Zadunajská cesta-parkovanie-zle vyznačené miesta

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
go-ok o.z., r. s. p. 05. januára 2024

Zle nadimenzovane parkovacie miesta pre ludi so ZTP.

Dobry den. Po vyznaceni parkovacich miest pri Billa na Zádunajskej ceste sme zaznamenali viacero novych vyhradenych verejnych parkovacich miest pre ZTP. Zial nesplnaju kriteria - rozmer - sirku - a tak su pre ludi so ZTP nepouzitelne.

Takto (zle) nadimenzované miesta su az kontraproduktivne voci "beznym miestam" a to z dovodu, ze vacsina ludi na voziku ich ani nemoze vyuzit kvoli otvoreniu dveri, prilahlych obrubnikom a tak len "zbytocne zaberaju miesto".

Preto je treba dodrzat zakon pri ich vytvarani, ktory mysli na bezbarierovost takychto miest. Prosime o napravu.

05. január 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

v uvedenej lokalite platí celomestská parkovacia politika PAAS.

Zodpovednosť za riešenie podnetu prepíname na kolegov a kolegyne z hlavného mesta.
Kto? Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
Kedy? 2024

Jana Ryzá, referát komunikácie MČ Petržalka
05. január 2024

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
05. január 2024

Gregi

ŤZP osoby nie sú všetci práve na vozíku a tiež obrubník vôbec nie je problémový, pokiaľ je tam dostatok manipulačného priestoru na chodníku, naopak, zvýšený povrch chodníka je tu prínosom a manipulačný priestor na chodníku je väčší, než na rozšírených miestach samotných.
09. január 2024

go-ok o.z., r. s. p.

Ludia so ZTP potrebuju profesionalne a odborné riešenia bezbarierovosti, na ktore su zakony, nie subjektivne dohady, ktore vedu k podobnym situaciam. Ale dakujeme za nazor Gregi, zial nemate pravdu.
16. január 2024

go-ok o.z., r. s. p.

Pozrite ešte na tuto situaciu a pozrime na zákon, ktorý sa tu ťažko dodržiava:. (neobhajujeme vodiča)

"Zastavenie a státie § 23
(3) Pri zastavení a státí vedľa vozidla s osobitným označením pre osobu s ťažkým zdravotným postihnutím odkázanú na individuálnu prepravu vodič je povinný ponechať bočný odstup najmenej l,2 m."
16. január 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme, že ste nám tento podnet nahlásili. O postupe kolegýň a kolegov v jeho riešení Vás budeme informovať. Prosíme Vás o trpezlivosť.

S pozdravom,
Kto? Oddelenie parkovania
Kedy? 2024

Oddelenie služieb občanom
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
21. január 2024

Repo

Navrhujem doplniť značenie rozšíreného miesta do chodníka, nakoniec i čiastočné parkovanie na chodníku je možné dovoľovať takýmto značením.

Pre zadávateľov podnetu: Biele vozidlo je samozrejme na odťah, nie preto, že by nenechávalo odstup od neexistujúceho vozidla, ale preto, že neparkuje riadne vo vymedzenom priestore.

Zákon, ktorý citujete nemá zmysel v značenom priestore, ani sa neuplatňuje. Jedná sa o zákon, ktorý bol ustanovený preto, aby napr. vodiča, ktorý zaparkuje povedzme šikmo v obci za krajnicou, kde nie je prikázané parkovať konkrétne značením, neobmedzil iný vodič, ktorý následne zastaví vedľa neho.

V tomto prípade na tieto situácie musí pamätať značenie samotné, ale značenie môže byť z akejkoľvek strany a môže presahovať do chodníka, dokonca môže byť celé vyhradené miesto na chodníku samotnom. Suhlasím ale, že bez značenia to nie je profesionálne, takto napríklad nie je zakázané zaparkovať na tom chodníku hneď vedľa kolobežku.
21. január 2024

go-ok o.z., r. s. p.

Repo ani toto riesenie - do chodnika nie je ok, preroze vy napr. na voziku neviete, ale potrebujete mat okolo auta bezbarierovy radius (aj pristup), ktory prave taketo, dobre znacene vyhradene parkovanie vytvara. Takto by ste s tym vozikom (ako?) vychadzali a schadzali na obrubnik? Ved teda ok, spravte miesta cez obrubnik, ale preco preboha prave ludom s postihnutim? Toto, vo vsetkej ucte, prenehajme na odbornikov a neriesme tuto problematiku subjektivne - pretoze potom to takto dopada.
11. apríl 2024

Odkaz pre starostu

Podnet bol opätovne preposlaný samospráve.


Administrátor Bratislava-Petržalka
Odkaz pre starostu
[email protected]
19. apríl 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet. Nižšie uvádzame stanovisko kolegov z tímu parkovacej politiky.

Parkovisko je zo zámkovej dlažby. Ak by sa ŤZP parkovacie miesto rozšírilo na 3,50 m, prišli by sme o susedné parkovacie státie. Na tomto parkovisku sa nachádzajú 3 x ŤZP miesta: 2 x ŤZP majú šírku 2,50 m + bolo zachované 1x ŤZP šírky 3,50 m (pôvodne takto vybudované). Nie všade boli ŤZP miesta navrhnuté v šírke 3,50 m, sú určené najmä pre telesne postihnutých. Odporúčame využívať parkovacie miesta šírky 3,50 m, na parkoviskách v okolí Billy je ich dokonca viacero.

Ďakujeme za pochopenie a trpezlivosť.

S pozdravom,
Kto? Oddelenie parkovania

Oddelenie služieb občanom
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
19. apríl 2024

go-ok o.z., r. s. p.

Dobrý deň tímu parkovacej politiky.

Túto situáciiu __žiadame zosúladiť s predpismi__ a nie odporúčať ľuďom so ZTP dáke alternatívy.

P.s. apropos, parkovacie miesta šírky 3,50 m, v okolí Billy _nie je viacero_

Podnet žiadame nechať otvorený až do vyriešenia. Ďakujeme za pochopenie.
22. apríl 2024

František Brliť

V prípade návrhu a vyznačenia miesta pre ŤZP nemôže existovať žiadna výnimka. Je potrebné si uvedomiť, že to nie je samoúčelné. Je to nevyhnutné, aby malo toto miesto požadovanú šírku 3,5 m. Je to aspoň to málo, čím sa môže uľahčiť život týmto osobám. Vodič s vozidlom pre ŤZP nemôže predsa pri každom vyznačenom mieste zastať a ísť premerať, či má potrebnú šírku. Každé vyznačené miesto má mať požadovanú šírku, aj keby to znamenalo, že sa počet parkovacích miest v danom priestore zmenší o jedno. A to nehovorím o ďalšej úprave požadovanej podľa platných TP 048. Pri každom takomto parkovacom mieste má byť v mieste obrubníku chodníka zrealizovaná bezbariérová úprava. Toto prakticky takmer neexistuje napriek tomu, že sa tak má navrhovať a realizovať. Takže, žiadať pri vyznačených miestach pre ŤZP s nedostatočnou šírkou o pochopenie a trpezlivosť nie je namieste.
22. apríl 2024

C K

Mne sa zdá komunikačne na hrane slušnosti v tomto prípade argumentácia, aby si ŤZP prakticky došiel ďalej z miest "na parkoviskách v okolí", kde ich má "dokonca viacero".

Je to ako návrat v čase, kde "dokonca" raz do hodiny mesto niekde zaviedlo nízkopodlažný autobus, atp.
22. apríl 2024

C K

V civilizácii sa nikde nevyznačuje niečo týmto piktogramom, ibaže to plní účel. Štandardy a značenia sa rôznia, ale skutočne načo je mať nápis na schodoch, že sú bezbariérové, keď sú to schody?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania