Legerského-parkovanie-problémové

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Nové Mesto

Uzavretý
meno
Branislav Breza 14. novembra 2023

Autá parkujúce na chodníku a súčasne na zákaze zastavenia. Minimálne polovicu z počtu áut tvoria autá Ministerstva Vnútra/Policajného zboru chránené pred pokutami kartou za sklom. Volať mestskú políciu nepomáha. Zmení situáciu zavedenie parkovacej politiky?

14. november 2023

Martin Uváček

Veľmi asi nie. Prezídium PZ nemá kapacity na parkovanie pre všetky svoje vozidla vnútri vo dvore. Cca 25 aút parkuje vonku v okolitych uliciach. Písal som na fb PAAS ako to budú riešiť v tejto lokalite. Zatiaľ bez odpovede
14. november 2023

Branislav Breza

Ďakujem za vašu odpoveď.
14. november 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujem za Váš podnet. Podnet postupujem na riešenie referátu dopravy.

Za porozumenie ďakujem.

S pozdravom
Mgr. Zuzana Kriglerová
Odkaz pre starostu BANM
14. november 2023

Branislav Breza

Ďakujem.
14. november 2023

Tomáš

Ale predsa to ze Prezídium PZ nema kapacity na parkovanie nie je nijako polahcujuca okolnost na to aby mohli tieto auta parkovat protizakonne.
14. november 2023

Branislav Breza

Mestskí policajti sa bránia tým, že ide o motorové vozidlá v súlade s osobitnými predpismi.
Podľa §4 ods. 3 zákona č. 8/2009 Z.z. (Zákon o cestnej premávke)
Vodič smie motorové vozidlo použiť len na cestách; to neplatí, ak sa motorové vozidlo v súlade s osobitnými predpismi10) použije

a) v súvislosti s organizovaným športovým, spoločenským alebo iným verejným podujatím,

b) na pôdohospodárske, lesné, údržbárske, stavebné alebo priemyselné práce,

c) v súvislosti s výkonom poľovníckeho práva a rybárskeho práva alebo ich kontrolou,

d) na záchranné práce,

e) na práce vo verejnom záujme,

f) na plnenie úloh spojených s ochranou životného prostredia, železničnej dopravy, verejného poriadku, bezpečnosťou štátu a obranou štátu,

g) na prepravu do obytného alebo rekreačného zariadenia,

h) v súvislosti s kontrolnou, inšpekčnou alebo prieskumnou činnosťou alebo

i) v priestore, ktorý nie je verejne prístupný, so súhlasom jeho vlastníka alebo inej oprávnenej osoby.

Otázkou je, ako skontrolovať, či dodržiavajú tie "osobitné predpisy". Jednoduchšie by asi bolo dať tam zábrany.
14. november 2023

Tomáš

A ktory bod podla vas splnaju takto zaparkovane vozidla? Pretoze to ze si niekto zaparkuje na chodniku a odide do prace nie je pouzivanie vozidla na plnenie uloh spojenych s bezpecnostou statu ani ziadny iny spomenuty pripad. A ak si niekto mysli ze toto je v poriadku v tom pripade neostava nic ine len osadenie fyzickej zabrany.
14. november 2023

Branislav Breza

Veď to nerozporujem. Hovorím o tom, čo mi napísali mestskí policajti.
14. november 2023

Tomáš

Rozumiem, v tom pripade neostava nic ine len osadenie fyzickych zabran. Nezijeme predsa v policajnom state kde si prislusnici PZ mozu robit co sa im chce.
17. november 2023

Branislav Breza

Prepáčte, nevšimol som si. Mne ide hlavne o tie autá PZ, pretože majú "výnimku" zo zákona. Podľa mojich informácií ich kontrolóri paas nekontrolujú a mestská polícia nepokutuje.Som zvedavý na postup mestskej časti po zavedení parkovacej politiky.
17. november 2023

Martin Uváček

Včera mestská polícia rozdala pár autám pokuty čo stali na chodníku. Neboli policajné
17. november 2023

Branislav Breza

Problém je v tom, že tie policajné autá zneužívajú postavenie, ktoré majú v zákone. Pokutovať iba civilné autá sa mi v tom prípade nezdá spravodlivé.
20. november 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
na základe odpovede z referátu dopravy by som Vás chcela informovať, že po zavedení parkovacej politiky môžu autá parkovať iba na vyznačených parkovacích boxoch a v parkovacích pásoch s platnými parkovacími kartami alebo zaplateným hodinovým parkovným.
Ak by autá zaparkovali na chodníku, zaparkujú nesprávne.

Pre Prezídium PZ je na Legerského ulici vyhradených 20 parkovacích miest.

Týmto podnet navrhujem označiť ako uzavretý.
Za porozumenie ďakujem.

S pozdravom
Mgr. Zuzana Kriglerová
Odkaz pre starostu BANM
20. november 2023

Branislav Breza

Ďakujem za odpoveď. Nemyslím si, že sa s príchodom zóny niečo na parkovacích zvykoch vodičov PZ niečo zmení, jedine, že by podľahli spoločenskému tlaku. Mestskí policajti vidia kartičku za oknom a tým je to pre nich vybavené (vlastná skúsenosť).

Na kartičke sa odvolávajú na § 140 ods. Zákona o cestnej premávke. Kto bude kontrolovať "mimoriadne a nevyhnutné prípady", to je otázne.

§ 140

Výnimky
(1) V mimoriadnych a nevyhnutných prípadoch a za predpokladu, že sa tým neohrozí bezpečnosť cestnej premávky, môže sa povoliť výnimka z

a) ustanovení § 35 ods. 1, § 39 ods. 1, 2, 4, 7 až 9; v povolení výnimky sa určia podmienky jej používania, časová a územná platnosť a iné prípadné obmedzenia,

b) z dopravnej značky označujúcej zákaz vjazdu, zákaz zastavenia, zákaz státia, zónu zákazu státia, parkovaciu zónu, pešiu zónu, obytnú zónu a školskú zónu.

(2) Výnimku podľa odseku 1 povoľuje orgán Policajného zboru; ak takáto výnimka presahuje územie kraja, povoľuje ju ministerstvo vnútra.

(3) Ministerstvo vnútra môže za podmienok podľa odseku 1 vydať všeobecné povolenie výnimky s platnosťou na celé územie Slovenskej republiky.

(4) Výnimku podľa odseku 1 písm. a) možno povoliť najviac na jeden rok. Výnimku podľa odseku 1 písm. b) možno povoliť najviac na päť rokov.

(5) Žiadosť o povolenie výnimky sa doručí orgánu podľa odseku 2 najneskôr 15 dní pred začiatkom prepravy, ktorej sa povolenie dotýka. Žiadosť o povolenie výnimky obsahuje

a) meno, priezvisko a adresu pobytu fyzickej osoby alebo názov a sídlo právnickej osoby,

b) územný rozsah alebo trasu, po ktorej sa bude vozidlo pohybovať,

c) dobu, po ktorú je výnimka potrebná,

d) účel a zdôvodnenie výnimky,

e) zoznam vozidiel, na ktoré sa bude výnimka vzťahovať, s uvedením ich evidenčných čísel a držiteľov, druhu, továrenskej značky a typu vozidla.

(6) Vodič vozidla je povinný mať doklad o povolení výnimky vo vozidle na viditeľnom mieste; to neplatí, ak namiesto dokladu o povolení výnimky podľa odseku 1 písm. b) sa vydalo len upovedomenie o povolení výnimky a zápise údajov podľa § 111 ods. 2 písm. p). Povolenie výnimky možno zrušiť, ak sa výnimka používa v rozpore s určenými podmienkami, ak odpadol dôvod, na ktorý bola povolená, ak sa skončila jej platnosť, alebo ak je to potrebné z dôvodu bezpečnosti alebo plynulosti cestnej premávky.

(7) O povolení výnimky a jej zrušení rozhoduje orgán uvedený v odseku 2 s prihliadnutím na dopravno-bezpečnostnú situáciu. Žiadateľ o povolenie výnimky nemá nárok na náhradu škody, ktorá mu vznikne jej nepovolením alebo jej zrušením.

(8) Okruh vozidiel a osôb, ktorým sa môže povoliť výnimka podľa odseku 1 písm. b), ustanoví všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá ministerstvo vnútra.
20. november 2023

Martin Uváček

Tých 20 miest na legerského je nepostačujucich. Už teraz sú zaplnené a dalších aspoň 20 aút pz parkuje na miestach paas. Som zvedavý či tieto auta budete naozaj pokutovať.
20. november 2023

Ján

Auto na prvej fotke bolo preparkovane na chodnik vedľa školy na "nové" parkovacie miesto už asi 3 týždne.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania