Kopčianska-semafor-zle nastavený

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Ajeťák 18. septembra 2023

Dobrý deň, na Vranovskej ulici je na novom semafore umiestnená zelená šípka, ktorá dovoľuje odbočiť vozidlám vpravo počas toho, ako odbočujú vozidla z Kopčianskej na Vranovskú / Röntgenovu. Šípka však zhasne a hneď na to dostanú vodiči klasickú zelenú (ide o zbytočne skoré zhasnutie, pričom šípka by mohla zhasnúť zároveň s tým, ako sa rozsvieti klasická zelená. Tiež je zvláštne, že zelená šípka je umiestnená dole, pričom doteraz sa umestnovala k červenej a pri zelenej bolo upozornenie na chodcov (to by sa sem hodilo viac, nakoľko to oproti skoro vôbec nie je vidno..)

18. september 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
18. september 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Váš podnet, za ktorého nahlásenie ďakujeme, sme v tejto chvíli pridelili kolegyniam a kolegom, ktorí majú oblasť, ktorej sa podnet týka, v kompetencii. Obdržané stanoviská ohľadom jeho riešenia Vám sprostredkujeme.

S pozdravom,
Kto? Oddelenie dopravného inžinierstva
Kedy? 2023

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy.
02. október 2023

Michal

Pane,
zelená doplnková šípka je na nových zariadeniach, spĺňajúcich vyhlášku 30/2020 tzv. bezkolízna, čo znamená, že už nemusíte dávať prednosť vozidlám a chodcom, idúcim na svoj zelený signál (napr. po hlavnej ceste).
Oproti tomu plný signál je garantovane bezkolízny len v priamom smere a pri ostatných pohyboch musíte dávať prednosť pri odbočovaní.
Z tohto dôvodu sa vsádza medzi bezkolízny a kolízny signál (idúci v tejto chronologickej postupnosti) určitá časová medzera. Je to z dôvodu, aby do plynule idúcich a odbočujúcich vozidiel zrazu nedostali chodci zelenú a niekomu doslova neskočili pod kolesá. Máloktoré vozidlo by potom dalo prednosť chodcovi, keďže by bolo v plynulom rade odbočujúcich a zároveň máloktorý chodec by sa odvážil, si prednosť na svoju zelenú, vynútiť.
Práve indikátorom takýchto novo inštalovaných zariadení, spĺňajúcich vyhlášku 30/2020, je umiestňovanie signálu zelenej doplnkovej šípky vedľa plného zeleného signálu (oproti jeho minulému umiestňovaniu vedľa červenej). K zelenej doplnkovej šípke totiž môže byť umiestnený (v budúcnosti) aj žltý prechodový signál, ktorý vám povie, že daná doplnková zelená bude končiť.
Vedľa červenej sa totiž už umiestňuje zelená "plechová" šípka, ktorá práve dovolí pri splnení podmienok o prednosti všetkým ostatným účastníkom odbočiť vodičovi vpravo aj na červenú.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania