Jána Jonáša-osvetlenie-nevhodné (silné a pod.)

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
jajbolina 22. mája 2023

Mesto teraz mení pôvodné verejné osvetlenie za LED svietidla (čo je v poriadku), ale pôvodné svietidlá boli na výložníkoch.
Teraz ale tie LED svietidlá umiestňuje priamo na stĺp, BEZ VÝLOŽNÍKOV (PREDĹŽENEJ KONZOLY). A tak svietidlá osvetľujú zeleň, max. 1 jazdný pruh, pretože svetlo nejde dostatočne na cestu, ale pod stĺp.
Chce mesto tvrdiť že takto umiestnené svietidlá dokážu osvetliť tých 5 jazdných pruhov (na fotke)?
Prosím zdemontovať nové LED osvetlenia a doplniť na ne výložníky. V celej DNV, v celom meste. Robte to poriadne, je to na dlhé roky. Kvalitne nainštalované osvetlenie zvyšuje bezpečnosť vodičov aj chodcov.

22. máj 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
22. máj 2023

Silvia Vilhanová

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný na magistrát.

S pozdravom,

Silvia Vilhanová,
admin pre DNV
([email protected])
22. máj 2023

Občan mesta Bratislava

Súhlas s podnetom.Toto je zlé riešenie.Pri takom riešení neslúžia lampy VO plne svojmu účelu.Treba to správne namontovať vrátane výložníkov na stĺpoch VO.
22. máj 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za nahlásenie tohto podnetu. Informovali sme o ňom odborný útvar, ktorý je na jeho riešenie príslušný. O postupe Vás budeme informovať.

S pozdravom,
Kto? Technické siete Bratislava

Oddelenie služieb občanom
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
29. máj 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

každá inštaláia je pred výmenou prepočítaná autorizovanou osobou tak, aby spĺňala poziadavky STN. Výlozníky sa používali pre svietidlá, ktoré nemali možnosť nastavenia sklonu a krivky svietivosti, preto sú už v dnešnej dobe pri postupoch, aké volíme, prežitkom. Dokonca už pri svietidlách, ktoré teraz meníme, neboli potrebné - používali sa len zo zvyku. Opodstatnenie už majú len vo výnimočných prípadoch, alebo v prípade dizajnových výložníkov majú dekoratívnu funkciu. Ulica bez výložníkov pôsobí voľnejšie a vizuálne čistejšie. V zahraničí sa už dávno využívajú inštalácie najmä bez výložníkov. Prosíme preto administrátora o uzavretie podnetu.

S pozdravom,
Kto? Technické siete Bratislava

Oddelenie služieb občanom
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
29. máj 2023

jajbolina

Pýtam a znovu. Dokáže to osvetlenie dostatočne osvietiť 4 či dokonca 5 opruhov (kde je zástavka) tej cesty? To vážne? Odfotím si to v noci a dám sem fotku.
PS: Prosím o zaslanie fotky jednej ulice kde sú inštalované lampy VO bez výložníkov na osvetlenie 4-5 pruhov ciest v cudzine.
03. jún 2023

jozef

a to sa nebavime o oslneni aut, a este aj o nevhodnej vlnovej dlzke farwbneho osvetlenia. tieto ledky doslova oslnuju a urcite nesplnaju normu
03. jún 2023

Občan mesta Bratislava

Máte pravdu Jozef.Tieto ledky osvetľujú nevhodnou studenou farbou okolité prostredie a miesto ktoré je prioritne osvetľované teda ulice osvetľuje v nedostatočnej šírke.
Prosím OPS o preposlanie podnetu naspäť Technickým službám Bratislava aby toto osvetlenie riešili,je nedostatočné.Pridať výložníky alebo lampy aj z druhej strany cetsy,
K dizajnu ulíc sa TS Bratislava nemajú čo vyjadrovať, dôležité je len kvalitné osvetlenie ulic vhodným kelvinovým číslom,aby nedochádzalo k poruchám rytmu u ľudí aj u vtáctva.
04. jún 2023

Silvia Vilhanová

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný. Je možné, aby ste pridali aj fotky, ako tie lampy osvetľujú cestu napríklad v noci?

Ďakujem.

S pozdravom,

Silvia Vilhanová,
admin pre DNV
([email protected])
27. jún 2023

jajbolina

Prikladám tu fotky z práve rozširovanej harmincovej ulice, kde sú tiež 4-pruhy a tam sú LED lampy z oboch strán a navyše NA výložníkoch. Tu je 3-prúdovka, miestami 4-prúdovka, ale LED lampy len z 1 strany a BEZ výložníkov. Žiadam mesto o zdôvodnenie.
30. november 2023

jajbolina

Prikladám fotku fotenú o 16,30 na ul. Jána Jonáša. Strana ulice kde nie je osvetlenie, je úplne tmavá. Žiadam Tech.služby Bratislava aby preverili situáciu po tme, či tam naozaj nie je vhodné umietniť tie výložky aby cesta bola kvalitne osvetlená po celej šírke vozovky. Ďakujem.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania