Kazanská-semafor zle nastavený

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Barbora 23. mája 2023

Dobrý deň, včera t.j.21.5.2023 sa modernizovali semafory o prídavné zvukovo-svetelné zariadenie pre chodcov na križovatke Kazanská-Uzbecká ul. V Pod.Biskupiciach.
Ako obyvatelia bytového domu Vás chceme poprosiť o nočnú výluku zvukového zariadenia na režim iba svetelný. Enormne ho vnímame hlavne v nočných hodinách aj cez zavreté okná.
Narušuje nám to spánok.
Navyše nieje dobre nastavený interval pre chodcov ako doteraz. Vynecháva jednu zelenú s paralérnymi autami. Chodci tak stoja 2x dlhšie ako doteraz. Dané zariadenie vôbec neurýchľuje interval prechádzania cez cestu.
Prosíme o nápravu a hlavne o nočnú výluku zvukovej signalizácie.

23. máj 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
24. máj 2023

Michal

Križovatka je modernizovaná, a na rozdiel od starej verzie, do nej pribudli nové prvky riadenia. Jedným z nich je inštalovanie výzvových tlačidiel pre chodcov. Pokiaľ si tlačidlo nestlačíte, zelenú nedostanete. Ak sa Vám zdalo, že išla len každá druhá, bude to zrejme tým, že tlačidlo stlačil niekto iný, a bez jeho "pomoci" by ste čakali ešte veľmi dlho.
Tlačidlá sa prispôsobujú hluku okolitého prostredia. Ak sa vám zdá, že sú v noci hlučné, tak to bude tým, že okolo nich prešlo hlučné auto. Po chvíli sa opäť stíšia. Pokiaľ bude nepríjemný jav pozorovaný dlhodobejšie, určite je možné vykonať isté opatrenia na zníženie hluku v nočných hodinách - bude musieť riešiť Magistrát.
24. máj 2023

Barbora

Poprosím Vás našu žiadosť vrátiť teda magistrátu naspäť a vyriešiť hlučnosť. Mám video-záznam z noci (nevim vám ho vložiť sem), kedy neprešlo ani jedno auto a hlučnosť bola veľmi intenzívna. Bývam na 5 poschodí a nevieme spať v noci pri ovorenom okne. Nie každá modernizácia je aj prospešná. Ako obyvatelia bytového komplexu a ja v ich zastúpení Vás opakovane prosíme a žiadame o nočnú výluku zvukového zariadenia. Ak bude potrebné, spíše sa petícia s hlasmi obyvateľov.
25. máj 2023

Marek

Ta krizovatka je po novom naozaj velmi zle nastavena. Vcera som osobne zazil,ako ma po stlaceni tlacidla na prechode pustilo az na tretiu zelenu pre auta rovnakym smerom. Dnes pre zmenu v aute padla napriklad z Uzbeckej dvakrat zelena vlavo na Kazansku a az na treti krat aj rovno smerom k Bille. A pan na prechode sa pocas mojho cakania zelnej nedockal vobec. A ano, stlacil tlacidlo, dokonca viacej krat.
Tymto nechcem kritizovat modernizaciu,ale bolo by vhodne nastvenie tej krizovatky skontrolovat.
25. máj 2023

Barbora

Ďakujem Marek, že ste prispel k danému problému. Je otázkou času, kedy nedajbože príde k neštastiu. Tlačidlá naozaj nespĺňajú funkciu. Mám možosť to sledovať , dokonca počuť rozčúlených chodcov.
25. máj 2023

Pepo

A stlacate spravne tlacidlo ? Ja ked som tam bol a stlacil som to ktore je pre dany smer tak som dostal zelenu bez problemov a dlheho cakania.
26. máj 2023

Matúš

Dobrý deň, ja som bol takisto najprv zmätený, pretože som bol donedávna ako chodec iba zvyknutý na križovatke čakať a zelenú som dostal. Včera som sa išiel s novou modernizáciou križovatky zoznámiť (keďže som prečítal tento odkaz) a na to, aby ste prešli z jednej strany na druhú je potrebné ZAZLAČIŤ SI TLAČIDLO, KTORÉ JE V SMERE NA PRECHOD, KTORÝM CHCETE PREJSŤ (čiže rovnobežne s priechodom, tzn. stojím pred tlačidlom a vidím tlačidlo spredu + za ním priechod, ktorým chcem pokračovať). Po stlačení tlačidla som do niekoľkých sekúnd dostal zelenú a bezpečne som prešiel cez priechod :)
26. máj 2023

Michal

Ako to tu už diskutujúci naznačili, tlačidlá sú funkčné a nastavenie signalizácie je správne.
V križovatke je implementovaná preferencia pre BUS. Nové riešenie je teda viac reagujúce na dopravné interakcie s prednosťou autobusov a trolejbusov.
Znamená to však, že križovatke musíte povedať, že na priechode čakáte, v opačnom prípade zelenú nedostanete. Staré riešenie bolo iné, a keďže tlačidlá v križovatke neboli, musela byť "čiastočne hlúpa" a zelenú pre chodcov zaraďovať aj vtedy, keď tam nikto nečakal, čo potom spôsobovalo, že čakajúci čakali dlhšie.
Treba si teda dať pozor na to, aby ste stlačili SPRÁVNE tlačidlo. To znamená to, ku ktorému pristupujete ako keby spredu a pokračujete v smere chôdze. Presne tak, ako je to naznačené na priloženom obrázku. Stláčať "vám najbližšie" tlačidlo, ku ktorému ste, nie je úplne správne, pretože si vlastne požiadate o zelenú na inom priechode, kam ísť nechcete.
Napoviem, že na každom tlačidle je ZVRCHU reliéfne vyobrazená ŠÍPKA, ktorá ukazuje, pre ktorý priechod platí a pre nevidomých je to navigácia k chodeckému priechodu.
26. máj 2023

Marek

V kazdom pripade sa tema odklonila od primarneho problemu pani Barbory a tou je nocny obtazujuci hluk.
26. máj 2023

Michal

Boli ste tam včera cez deň alebo večer, keď nepriamo uvádzate, že sa problematika odchýlila od problému?
Odporúčam pred ďalšími komentármi sa ísť presvedčiť na miesto. Dosiahnuť ešte nižšiu úroveň, ako je teraz, už nie je možné. Tlačidlá nie je počuť takmer na 1 meter od nich
26. máj 2023

Marek

To nie, mal som na mysli kam sa ubera diskusia, nie riesenie problemu. Problem s hlukom som ja nijako nepreveroval, ospravedlnujem sa ak som sa zle vyjadril.
26. máj 2023

Barbora

Hlučnosť sa stlmila, ďakujeme. Páni- nemôže byť väčšia časť chodcov ,,hlúpa" a nevedieť stlačiť správny smer. Ale to už je na každom jednotlivcovi. Mne sa primárny problém vyriešil.
26. máj 2023

Barbora

Za povšimnutie Michal z vašej pridanej foto, by stálo opraviť dieru na vozovke pod daným semaforom. Už je tam dosť dlho, cestári ju ,,okrúžkovali" a to bolo všetko.
26. máj 2023

Michal

Nejde o to, že ľudia sú hlúpi, ale skôr, že ľudia sú nevšímaví a nereagujúci na okolie. Prišlo k modernizácii signalizácie a pribudli tlačidlá - ľudia si to nevšímajú. Je síce fakt, že umiestnenie nových prvkov je na stožiaroch, ktoré sú excentricky umiestnené vzhľadom na os chodeckého priechodu, čo nie je práve šťastné, ale predmetom modernizácie neboli stavebné úpravy.
No a keď už si občania všimnú, že niečo je iné a čakajú akosi čudne dlho, tak sa otočia a podvedome zatlačia to im najbližšie tlačidlo, čo nie je práve to správne.
Tento fakt konštatujem po približne 2 hodinách včerajšieho pozorovania na mieste.
Treba si len zvyknúť na nový stav.
Aj chodec je rovnako dôležitým účastníkom cestnej premávky ako autá či autobusy a jeho ostražitosť, najmä v križovatke, nesmie poľaviť, či nechať sa rozptýliť užívaním si slnka, ďobaním do telefónu alebo hlasitou hudbou v slúchadlách. Musí si všímať, reagovať na okolité podnety.
Pre riešenie stavebných nedostatkov cestného telesa je zrejme nutné otvoriť nový podnet v správnej sekcii.
29. máj 2023

Erik

len jedno, preco nedokaze ta krizovatka davat chodcom zelenu aj ked si ju "nevyziadaju" ale mohli by ju mat. a tlacidlom by si len vyziadali prednost v cykle krizovatky... na toto si nikdy nezvyknu vsetci a budu chodit na cervenu cez priechody co moze sposobit havarie....
29. máj 2023

Matúš

a v prípade, že na križovatke nebude žiadny chodec tak čo potom ? zelená bude svietiť pre chodca, ktorý tam nie je a vozidlá budú zbytočne zastavené ? treba sa na to pozerať aj z tej druhej stránky - z pohľadu vodiča. predstavte si, že sedíte za volantom, široko - ďaleko žiadny chodec a vy zbytočne čakáte vo vozidle - bezdôvodne.
29. máj 2023

Erik

nie vozidla nebudu zastavene zbytocne, tazko sa vam to vysvetli cez komentar ale ak by tych chodcov pustalo tak ako predtym nijak by to nevadilo. proste subezne smery (chodci a auta) nech to pusta spolocne.
29. máj 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Váš podnet, za ktorého nahlásenie ďakujeme, sme v tejto chvíli pridelili kolegyniam a kolegom, ktorí majú oblasť, ktorej sa podnet týka, v kompetencii. Obdržané stanoviská ohľadom jeho riešenia Vám sprostredkujeme.

S pozdravom,
Kto? Oddelenie dopravného inžinierstva

Oddelenie služieb občanom
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
29. máj 2023

Erik

Uzbecká-semafor-zle nastavený

Dobry Den, chcem sa opytat koho napadlo nastavit semafor tak ze pokial si chodec nestlaci tlacidlo tak nedostane vobec zelenu? preco to nieje nastavene tak ze dostane zelenu tak ako predtym a stlacenim tlacidla si vyziada prednost v cykle krizovatky. na toto ziadanie zelenej si nikdy nezvyknu vsetci (pretoze takych krizovatiek je minimum) a budu chodit na cervenu co skor ci neskor sposobi havariu...
06. jún 2023

Klaudia

Dobrý deň, chcela by som podať podnet na zle nastavený semafor. Nie je možné, aby chodec, aj po opakovanom stlačení signalizácie čakal viac než 6 minút a zelenej nikde, a to napriek tomu, že všetky smery mali červenú, a teda plynulosť premávky v križovatke bola "nulová" a všetci stáli a čakali. Autá stáli, Chodci ísť nemohli. Navyše, v celej Bratislave sú signalizácie také, že ich chodec nemá stláčať, je to tam jasne napísané. A zrovna na tejto križovatke sa stláčať má? Aká je v tom logika? Ako to má chodec vedieť. Je to celé absolútne nepraktické, a navyše to spomaľuje plynulosť premávky ako pre chodcov, tak aj pre autá. Prosím o urgentné riešenie.
23. jún 2023

Peter Csonka

Nič v zlom, ale toto nastavoval úplný amater.. Pán primátor žije v tom, že mesto je centrum a všetko ďalej je nutné zlo. A presne o tomto je tá križovatka.
25. jún 2023

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň, podnet bol opätovne preposlaný samospráve s upozornením na aktualizáciu. /Admin Pavol
10. august 2023

Ján

Vcera som tade siel. A aj ked som stlacil spravne tlacidlo (ak by ma niekto upodozrieval, ze som stlacil to nespravne) v smere od Billa po Uzbeckej som nedostal zelenu, zatial co auta uz mali treti cyklus. Tento podnet je tu uz 3 mesiace, a nie je mozne aby to za taku dobu nevedeli kompetentni dat doporiadku. Ziadam meno pracovnika mesta, ktory to ma na starosti, Mal by dostat hodinovu vypoved. Ludia tam chodia na cervenu, ked vidia, ze maju auta v priamom smere po uzbeckej zelenu. Pretoze inak by tam cakali na zelenu celu vecnost. Je to hanba aj z pohladu toho, ako sa mesto snazi prioritizovat chodcov, pretoze tu sa deje presny opak.
24. august 2023

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň, podnet bol opätovne preposlaný samospráve s upozornením na aktualizáciu. /Admin Pavol
10. september 2023

Daniel Demjanovic

Dobrý deň, Pripájam sa k potrebe okamžite pre nastaviť semafory, poslednej aktualizácii a nastavení nový semaforov je to katastrofálny stav pre chodcov aj pre Motoristov. Nie sú vôbec zladené algoritmus nefunguje správne. Ďakujem

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania