Každodenné parkovanie na chodníku

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený

Na chodniku na Dunajskej ulici pred kasinom a Ice Barom regulerne denne stavaju odfotene vozidla, cim si vytvorili de facto parkovacie boxy na verejnej komunikacii - chodniku. Ziadam o presetrenie priestupku a najma zamedzenie opakovania sa tychto priestupkov. Hoci cez miesto denne prechadzam, ani raz som nevidel auta opapucovane, odtiahnute alebo inak sankcionovane, aj ked realne obstruuju cestnu prevadzku viac nez napr. auta stojace na parkovacich miestach bez uhradyparkovneho.

10. jún 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Hlavné mesto si uvedomuje problém sa parkovaním na chodníkoch. V tomto prípade sa však nejedná o priestupok.


Kľúčový problém je v zlom ustanovení zákona ( § 52 ods. 2 zákona č. 8/2009 o cestnej premávke), ktoré umožňuje parkovať aj na chodníku, pri zachovaní odstupu min. 1,5m. Zmenu zákona však môžu urobiť len poslanci NR SR.

Mestská polícia vykonáva pravidelné hliadky, nemôže však zabrániť každému arogantnému správaniu vodičov, ktoré nie je porušovaním zákona.

Riešením by teoreticky mohlo byť osadenie parkovacích zábran (tzv. kolíky) pozdĺž časti chodníka. Zo skúseností správcu - k pozdĺžnym kolom treba namontovať aj aspoň dva koly kolmo na chodník tak, aby chodci/kočíky pomedzi ne prešli, ale autá nie. V opačnom prípade nám často autá vchádzajú na chodník a zaparkujú za kolíkmi.

Akokoľvek, projekty na osadenie parkovacích zábran sú vždy odbornými zamestnancami na príslušnej komisii posudzované a podľa závažnosti a finančných možností aj realizované. Pokiaľ však platí zákon ktorý umožňuje státie na chodníku pri zachovaní vzdialenosti 1,5 m, nezdá sa nám zmysluplné, ani finančne reálne "vykolíkovať" takmer všetky podobné križovatky a nahrádzať tak nedokonalosť zákona.

Oddelenie komunikácie a marketingu
Hlavné mesto SR Bratislava
10. jún 2015

Martin

Preco sa tam neda dat zona so zakazom parkovania, ako pri Eurovea, alebo na Radlinskeho ulici pri zastavke Blumental?
12. jún 2015

Michal

Ide o to ze tam je zona so zakazanym statim mimo vyznacenych miest (zacina na mlynskych nivach). Tieto auta porusuju zakon a otazka je preco to policia toleruje?? Par krat som volal na mestku policiu, povedali ze poslu hliadku a tym to skoncilo.
17. jún 2015

Martin

Dakujeme Magistrat ze podnety obcanov uplne ignorujete.
30. september 2015

Michal Remiš

Vyzerá, že sa to predsa len rieši. Treba to ale nahlasovať, najlepšie rovno na mestkú políciu Staré Mesto 02 / 5924 6400
30. september 2015

Michal Remiš

Vyzerá, že sa to predsa len rieši. Treba to ale nahlasovať, najlepšie rovno na mestkú políciu Staré Mesto 02 / 5924 6400
10. február 2020

Tomas Mahi

Zákon bol upravený no problém pretrváva dodnes

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania