Obchodná-nevyhnutnosť parkovania pred kanceláriou


V riešení

Chcem sa opýtať, či je možné parkovať auta Mestskej a často aj štátnej polície pred kanceláriou priamo na pešej zóne na obchodnej. Niekedy ich je tam mnoho naraz a bránia v prechádzaní po ulici, najmä keď idú okolo ďalšie autá, električka, bicykel, kolobežka a pod.
Takisto, ocenilo by sme keby autá MsP a s povolením MV SR nejazdili skratkou z parlamentu cez Kapucínsku po električkovej trati a celou Obchodnou. Je otázne, či nejde o zneužívanie povolenia a nie o urgenciu.
Prosím o systémové riešenie.

07. február 2024

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Mestská polícia hlavného mesta SR Bratislavy
07. február 2024

Jakub

toto bol jeden chory napad dat policiu tam kde nemaju moznost slusne parkovat, uprimne si nepamatam kde by bola policia takto umiestnena a zaroven niekolko aut na pesej zone...uz ked sa to zriadovalo bolo x krat busene do vedenia na FB s takymito fotkami, bolo x odpovedi ze max jedno auto ale aj to bude vacsinou hliadkovat. Tych aut je tam permanentne niekolko a samozrejme nic nedosiahnete lebo nikdy nepreukazete ako obcan ze tam nie su nutne. Fakt si pogooglite na FB tie sluby ze si nebudu robit z pesej zony parkovisko aspon sa pobavite.
08. február 2024

C K

Čo nie je pochopiteĺné je, prečo je kondícia príslušníkov na tak zlej úrovni, že sa sem nedokážu dostať peši od najbližšej cesty.

Fakt, že sú tu v pohotovosti 3 vozidlá iba napovedá, že nevykonávajú žiadnu hliadkovú činnosť s týmito vozidlami - predsa vozidlá majú byť mobilne v teréne a expozitúra je stacionárnym stanoviskom pre priestor pešej zóny, kde ani kriminálnik nebude utekať motorizovane - bol by zachytený už na vjazde.

Príslušníkom je možné dať k dispozícii skútre, bicykle, atp.
20. február 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
podľa ust. § 140 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon o CP"), sú všetky motorové vozidlá MsP opatrené výnimkou, na základe ktorej smú tieto vozidlá parkovať aj na ulici Obchodná v Bratislave, pred útvarom Zásahovej jednotky a kynológie.

Dominika Bodláková
referent vybavovania sťažností a podnetov
Mestská polícia hl. m. SR Bratislavy
21. február 2024

C K

Prosím zverejniť znenie výnimky, nakoľko nie je možné posúdiť, či tieto vozidlá v rámci tejto výnimky v súlade s jej konkrétnym znením môžu na tomto mieste za týchto okolností parkovať. Výnimka zo zákona nie je absolútna, musí mať stanovený účel.
21. február 2024

C K

Michaela, môžete prosím stanoviť presný deň a čas fotografie?
23. február 2024

Michaela

Toto bolo 7.2. doobeda ale situácia je rovnaká v ktorýkoľvek deň a čas
25. február 2024

C K

Na základe odpovede od Michaely, že sa jedná o fotografiu z dopoludnia 7.2. 2024 a predpokladu, že výnimka, ako sa zvyčajne vydáva, sa týka plnenia služobných úloh, prosím o ozrejmenie, aké služobné úlohy plnili v tomto čase príslušníci MP na tomto mieste, alebo aj pravidelne plnia.
26. február 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

uvedomujeme si, že situácia, kedy služobné motorové vozidlá parkujú v strede pešej zóny na Obchodnej ulici nie je ideálna. Stanica Mestskej polície Bratislava (MsP) však v týchto priestoroch vznikla ako reakcia na tragické udalosti, ku ktorým došlo v minulosti priamo na tejto ulici. Dnes je sídlom Útvaru zásahovej jednotky a kynológie a slúži ako zázemie pre príslušníkov MsP, ktorí chodia k najvážnejším prípadom porušovania verejného poriadku v meste.

Vždy sa snažíme, aby pred stanicou v pešej zóne bolo zaparkovaných čo najmenej vozidiel. Väčší počet motorových vozidiel tu býva najmä v časoch, kedy majú príslušníci MsP porady pred rôznymi hromadnými podujatiami, ako sú napríklad protesty, demonštrácie, pochody a rôzne kultúrne a rizikové športové podujatia. Samozrejme príslušníci MsP, ktorí tu slúžia, chodia služobnými vozidlami na stanicu, napríklad počas prestávok alebo keď riešia nutnú administratívu súvisiacu s priestupkami, pričom sú vždy povinní ihneď zakročiť a prerušiť prestávku alebo administratívnu činnosť.

Taktiež nasadzujeme aj pešie hliadky a to najmä do ulíc v centre mesta. Chceme tak byť bližšie občanom aj návštevníkom mesta a byť s nimi v kontakte. Avšak k efektívnej ochrane verejného poriadku v meste sú nevyhnutné aj motorizované hliadky, nakoľko v súčasnosti je stále najrýchlejší spôsob prepravy v meste služobnými motorovými vozidlami. Pre MsP to je najefektívnejší spôsob, ako účinne zasiahnuť v prípade kritických situácií zachraňujúcich život. Práve naše kolegyne a kolegovia z Útvaru zásahovej jednotky boli prví po streľbe na Zámockej ulici v Bratislave a pomáhali zranenej osobe zastaviť krvácanie. Členovia tejto stanice pravidelne zasahujú pri rôznych bitkách a výtržnostiach v centre mesta, v ktorých môže ísť nielen o majetok a zdravie, ale aj o život. Aj preto musíme byť vybavení motorovými vozidlami, pričom je nevyhnutné, aby boli zaparkované pred stanicou MsP.

Ako bolo už vyššie uvedené, umiestnenie stanice v pešej zóne nie je najšťastnejšie a snažíme sa nájsť riešenie. Napríklad presunúť stanicu do niektorej z ulíc v tesnej blízkosti Obchodnej ulice. Avšak je to otázkou voľných priestorov a financií mesta. Na druhej strane, umiestniť stanicu Útvaru zásahovej jednotky a kynológie niekde úplne mimo tejto oblasti nie je možné z bezpečnostného hľadiska. Príslušníci MsP z tejto stanice pri ich zákrokoch denne dokazujú, že ich fyzická prítomnosť v širšom centre mesta je nevyhnutná a že pre okres, ako je Staré Mesto, je kombinácia dvoch staníc (aktuálne Medená ulica a Obchodná ulica) nevyhnutné minimum, ktoré musí byť zachované pre bezpečnosť a to najmä počas sviatkov, piatkov a víkendov.

Ďakujeme za podnet.

Dominika Bodláková
referent vybavovania sťažností a podnetov
Mestská polícia hl. m. SR Bratislavy
27. február 2024

C K

Dobrý deň, zdvorilo by som rád požiadal o odpovede na vyššie položené otázky:

1. Aké je znenie výnimky - položená 21.2.2024.

2. Aké úlohy plnili príslušníci konkrétne v čase fotografie - upresnené 25.2024.

3. Aké verejné podujatie sa konkrétne konalo v tento deň, na ktoré sa tu uskutočnovala porada.

Ďakujeme.
28. február 2024

C K

4. Pokiaľ sa dňa 7.2. 2024 počas dopoludnia (čas fotografie z podnetu) nekonala žiadna porada v zmysle horeuvedeného, prosím o zverejnenie doby a dĺžky trvania prestávky, ktorú tu príslušníci všetci zároveň na 3 vozidlách mali.

Vo veci všetkých štyroch otázok je totiž pochybnosť o dodržiavaní stanovenej výnimky z bodu 1 vyššie, ktorej znenie je t.č. neverejné, z neznámych dôvodov.
28. február 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

samozrejme, veľmi radi Vám odpovede poskytneme.

Znenie výnimky je samozrejme verejné. Pozrieť a skontrolovať ju môže každý. Výnimku nájdete za čelným sklom vozidiel. Výnimky sa udeľujú pre konkrétne vozidlá.
Podľa ustanovenia § 140 ods. 1 zákona č 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov sa povoľuje výnimka z § 140 ods. 1 písm. b). Dôvodom výnimky je plnenie úloh v pôsobnosti a medziach zákona o obecnej polícii.

Práve 7.2.2024 mali príslušníci MsP z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie rozdelenie úloh a briefing k protivládnemu protestu pred NR SR. O tomto proteste sme informovali napríklad v príspevku https://www.facebook.com/msp.bratislava/posts/pfbid0rDxU3zG9JeeqBhATCKevMGK3GyoW2Y7XXmaEZVEpDu2kdhGg5vSSXTE3g3WWrmirl.
Ak by Vás zaujímalo spoločenské dianie a práca mestskej polície, tak výber niektorých fotografií z tohto podujatia môžete nájsť tu https://www.instagram.com/p/C3FuuJCKYvK. Ak ste o danom proteste nepočuli a na základe našich príspevkov Vás zaujal, tak si môžete pozrieť aj stream z tohto podujatia, ktorý nájdete napríklad na adrese https://www.youtube.com/watch?v=ehBYO9Ywgd8.

Verím, že sme zodpovedali na všetky Vaše otázky.

Ak by ste sa chceli dozvedieť o ďalších veľkých podujatiach, ktoré môžu priniesť bezpečnostné riziko, obmedziť dopravu alebo inak zasiahnuť do bežného fungovania v hlavnom meste, neváhajte a sledujte FB stránku Mestskej polície Bratislava, kde o týchto podujatiach pravidelne informujeme.

Ďakujeme za podnet.

Dominika Bodláková
referent vybavovania sťažností a podnetov
Mestská polícia hl. m. SR Bratislavy
28. február 2024

C K

Ďakujem za seriónzne odpovede, rád by som však poukázal na to, že v prípade príprav napr. na odkázané protesty pred NR SR, tak dojazdnosť zo stanice Medená, kde sú pre MP vyhradené 4 parkovacie boxy riadne, nie je o nič lepšia, než z expozitúry Obchodná, ktorá nikdy nebola avizovaná ako plnohodnotná náhrada riadnej stanice.

Je toto zohľadňované, t.j. aby expozitúra na Obchodnej naozaj bola primárne na pokrytie činnosťou MP problémovú časť a aby sa nestala jednoduchou ďalšou stanicou, čo ani kapacitne nemôže spĺňať?
28. február 2024

C K

Michaela, viete prípadne doložiť novú fotografiu aj s časom, aby sa takéto státie t.j. 3 vozidlá dialo aj behom všedných dní naďalej, teda po dnešnom dátume?

Mám totiž pocit, že sa zhodneme, že by to malo byť výnimkou a nie, ako Michaela konštatovala pred poslednou odpoveďou na tento podnet, bežným javom.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania