Ševčenkova-strom-chýbajúci

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Uzavretý
meno
niki 25. decembra 2023

Dobrý deň
Chcela by som sa opýtať či bolo potrebné vyt
ať 4 stromy na Ševčenkovej ulici oproti UPC, každý rok je teplejšie podnebie a stromy boli nápomocné s tieňom v horúcich mesiacoch. Nemethova

26. december 2023

CG

Dostenete pravdepodobne mudru odpoved, ze to bol strom odumrety alebo paraziticky.

Miesto tejto otazky sa radsej spytajte, kde a kedy sa nasadili / nasadia nahradne za to vytate.
27. december 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet. To, či výrub realizovala naša mestská časť, preveríme u kolegov a kolegýň.

CG, vitajte na Odkaze a rovnako tak pod našimi podnetmi. Vďaka za snahu o odbornú odpoveď, necháme ju však na odborné referáty. Doplníme, že pri výruboch inváznych drevín, ktoré realizujeme najčastejšie, neexistuje povinnosť náhradnej výsadby.
Kto? Referát zelene
Kedy? december 2023/január 2024

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka
28. december 2023

CG

Dakujem za privitanie. Mna ani tak nezaujimalo, ci mate povinnost nahradnej vysadby.

Mna vysolovene zaujimalo, ci budete robit aj nieco dobrovolne, aby ste zmiernili ine negativne dopady vasej - predpokladam plne zakonnej cinnosti. Napriklad znizit prasnost, termalnu akumulaciu na betonovych sidliskach v lete, kedy vlhkost udrzujuce a tiene vrhajuce rastliny, ktore ste mozno aj mali povinnost vyrubat, tieto prestali poskytovat.

Alebo dobrovolne sa nic nerobi, vsetko iba najnutnejsie co zakon prikazuje?
10. január 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

po preverení u našej pracovníčky, drevina bola vyvrátená v dôsledku nepriaznivého počasia.
Kto? Referát životného prostredia
Kedy? január 2024

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka
12. január 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za váš podnet, lokalitu preveríme z hľadiska priestorových daností územia a vedenia inžinierskych sietí a ak to bude možné, naplánujeme novú výsadbu.

Len pre informáciu, v rámci mestskej časti Bratislava-Petržalka vždy preverujeme lokality a možnosti novej výsadby na miestach, kde boli plánované výruby inváznych alebo inak poškodených drevín.

Prajem pekný deň.
Kto? Referát životného prostredia
Kedy? 2024

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka
16. január 2024

Jaro Krajačič

Dobry den,
Ano v Januari 2024 bola skutočne jedna drevina vyvrátená v dôsledku nepriaznivého počasia. V decembri 2022 boli, ale vyrúbané 4ry stromy - pravdepodobne invazívne. Problem je v tom, že v širšom okolí sú všetky stromy rovnakého druhu ako boli tie vyrubané. Čiže da sa očakávať, ze budú vyrúbane všetky stromy bez nahrady, pretože ide o zákonnu povinnosť?
17. január 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

mestská časť má zákonnú povinnosť odstraňovať invázne dreviny - ako sú napríklad (najčastejšie) pajasene žliazkaté. Pri tomto druhu vzhľadom na silnú koreňovú výmladnosť sa pristupuje k odstráneniu pomocou injektáže- dreviny sú napichnuté herbicídom a musia na stanovisku ostať po aplikácii 2 roky, aby sa zničil aj koreňový systém. Jedince ktoré dobre reagujú začnú usychať a následne sa zrezávajú bezpečnostným orezom. Na výrub pôjdu až po uplynutí 2 ročnej lehoty od injektáže. Zároveň po každom vyrúbe sa preveruje možnosť novej výsadby, pričom je dôležitým aspektom aj vedenie inžinierskych sietí v lokalite - ako už spomenul kolega vyššie.

Ďakujeme za porozumenie.
Kto? Referát životného prostredia
Kedy? 2024

Jana Ryzá, referát komunikácie MČ Petržalka
17. január 2024

Jaro Krajačič

Dobry den,
Nespochybnujem odstranovanie pajasenov. Len sa zamyslam ci je logicke odstranovat nieco, co mestka cast sama pred rokmi vysadzala ak vezmeme do uvahy, ze okolo tychto stromov nikdy snaha o inu vysadbu nebola a mesto je kvazi uzatvoreny ekosystem (nie je to les a ani nebude), kde sa vsetky zelene plochy kosia. Moze tu pajasen ohrozovat ine druhy drevin ak tu nic ine nerastie?
17. január 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

typické pre invázne rastliny je agresívne šírenie. Vedia vytvoriť veľké množstvo semien, ktoré majú veľkú klíčivosť, vyklíčia v skoro každom prostredí, rýchlo rastú, sú veľmi odolné a ťažko sa likvidujú. Často u nás ani nemajú prirodzených škodcov. Niektoré, ako napríklad pajaseň, vypúšťajú do pôdy látky, ktorými potláčajú rast iných rastlín. Na naše územie boli dovezené ako okrasné rastliny. Mnohé sa vysádzali v mestách, lebo boli odolné proti znečisteniu a rýchlo rástli (pajaseň žliazkatý). Vytláčajú pôvodné rastliny, menia zloženie pôvodných rastlinných spoločenstiev, mnohé z nich vyvolávajú alergie.

Mestská časť Bratislava–Petržalka eviduje na svojom území množstvo inváznych nepôvodných druhov drevín, ktoré je povinná v zmysle vyhlášky MŽP SR č. 450/2019 Z. z., ktorou sa ustanovujú podmienky a spôsoby odstraňovania nepôvodných druhov odstraňovať. Na webovom sídle Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky sú zverejnené informácie o nepôvodných inváznych a invázne sa správajúcich druhoch a taktiež informácia o spôsobe ich odstraňovania https://invaznedruhy.sopsr.sk/

Ďakujeme za porozumenie.
Kto? Referát životného prostredia
Kedy? 2024

Jana Ryzá, referát komunikácie MČ Petržalka

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania