Fialkové údolie-črieda diviakov

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Staré Mesto

Vyriešený
meno
Eva 25. júla 2023

Večer 23.7.2023 o cca 23:00 hod. sa presúvala po ulici črieda asi 20 diviakov - dospelé jedince a plno mladých. Za nimi policajti. Diviaky niekde vbehli dole do záhrad, lebo o 01:00 hod. už rámusili u susedov. Dnes o 20:00 som ešte bola v záhrade a cez plot som videla u susedy niekoľko diviakov. Keď som ich hlukom vyplašila zbehli dole do opustených záhrad a pozemkov, ktoré patria k židovskému cintorínu. Už sme niekoľkokrát opravovali zničený plot od diviaka ale chodil v noci a bol iba jeden. Takto ešte zavidna nikdy nechodili po záhradách a ešte v takomto počte. Teraz budem chodiť do záhrady s obavami, či ma tam neprekvapia a či nenájdem zničenú záhradu. A viem, že devastujú záhrady aj susedom. Čo s tým bude mesto robiť? A kedy?

04. august 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň Eva,

ďakujeme za Vašu správu ohľadom výskytu diviakov v okolí Fialkového údolia. Hlásenia evidujeme a uvedomujeme si dôležitosť tejto situácie. Mestská časť Bratislava-Staré Mesto nemá v plnej kompetencii situáciu riešiť vzhľadom k tomu, že sa jedná o tému, ktorá sa týka viacerých mestských častí a tým pádom aj celého mesta.

Minulý rok bol realizovaný čiastočný odchyt diviakov na území Starého Mesta, táto situácia si však bude vyžadovať komplexnejšie riešenie v spolupráci s magistrátom, aby sme mohli v tejto aj okolitých oblastiach zabezpečiť bezpečnosť obyvateliek a obyvateľov Starého Mesta a priľahlých mestských častí.

Podnet radi necháme otvorený aby sme mohli informovať o ďalších aktivitách, akonáhle budeme mať viac informácií.

Za Váš čas a pochopenie Vám ďakujeme.
S pozdravom,

Samuel Zahradník

Koordinátor podnetov
Referát komunikácie
Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Staré Mesto
Vajanského nábrežie 3, 814 21 Bratislava
www.staremesto.sk
19. november 2023

Eva

Diviaky sa vrátili! Suseda sa včera v noci stretla na križovatke Riznerova-Fialkové údolie s čriedou cca 20-tich diviakov. Objavili sa už aj v našich záhradách. Predvčerom v noci boli v našej - doryli ju a zase sme museli opravovať plot. Dnes v noci, okolo 1:00 hod. som videla 6 statných diviakov v záhrade u suseda vpravo od nás - má dorytú celú záhradu. Tak isto pochodila aj suseda vľavo - akoby jej zorali záhradu traktorom. Cez deň sú schované v opustených záhradách nad Mikulášskym a Židovským cintorínom. Dnes ráno mal sused v záhrade 3 srnky. Tie ale našťastie nerobia takú škodu, ako diviaky. Normálne sa ráno bojím ísť do záhrady, že čo tam zase nájdem. To dokedy nám budú diviaky nivočiť priamo v centre Starého mesta záhrady??
20. november 2023

Odkaz pre starostu

Podnet bol opätovne zaslaný samospráve.

Ďakujem,
Admin OpS
06. december 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za sledovanie podnetu ohľadom výskytu diviakov na na ulici Fialkové údolie.

Všetky podnety ohľadom výskytu diviakov v intraviláne mesta komunikujeme s Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou pre Bratislavu. Podnety sú ďalej komunikované s osobou, ktorá má k dispozícii klietky na odchyt.

Aktuálne je na konci Kráľovského údolia nad Židovským cintorínom umiestnené odchytové zariadenie v rámci trasy, ktorú diviaky využívajú. Odchyt prebieha od minulého týždňa, pričom boli úspešne odchytené dva jedince. Preto sa v odchyte na tejto lokalite bude ďalej pokračovať.

Tento podnet nám bol doručený aj prostredníctvom emailovej adresy [email protected], v reakcii sme taktiež kontaktovali RVPS a na ich odporúčanie sme požiadali OÚ BA o povolenie mimoriadneho lovu diviačej zvery na nepoľovných plochách.

V prípade pocitu bezprostredného ohrozenia sa obráťte na Mestskú políciu prostredníctvom bezplatného čísla 159, ktorá má možnosť bezpečne odprevadiť chodcov, usmerniť dopravu alebo zver bez rizika zahnať späť do lesa.

Zároveň by sme chceli poznamenať, že sa v prípade výskytu diviakov jedná o situáciu, ktorá sa týka viacerých mestských častí a mesta ako celku. V rámci našich možností pristupujeme k tejto téme zodpovedne a aktívne pracujeme na riešeniach, ktoré prispejú k bezpečnosti obyvateliek a obyvateľov v Starom Meste.

V prípade ďalších podnetov sa na nás môžete opäť kedykoľvek obrátiť.
Ďakujeme veľmi pekne za Váš čas a pochopenie.
S pozdravom,
Kto? Oddelenie starostlivosti o životné prostredie

Samuel Zahradník

Odborný referent
Oddelenie komunikácie
Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Staré Mesto
Vajanského nábrežie 3, 814 21 Bratislava
www.staremesto.sk

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania