Na kopci-oplotenie-poškodené

Zodpovednosť za riešenie: Mestské Lesy

Uzavretý
meno
branislav muška 30. augusta 2023

V lokalite ulíc Na kopci, Révová a Údolná evidujeme zvyseny pohyb diviačej zvery na našich pozmkoch. Ničia oplotenia medzi pozmekami, devastuju urodu a teren zahrad. Akym spôsobom sa dá žiadať od mestskej časti refundovanie oprav plotov a kompenzáciu za úrodu?

21. september 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, pán Muška,

ospravedlňujeme sa za neskoršiu reakciu a ďakujeme za Váš podnet ohľadom škôd spôsobovaných diviačou zverou. Obec v takomto prípade škody na majetku nenahrádza, odporúčame preto obrátiť sa na poľovné združenie resp. užívateľa poľovného revíru.

Ďakujeme za Vaše pochopenie.
S pozdravom,

Samuel Zahradník

Koordinátor podnetov
Referát komunikácie
Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Staré Mesto
Vajanského nábrežie 3, 814 21 Bratislava
www.staremesto.sk
21. september 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Mestské Lesy
21. september 2023

branislav muška

Dakujem za odpoved, je to mrzute nakolko dan z nehnutelnosti predpokladam putuje do stareho mesta. Adresovali ste prosim moju ziadost kompetentnym vy ako state mesto zastupca danovnika?
Urcite ste s nimi v uzsom kontakte ako ja a ocenil by som minimalne zdielanie podnetov a nie pohazdovanie si podnetu ako horici zemiak.
21. september 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, pán Muška,

ďakujeme za Váš podnet. Informácie o pohybe diviakov v intraviláne sú pre nás užitočné a zaznamenávame si ich do našej mapy výskytu, čo nám následne pomáha prijímať ďalšie rozhodnutia o forme a miestach ich odlovu.

Premnožené diviaky sú problémom dlhodobým, ktorý Mestské lesy síce nezapríčinili, ale jeho riešenie je prioritou na našom úseku poľovníctva. Okamžité riešenie, žiaľ, možné nie je, vkladáme však doň značnú energiu a úsilie.

V prvom rade diviaky lovíme v lese s cieľom zredukovať ich počet a znížiť tak počet jedincov migrujúcich bližšie k mestu. V priebehu minulého roka sme na území Mestských lesov takto ulovili až 457 ks.

Uvedomujeme si vážnosť problému, práve preto sme minulý rok prijali extra opatrenia, a to odlov prostredníctvom špecializovaných poľovníkov, ktorí lovia tesne nad Kramármi a Kolibou, ktoré sú kritickými lokalitami. V tomto pásme bolo minulú sezónu odlovených viac ako 120 ks diviačej zveri.

Poľovať v intraviláne, vnútri na sídlisku, nám neumožňuje zákon a zároveň by to bolo veľmi rizikové. Preto v prípadoch, kedy diviaky pravidelne prenikajú hlbšie do intravilánu, až na sídliská, spolupracujeme na ich odchyte so špecializovanými veterinármi. Diviaky sú odchytávané do klietok a následne humánne a bezbolestne utratené. Pri tomto spôsobe sme limitovaní personálnou kapacitou veterinárov, preto túto formu využívame len na najzávažnejšie prípady problémových kusov, ktoré sa už natrvalo usídlili v intraviláne. V r. 2022 takto veterinári odchytili až 50 ks po celej Bratislave.

Práve v lokalite Kramárov máme momentálne alokovanú takúto odchytovú klietku s cieľom eliminovať problémové jedince.

Kľúčovým problémom premnoženia diviačej zveri v Bratislave je však množstvo zanedbaných a opustených záhrad. Práve tu sa cez deň diviaky zdržiavajú, majú tu úkryt, pokoj a množstvo potravy z ovocných stromov. V noci potom následne schádzajú na sídlisko, kam ich láka pach odpadkov. Kým nedôjde k vyčisteniu a pravidelnému koseniu týchto súkromných pozemkov, problém bude možné len utlmiť, nikdy sa však nevyrieši.

Viac o problematike sa dozviete aj na našom webe tu: http://www.ba-lesy.sk/msp/id_osnovy=5626&p1=5626

Ďakujeme

Mestké lesy v Bratislave

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.