Strečnianska-kôš-chýbajúci

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Uzavretý
meno
Miroslava Ratkošová 30. októbra 2023

Prosíme o pridanie košov a sáčkov na PE na chodník pri poliklinike Strečianska cca pod nápis Lekáreň. Denne tu chodí množstvo ľudí a kôš pod modrým domom je sústavne preplnený a chýbajú na ňom aj sáčky na PE, čo spôsobuje nedisciplínovanoť psíčkarov. V júli t.r. mi prišiel mail s návrhom riešenia, ale dodnes sa nič nezmenilo.
Píšem za obyvateľov zo Šintavskej 26.
Ďakujem
Pripájam foto PE z okolia Modrého domu nazbieraný za 1 deň.

30. október 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet.

Možnosti doplnenia košov do lokality preveríme u kolegov.

Čo sa týka vysýpania už osadených košov a rovnako tak dopĺňania sáčkov, kolegovia tieto činnosti vykonávajú 2-3x týždenne.
Kto? Referát čistoty a poriadku
Kedy? november 2023

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka
24. november 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

odpadkové koše sa nachádzajú vo vnútrobloku Zdravotného strediska Strečnianska 13 (2 ks), na terase bytového domu Strečnianska 1-11 (3 ks) a na Šintavskej ulici č. 24-26 (1 ks), v prílohe posielame mapku rozmiestnenia košov.

Z priložených mapových podkladov vyplýva, že počet košov sa v rozsahu uvedených ulíc Strečnianska – Šintavská, výrazne navyšoval a v blízkosti miest kde boli pôvodne osadené koše na psie exkrementy (zelené) boli doplnené (väčšie) betónové koše. Ostatné „vnútrosídliskové“ plochy, ako aj pochôdzne terasy, ktoré spravuje mestská časť sú pokryté dostatočne a vrecká na psie exkrementy sú dopĺňané 2-3x týždenne.

Je dôležité uviesť, že psí exkrement je komunálnym odpadom, takže ho možno uložiť do ktoréhokoľvek koša umiestneného v rámci verejných priestranstiev, ako aj do kontajnerového stojiska. Nové koše sú kapacitne väčšie (z pôvodných 30 l na 70l) a navyšoval sa aj počet vreciek z 50 ks na 500 ks, uvedenými zmenami sme sa snažili obyvateľom zlepšiť verejný priestor a skvalitniť poskytované služby.

Stále platí, že zodpovednosť za odstraňovanie exkrementov je základnou zákonnou povinnosťou každého chovateľa psa, nie je možné argumentovať, že väčšia dochádzková vzdialenosť psičkárom znemožňuje odpratať exkrementy. Predpokladáme, že každý chovateľ v rámci prechádzky so psom prekoná určitú vzdialenosť, pričom má k dispozícii koše aj vrecká na psie exkrementy. Určite chápete, že osádzanie košov podľa trasy, každého chovateľa psa je nemožné a neúčelné. Za psa vždy zodpovedá držiteľ alebo osoba, ktorá psa vedie alebo nad psom vykonáva dohľad. Okrem uvedeného, každý majiteľ psa, ktorého má zaevidovaného na miestom úrade, si môže vyzdvihnúť na oddelení životného prostredia vrecká na PE spolu so zásobníkom, ako bonus pre platiacich majiteľov psov.
Zároveň upozorňujeme, že podľa § 7 ods. (2) písm. f) zákona č. 282/2002 Z. z., ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov, sa priestupku dopúšťa ten kto psa vedie, ak neodstráni bezprostredne výkaly, ktorými pes znečistil verejné priestranstvo.

Vašu požiadavku ohľadom doplnenia košov na psie exkrementy evidujeme. Požiadavku posúdime vzhľadom na aktuálny stav územia, nielen na základe jej relevancie ale aj na základe pokrytia košmi v kontexte technických, personálnych a finančných možností mestskej časti Bratislava-Petržalka. Je nutné si uvedomiť, že financovanie pokrýva nielen umiestnenie nádob ale aj ich obsluhu a následné navýšenie množstva odpadov, zvozovej trasy a teda aj zvýšenie ceny za odvoz a nakladanie s odpadom.

Spomínané chýbajúce alebo nefunkčné osvetlenie v okolí polikliniky Strečnianska nie je v kompetencii MČ BA - Petržalka. Osvetlenie v Bratislave, hlavné mesto, zabezpečuje spoločnosť Technické siete Bratislava, a. s. – TSB (www.tsb.sk; [email protected]), kde môže každý občan nahlásiť chýbajúce poprípade nefunkčné osvetlenie. Mestská časť Petržalka nie je vlastníkom ani správcom Zdravotného strediska Strečnianska 13.

Ďakujeme za porozumenie.
Kto? Referát čistoty a poriadku
Kedy? 2023

Jana Ryzá, referát komunikácie MČ Petržalka

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania