M. Schneidera Trnavského-chodník-bariéra na chodníku

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Uzavretý
meno
Henrich Kupec 02. mája 2023

V chodníku, ktorý slúži na prechádzky ľudí z Dúbravky do Karlovky, často so psami, niekto postavil 5 betónových garáží a poškodil pôvodné prírodné prostredie. Parcely č. 2373/1 a 2373/4. Kto to povolil?

03. máj 2023

Odpoveď samosprávy

Tie garáže sú tam už možno desiatky rokov, zrejme z dôb výstavby sídliska Dúbravka, a pozemky sú vo vlastníctve Slovenskej republiky. Mestská časť nemá k pozemkom žiadny majetkový vzťah a nemá ako zistiť kedy a na základe čoho sa tam predmetné garáže dostali.
Kto? Oddelenie územného rozvoja

Ing. Rastislav Bagar
prednosta MÚ mestskej časti Bratislava-Dúbravka
03. máj 2023

Jan B

Nie su tam desiatky rokov. Pribudli len nedavno...
03. máj 2023

Jan B

Otazka je, preco sa z tejto casti Dubravky ma stat smetisko.... Uz len ten sklenik, teraz toto. Nedavno ste nam po rokoch rokucich opravili cestu alias tankodrom, aj to iba jej cast. Dubravka dost zanedbava Hanulovu a jej okolie. Zial.
03. máj 2023

Peter Oravec

Dobrý deň,
podľa odpovede pána Bagara sa zdá, že mestská časť nemôže nič. Otázka potom je, že na čo existuje mestská časť a úrad prednostu.
S pozdravom.
05. máj 2023

Peter K

Dobry den,

predpokladam, ze toto je ta lokalita. Zo satelitnych zaberov (freemaps) je vidiet, ze tam ziadny objekt nie je. Google mapy aktualizovane Sept 2022 tiez ziadne objekty nema.

Aj ked odpoved samospravy mi pride usmevna ked v roku 2023 sa da dohladat co sa zmenilo od doby ked sa Dubravka stavala.. ja by som mozno este skusil zistit, ci to nepatri prevadzkovatelom toho sukromneho parkoviska.

Pekny den
05. máj 2023

123

Su to garaze ktore stali pred byvalym ministerstvom ZP, ktore sa aktualne zburalo a stavaju sa tam byty. Takze tipujem ze to tam na zelen prelozil stavebnik. Otazka je kto dal na to povolenie ak vobec.
05. máj 2023

Jan B

Uzavrete uau. Palec hore. Asi sa z tohoto portalu odhlasim, pretoze to nema zmysel.... Bud sa tu len prehadzuje zodpovednost z lava do prava, alebo sa nic neriesi.
05. máj 2023

Julo

"možno desiatky rokov" ... a mozno aj nie ... mozno tadial chodia ludia ... maju oci ... mozno vratit vyplatu? mozno bude "mozno" raz riesenie.
06. máj 2023

Peter Oravec

Dobrý deň, Peter,
súhlasím s Vami. Avšak napriek tomu, že to tu asi nemá moc zmysel, napríklad aj preto, že konanie adminov (uzatváranie podnetov) je dokázateľne nepredvídateľné a nekonzistentné, problém je v tom že nič lepšie ako OPS neexistuje. Obávam sa, že ani nič podobné ako OPS neexistuje.
S pozdravom.
07. máj 2023

Martin Uváček

By ma zaujimalo ako stará je tá fotka ktorú sem dal pán Kupec. Lebo ešte v septembri 2022 tam žiadne garáže neboli.
07. máj 2023

Jan B

Domnievam sa, ze ide o garaze, ktore patria ku tej rozostavanej novostavbe vedla, mozno stroje na pracu. Neviem. Len domnienka...
08. máj 2023

Viera

Reakcia na odpoveď MÚ Dúbravka z 3.mája 2023 - A čo tak obrátiť sa priamo na nového správcu daných pozemkov, ktorým je na základe zmluvy o prevode správy majetku štátu č.16/2022 zo dňa 12.4.2022 Slovenská inšpekcia životného prostredia, Grösslingová 5, Bratislava a s ním riešiť dané garáže ?
viď list vlastníctva
https://kataster.skgeodesy.sk/eskn-portal/search/lv/nahlad?p1=g_oDHz57BgEFE3TrLtykrg
09. máj 2023

Odpoveď samosprávy

Pán Oravec pýtate sa načo potom existuje mestská časť ak sa nezaoberá odstraňovaním prefabrikovaných garáží z pozemkov iných vlastníkov? Odpoveď je jednoduchá a zrejmá. Takáto prefabrikovaná garáž postavená na zemi nie je stavbou a nepodlieha stavebnému zákonu. Nie je pevne spojená so zemou a ani nie je napojená na žiadne siete. Z pohľadu zákona je to taká istá hnuteľná vec ako keramický kvetináč, záhradný domček, záhradné sedenie alebo čokoľvek iné čo si postavíte na svoj pozemok, a áno je trochu väčšia. Právo vlastníka postaviť si hnuteľnú vec na svojom pozemku je chránené zákonmi Slovenskej republiky, nepodlieha súhlasu nikoho iného ani súhlasu orgánov verejnej moci a mestská časť je povinná toto právo rešpektovať.

Pozemok nepatrí mestskej časti a ak sa jeho majiteľ takto rozhodol tak tam jednoducho tie garáže budú pokiaľ sa majiteľ pozemku nerozhodne ich odviesť na iné miesto. Informácie o vlastníkovi pozemku sú verejne dostupné na katastri nehnuteľností a ak vám ti garáže prekážajú máte možnosť obrátiť sa priamo na vlastníka pozemkov a požiadať ho o ich odstránenie. Či vám vyhovie je už na jeho rozhodnutí.

A vaša otázka načo je tu potom mestská časť ak nerobíme čo by ste chceli? Robíme si dennodenne svoju dôležitú prácu určenú zákonmi v prospech takmer 40 000 obyvateľov Dúbravky. Okrem iného denne zabezpečujeme s našimi zamestnancami vzdelávanie a starostlivosť o deti v 12 materských školách, 4 základných školách, starostlivosť a opatrovateľskú službu pre dúbravských seniorov, príspevky na obedy a stravu pre dôchodcov s najnižšími dôchodkami, kosenie, čistenie a údržbu verejných priestranstiev, opravy chodníkov a ciest II. a IV. triedy, starostlivosť o vyše 50 detských ihrísk, budovanie a údržbu multifunkčných ihrísk a športovísk, starostlivosť o parky, budovanie nových verejných priestranstiev a podobne. Stačí sa pozrieť okolo seba v Dúbravke a ak chcete môžete vidieť načo a pre koho tu je mestská časť.

Podnet bol za mestskú časť uzatvorený, pretože svojou podstatou zasahuje do vlastníckych práv tretích strán zaručených zákonmi SR. Mestská časť v tejto veci nemá oprávnenie konať.

Ing. Rastislav Bagar
prednosta MÚ mestskej časti Bratislava-Dúbravka
09. máj 2023

Peter Oravec

Dobrý deň, pán Bagar,
ďakujem za odpoveď, ako aj za rozsiahle poučenie.
Chcel by som len konštatovať, že to, čo uvádzate, by síce bolo veĺmi pekné, avšak len v tom prípade, ak by neexistoval zákon o obecnom zriadení.
Totiž, paragraf 4 ods. 3 pism. f) zákona o obecnom zriadení hovorí jasne o správe a údržbe verejneho priestranstva, pričom verejné priestranstvo ten istý zákon definuje ako "...priestor prístupný verejnosti bez obmedzenia, ktorý bez ohľadu na vlastnícke vzťahy slúži na vseobecne uzivanie..."
Kedže daný pozemok slúži na prechádzky obyvateĺov, ide z definície o verejné priestranstvo, a samospráva je zo zákona povinná takéto vetejné priestranstvo (bez ohľadu na vlastnícke vzťahy) spravovať a udržovať.
Verím, že moje vysvetlenie bude pre Vás nápomocné.
S pozdravom.
19. máj 2023

Peter Oravec

Pán/pani admin,
prosím,
1. načo je tu funkcia súhlasím/nesúhlasím, keď je Vám úplne jedno, koľko ľudí súhlasilo s nejakým názorom a napriek tomu ste aj tak podnet nechali zatvorený?
2. prečo zase nefunguje možnosť vyjadriť sa podobne (súhlasím/nesúhlasím) k stanovisku samosprávy?
Ďakujem za konzistentnú odpoveď.
S pozdravom.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania