateľa. Celý proces lovu však musí spĺňať požiadavky zákona o poľovníctve, inak by mohol byť posudzovaný ako trestný čin pytliactva.

Ďalším orgánom, ktorý má zákonnú možnosť vo veci konať je príslušný úrad miestnej samosprávy. Pri riešení tejto problematiky úloha obce je napomôcť zabráneniu prítomnosti diviačej zveri v obci tým, že pravidelne odstraňuje z obce zdroj potravy pre diviaky, hlavne biologický odpad a tiež vyžaduje od vlastníkov pozemkov odstraňovanie burín na neobrábaných pozemkoch, ktoré diviakom poskytujú úkryt.

Orgány veterinárnej správy (RVPS) nemajú kompetencie vykonávať lov a ani usmrcovanie zveri. Môžu konať len pri podozrení na chorobu alebo pri výskyte choroby uvedenej v legislatíve. U voľne žijúcej zveri však aj v prípade podozrenia na chorobu alebo pri výskyte choroby nariaďuje orgán veterinárnej správy opatrenia užívateľovi poľovného revíru, ktorý je ich povinný vykonať.

Regionálna veterinárna a potravinová správa Bratislava - mesto (RVPS Bratislava – mesto) ponúkla súčinnosť pri riešení vzniknutej situácie, vzhľadom na zabezpečenie kontroly a zabránenie šírenia afrického a klasického moru ošípaných v populácii diviačej zveri a zazmluvnila súkromného veterinárneho lekára, ktorý vlastní narkotizačnú zbraň a odchytové klietky a je ochotný pomôcť. Ďalšieho súkromného veterinárneho lekára zazmluvnili Mestské lesy Bratislava. Súkromní veterinárni lekári disponujú dvomi odchytovými klietkami, ktoré presúvajú podľa potreby. V súčasnosti sú odchytové klietky umiestnené v lokalite Bratislava - Staré mesto a Kramáre.

Vaše oznámenie o výskyte diviačej zveri v intraviláne mesta RVPS Bratislava – mesto eviduje a informáciu sme preposlali najbližšiemu poľovnému združeniu, Okresnému úradu Bratislava, odboru pozemkovému a lesnému a súkromnému veterinárnemu lekárovi.







S pozdravom



MVDr. Miloš Mašlej, PhD.

riaditeľ

Regionálna veterinárna a potravinová správa Bratislava - mesto

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania