Zverejnenie plánovaných termínov zasadnutí MZ

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Ružinov

Vyriešený
meno
palo 27. mája 2015

Dobrý deň,

dovoľujem si v mene všetkých obyvateľov Ružinova opätovne (viď. podnety verejnosti na stretnutí so starostom zo dňa 14.4. a 12.5.2015) požiadať pracovníkov MČ Ružinov, aby bezodkladne zverejnili na webe v časti Miestne zastupiteľstvo všetky plánované termíny zasadnutia miestneho zastupiteľstva na rok 2015 (rovnako aj zasadnutia miestnej rady).
Zároveň upozorňujem, že MČ Ružinov tým, že materiály na zasadnutie zverejňuje menej ako 7 dní pred konaním zasadnutia, porušuje zákon č. 138/1991 Zb. o majetku obcí. Totiž na každom zasadnutí sa vyskytujú niektoré dôležité body, ktoré majú byť podľa zákona zverejnené minimálne 15 dní pred rokovaním zastupiteľstva. Aj keď o nich pravdepodobne rokuje aj miestna rada cca 2 týždne pred zasadnutím, verejnosť nemá ani tušenia o pripravovaných dôležitých bodoch až do ich zverejnenia tesne pred zasadnutím (viď. napr. prevody na základe osobitného zreteľa).

Podľa údajov, ktoré som našiel na webe v roku 2015 sú plánované ďalšie zasadnutia MZ v nasledovných termínoch (so začiatkom o 14:00 hod.):
23.06.2015
22.09.2015
03.11.2015

Bol by som rád, keby ružinovská samospráva tieto základné údaje zverejňovala, nakoľko to potom vyzerá, že sa obáva kontroly zo strany verejnosti (aby sa tá nestihla pripraviť alebo nedajbože aby sa o nejakom hlasovaní vôbec dozvedela). Nie každý má čas klikať celý mesiac a čakať na zverejnenie materiálov. Keď bude mať niekto vedomosť o plánovanom termíne zastupiteľstva, klikne vtedy, keď to bude potrebné.

Na záver sa ešte spýtam, aký je rozdiel medzi vysielaním TV Ružinov cez káblovky a cez satelitnú televíziu, resp. kto rozhoduje o tom, že TV Ružinov možno pozerať iba prostredníctvom kábloviek a nie aj cez satelit (napr. cez dosť rozšírený SKYLINK).

Vopred ďakujem za vybavenie.

28. máj 2015

no name

Kde sa v zákone píše, že musia byť zverejnené aj materiály? Prosím napíšte § aj ods.-hľadám to už dlhšie
28. máj 2015

palo

Myslel som najmä materiály súvisiace s prevodmi na základe osobitného zreteľa (vyskytujú sa takmer na každom zasadnutí MZ!!).
V zákone ide o § 9a, najmä jeho odseky 8 e) alebo 9 c).
Mestská časť by teda mala vyvesiť aspoň 15 dní pred zasadnutím minimálne materiály súvisiace s osobitným zreteľom.
V Ružinove to teda v súčasnosti funguje tak, že sa zverejňujú všetky materiály cca vo štvrtok pred zasadnutím MZ.
V praxi to teda pre bežného Ružinovčana vyzerá takto:
Keďže nevie presný dátum konania MZ, tak si občas ťukne na webovú stránku, či tam nenájde nejaké materiály.
Ak sa náhodným ťukaním trafí do obdobia štvrtok až utorok pred zasadnutím MZ, môže si gratulovať, že to vedel v predstihu a stihol si to aj pozrieť.
Tomu sa hovorí otvorená samospráva :)
04. jún 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za Váš podnet.
Plánované termíny zasadnutia Miestneho zastupiteľstva sú zverejnené na stránke Mestskej časti Bratislava - Ružinov.
Doteraz boli zverejnené ako informatívny materiál 17.2.2015 ( prikladám link: http://www.ruzinov.sk/data/MediaLibrary/0/4237/im-bod-03-iii-2015-harmonogram-mr-a-mz-2015.pdf )
V zmysle zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení §12 ods. (4) „Návrh programu zasadnutia obecného zastupiteľstva sa zverejňuje na úradnej tabuli v obci aspoň tri dni pred zasadnutím obecného zastupiteľstva“. MČ Bratislava-Ružinov postupuje v zmysle zákona a program zverejňuje včas na úradnej tabuli vo vestibule Miestneho úradu, Mierová 21, vo vývesných skrinkách jednotlivých častí Ružinova a na webovej stránke MČ Ružinov (prikladáme link: http://www.ruzinov.sk/sk/zastupitelstvo/organ/miestne-zastupitelstvo ). Povinnosť zverejňovať materiály 7 dní pred zasadnutím miestneho zastupiteľstva sa v zákone nenachádza.
V zmysle zákona č. 138/1991 Zb. o majetku obcí sú špecifikované situácie, kedy je povinnosť zámery (prenájmu, predaja, osobitného zreteľa,...) zverejňovať min. na 15 dní. Mestská časť Ružinov v zmysle citovaného zákona plní túto povinnosť a situácie popísané vyššie zverejňuje na úradnej tabuli MČ Ružinov vo vestibule Miestneho úradu, Mierová 21 a na webovej stránke, v časti úradná tabuľa (napr.: http://www.ruzinov.sk/sk/uradna-tabula/view/id:1536). Povinnosť zverejňovať materiály 7 dní pred zasadnutím miestneho zastupiteľstva nie je upravená zákonom.
Aký je rozdiel medzi káblovým vysielaním a satelitným?
Káblové vysielanie je také, kde sa signál dostáva k záverečnému odberateľovi prostredníctvom káblov. Šíria ho operátori ako Orange(FiberTV) , T-com(Magio), UPC. Týchto operátorov má TVR a RE zazmluvnených. TVR a RE rokuje so SATRO, SWAN a V-Net.
V súčasnosti je vysielaním Televízie Ružinov pokrytých asi 94% Ružinova, po uzavretí dohody so SATRO, SWAN a V-Net by to mohlo byť 96-97% Ružinova.
Satelitné vysielanie je také, kde sa signál, transformuje na frekvenciu, vyžiari sa na satelit a ten svojím svietením ožiari istú plochu, kde prijímatelia, pomocou satelitných prijímačov prijímajú vysielanie.
Za túto službu sa prevádzkovateľom satelitov platí a v Ružinove nevlastní satelit až tak mnoho obyvateľov.



Z uvedeného implicitne vyplýva, prečo sme sa rozhodli využívať služby káblových operátorov a nie satelitných prevádzkovateľov. Ani o tom do budúcna neuvažujeme.

V TV Ružinov rozhoduje o prevádzkových otázkach riaditeľ v súčinnosti s konateľmi a dozornou radou.



kancelária starostu
04. jún 2015

palo

Dobrý deň,
ďakujem za odpoveď a za zverejnenie všetkých plánovaných termínov zasadnutí.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania