Bellova- parkovacie miesta chýbajúce

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Nové Mesto

V riešení
meno
Zuzana Mozová 10. februára 2024

Dobrý deň pán starosta, keďže na Bellovej ulici je po oboch stranách chodník - odjakživa obyvatelia aj návštevy parkovali na chodníku. Konkrétne na tom úzkom, hrboľatom ( po celú dobu čo tu bývam po ňom neprešiel jediný chodec).
Po zmene zákona o premávke na pozemných komunikáciách ktorým bolo zakázané parkovanie na chodníkoch, každý druhý týždeň sem prídu policajti a pokutujú. Situácia sa stáva neúnosnou.
Prosím Vás o čo najskoršie riešenie, o vyznačenie parkovacích miest.
Ďakujem

11. február 2024

JR

Pani Zuzana, odjakziva urcite nie, bola doba, kedy neboli auta, potom ich bolo iba velmi malo no a nakoniec ste nimi znicili cely jeden chodnik, ze sa po nom uz ani chodit neda. Roky sa cakalo na novelu zakonu, potom este vyse roka na odklad, ze sa na nom bude dat chodit, ale uz je za tu dobu zniceny, ze potrebuje rekonstrukciu.

Parkovanie ma kazdy u seba vo dvore, moze si vybudovat navyse aj pre navstevu.

Tiez si myslim, ze je neunosne, ze kazdy den sa najdu bezohladne cudzie auta, ktore blokuju chodnik alebo ulicu.

Na ulici chyba aj zakaz zastavenia v zakrutach.
14. február 2024

Peter Ondavsky

pokojne to moze byt jednosmerka, a problem vyrieseny
22. február 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujem za Váš podnet. Podnet postupujem na riešenie referátu dopravy.

Za porozumenie ďakujem.

S pozdravom
Mgr. Zuzana Kriglerová
Odkaz pre starostu BANM
28. február 2024

Igor

Jednosmerka je číry nezmysel. Treba dať striedavý zákaz státia po oboch stranách. Nechať úseky na zastavenie. Vyhýbacím manévrom budú určené úseky s garážami, ktoré budú prejazdné, pretože pred nimi nebudú parkovať vozidlá. Obyvatelia Bellovej majú všetci garáže, len sú leniví do nich vozidlá dávať. Zjednosmernenie ulice bude znamenať vyššiu ekologickú záťaž Koliby, pretože vozidlá bývajúce na koncoch ulice budú musieť obchádzať celú Kolibu. Jednosmerka by znamenala ranný kolaps dopravy na úzkej ulici Na spojke a aj pri škole, kde parkujú rodičia s deťmi.
29. február 2024

IVAN MÉSZÁROŠ

Dobrý deň,

bývam na Bellovej ul. už zopár desiatok rokov. Takže si dovolím tvrdiť, že poznám túto ulicu veľmi dobre. Ale nie len túto ulicu, ale aj Kolibu ako takú.

Oblasť Koliby na začiatku nepatrila medzi lukratívne miesta na bývanie. Stala sa ňou zhruba po roku 1989. Koliba sa doslovne nekontrolovateľne stavebne zahusťovala. Nebola ochota túto situáciu riešiť.

Od roku 1989 začalo pribúdať vozidiel a tie musia niekde parkovať. Parkovanie sa dá riešiť postavením garáže na úkor zelene. Čo sa v mnohých prípadoch aj udialo a aj deje! Zastavanosť na pozemkoch sa v mnohých prípadoch blíži ku 90%. Koliba sa jednoducho za posledné roky zmenila na „panelák na ležato“. To je bohužiaľ neodškriepiteľný fakt. Ale zďaleka nie každý dom v tejto oblasti má možnosť postaviť garáž. Stále pribúdajú aj na Kolibe nové bytovky, pribúda vozidiel a ubúda možností na parkovanie. Nie pre nové bytovky, ale ľudí, ktorí bývajú na Kolibe dlhé desiatky rokov v najstaršej zástavbe.

Dostalo sa to až tak ďaleko, že po vstúpení nového zákona do platnosti, ktorý zakazuje parkovanie na chodníkoch, neexituje možnosť legálne zaparkovať na Kolibe ako celku vozidlo, pokiaľ človek nemá možnosť zaparkovať vozidlo na vlastnom pozemku. Teraz nehovorím len o Bellovej ul., ale o vekovo najstarších uliciach na Kolibe. A tento stav nie je nikým riešený! Keď nemá obyvateľ možnosť parkovania na pozemku, a príde mu návšteva, tak jednoducho nemá kde zaparkovať vozidlo. Teda má, ale podľa nového zákona nesmie.

Ako príklad: prídu ku Vám príbuzní na návštevu aj s rodinami. Sú z iných časti Bratislavy, alebo z oblastí, ktoré sú z iných časti Slovenska. Máme ich v takomto prípade poslať obrazne povedané na Zlaté piesky na zberné parkovisko, ktoré neexistuje? Alebo zaparkovať tak, ako sme desiatky rokov parkovali, teda časťou vozidla na chodníku a riskovať prípadnú pokutu? Alebo zbaliť vozidlo do príručnej tašky?

Nový zákon nadobudol účinnosť od októbra 2023. Pričom bola jeho účinnosť naposledy odložená o dva roky. Bol to dosť dlhý čas na to, aby sa táto situácia dopredu riešila. Veľa krát sa o nej hovorilo v médiách. Pričom možnosti existujú, len nie sú riešené. Napríklad parkovanie na pravej strane, na chodníku keď sa ide po Belovej ul. smerom hore. Spomenutý chodník je totiž tak úzky, a kaskádovitý, že sa ako chodník nikdy nepoužíval. Bývam tu veľmi dlho na to, aby som si do dovolil tvrdiť. Doslovne po ňom nikdy nešiel žiaden chodec a ani mamička s kočíkom. Alebo spraviť striedavé parkovanie na oboch stranách. Bežné riešenie v iných krajinách, kde je ochota podobný problém riešiť.
01. marec 2024

Igor

Pán Mészaroš, aj ja bývam dlhé desaťročia na Kolibe. Viete prečo sme po chodníkoch nechodili, pretože na nich boli bezohľadne zaparkované autá. Vaše tvrdenie, že ste nikoho nevideli ísť po chodníku je preto pravdivé. Málokto dokáže lietať... Tiež bývam na Bellovej a vidím, ako sú nevyužívané garáže pri domoch, pretože sa nikomu nechce do nich vchádzať. Je pochopiteľné, že pri krátkom zastavení, keď vykladáte materiál alebo o chvíľu budete cestovať ďalej, je opodstatnené zastavenie a státie. Ale poprosím, pred vlastnou garážou! Jednosmerka bude katastrofou, dúfam, že bývate presne v strede a budete musieť obchádzať disciplinovane celú Kolibu.... Takéto neodborné návrhy sú len podporou pre úradníkov, od ktorých nemožno očakávať sofistikované riešenia problémov. Usudzujúc podľa "románu", ktorý ste sem napísal, pevne veríte, že vášho námetu sa chopia. Je to, žiaľ, veľmi pravdepodobné a pre nich hlavne pohodlné...
01. marec 2024

IVAN MÉSZÁROŠ

Pán Igor. Po chodníkoch sa predsa chodilo. To nie je celkom pravda, čo tvrdíte, že sa nedalo. Po ľavom chodníku (smerom hore) sa dalo chodiť. Hovorím o časti Bellovej od Jalovcovej smerom hore. Sem-tam tam stálo auto, ale nebola to katastrófa. Pravý chodník je skutočne veľmi úzky a skúste sa po ňom prejsť. Veď tam bývate. To je ale jedna stránka veci. To, že ľudia neparkovali svoje autá v garážach je pravda. Zároveň je ale aj to pravda, že nie každý má garáž, alebo možnosť parkovať auto na vlastnom pozemku. Alebo ideme všetkých ľudí dotlačiť do toho, že si garážami kompletne zastavajú pozemky? A budeme na tom horšie ako v Petržalke? Koliba je nekontrolovateľne a prehnane zahustená.

Situácia došla tak ďaleko, že sa na celej Kolibe vôbec nedá parkovať. Presne ako píšem v mojom texte hore. V "románe", ako ste ho nazvali. Musíte ale uznať, že neexistuje riešenie čierne, alebo biele. Musí sa nejaké rozumné nájsť. Vôbec som netvrdil a ani netvrdím, že má byť na Bellovej ul. jednosmerka. Ale aspoň nejaké miesta vyčleniť na parkovanie. Situácia, že príde návšteva a pod. Osobne očakávam ODBORNÝ a nie neodbrný návrh, ako píšete. Ale ten návrh nedokáźem dať ja, ale ani Vy. Samozrejme o tom nemôže len tak rozhodnúť úradník. Presne, ako to spravili keď zmenili Osmu ulicu na jednosmernú. Toto spôsobilo dopravný problém na Bellovej ulici, pretože sa všetky autá točia dole na križovatke kde je "Na spojke" smerom hore po Bellovej ul. A to považujem za neodborné riešenie! Preto tá premávka na Bellovej ul.
02. marec 2024

Igor

Pán Meszároš, prečítajte si prosím pozorne svoje riadky a porovnajte si ich s mojimi. Dobre viete, že po chodníkoch sa nedalo chodiť. Sťažoval sa na to aj poslanec Vlačiky, ktorý chodil s deťmi do školy a cítil sa ohrozený prechádzajúcimi vozidlami. Osmu ulicu spravili úradníci jednosmernou, pretože im to navrhol jediný dôchodca. Bolo to pre nich najjednoduchšie riešenie, aby nemuseli počúvať sťažnosti dôchodcu, ktorý mimochodom parkuje stále na chodníku (dokonca aj s ďalším autom - pravdepodobne jeho syna) a arogantne si na to vylepil na plote značku, že iné vozidlá budú odtiahnuté. V zime navyše, je natoľko arogantný, že keď autom odíde, tak chodník zablokuje drevenými hranolmi tak, že chodci neprejdú! A čuduj sa svete, za plotom má parkovacie miesto, na ktoré nechodí iba preto, lebo sa mu nechce otvárať bránka. Mimochodom Osma je jediná z menších ulíc s chodníkom a dostatočnou šírkou prejazdu dvoch vozidiel súčasne so zníženou rýchlosťou. No jej chodník slúži ako parkovisko už od začiatku. A k tým garážam, ja som neľutoval svoj pozemok, ale keď sme sa rozhodli mať dve autá, tak som si postavil druhú garáž (a tak to práve teraz robí aj jeden z našich susedov nad Jalovcovou a o čosi skôr to urobil celý rad domov na pravej strane smerom hore). Zjednosmernenie ulice Bellova je už dávnejšie zbožným želaním určitej skupiny obyvateľov jej hornej časti, ktoré sa nezadarilo za predchádzajúceho starostu, s ktorým mali úzke vzťahy...Práve oni parkujú zámerne tak, aby komplikovali dopravnú situáciu pri škole a v zákrute križovatky tvaru T. Vy sympaticky priznávate, že nie ste odborníkom. Ja sa problematike dopravy venujem profesne už dlhé desaťročia. Preto tvrdím, že rozumným riešením je striedavé obmedzenie zastavenia a státia v oboch smeroch, s využitím prirodzených zálivov na vyhýbanie, ktoré vznikajú pred jednotlivými garážami (ich majiteľom dokonca príkazové značky budú iba pomáhať). Tie uľahčujú uhýbacie manévre aj tým, že na nich nie sú obrubníky a v prípade kolíznych situácií, alebo situácií, pri ktorých by vozidlá, z ktorých posádka vykladá, alebo nakladá tovar, prípadne z nich vystupuje posádka (aj telesne postihnutá). Znova zdôrazňujem, zriadenie jednosmernej Bellovej mimoriadne zaťaží úsek pri škole, ktorý je problematickým najmä v rannej a poobedňajšej špičke a rovnako skomplikuje bezpečnosť premávky ulice Na spojke. Kde, mimochodom, už dávnom bolo treba umiestniť značku so zákazom zastavenia a státia... Pevne verím, že pracovníci odboru dopravy na miestnom úrade sa nad týmito argumentami zamyslia a nebudú poplatní žiadostiam niekoľkých lobujúcich obyvateľov Koliby, tak ako to môže evokovať prípad Osmej...
02. marec 2024

Igor

A ešte návrh pre pána Meszároša: Podľa Vašich riadkov vidím, že ste konštruktívny a inteligentný Kolibčan. Chcel by som Vás poprosiť - ak teda s mojim odporom k jednosmerke súhlasite: Určite ste si všimli, že napriek prísľubom našich poslancov a doterajších starostov sa pri škole bude stavať veľké sídlisko. A všetky byty v ňom budú mať minimálne dve autá. Ak sú pre Vás moje argumenty prijateľné, tak, prosím: zorganizujte podpisovú akciu na našej a aj priľahlých uliciach: Na spojke, Čremchovej a na spodku Bellovej - proti tomu, aby nám pod oknami nejazdila v jednom vynútenom smere súvislá kolóna vozidiel od rána do večera. Len preto, že bude musieť obchádzať Hlavnú a Jeséniovu.... Pekný deň želám s dôverou vo Vašu skorú akčnosť!
04. marec 2024

IVAN MÉSZÁROŠ

Pán Igor. Áno som konštruktívny a snažím sa vždy nájsť také riešenie (nie černe, alebo biele), aby bolo prijateľné pre všetkých. A nielen pre úzku skupinu ľudí. A preto mi nesmierne vadí, keď vidím, ako je tento problém dlhodobo neriešený. A z dôvodu, že som skončený stavár, mi zároveň veľmi vadí aj to, ako sa za pár desaťročí zmenila Koliba. Hlavne ako zmizla zeleň a pôvodné záhrady sa zmenili na zabetónované plochy.

Minulý rok sa v našom okolí organizovala petičná, podpisová akcia, proti výstavbe nových bytov pri škole. Bolo to niekedy na jar-leto. Len mám pocit, že sa s tým nikto nezaoberal. Presne tak, ako je tomu pri takejto výstavbe. Ale to nepatrí sem, do tohto komunikačného vlákna.
14. marec 2024

Juro

suhlasim, aby sa jedna strana (na fotke prava) alokovala pre auta. co vsak je hrozne, ako auta parkuju aj na lavej strane a blokuju velky chodnik. som len rad, ze tuto situaciu riesia policajti pokutami. ja ako cerstvy otecko chodim s kocikom po ulici kazdy den a musim auta obchadzat po ceste, co teda bezpecne zdaleka nie je. par krat sa mi uz stalo ze nas iduce auto ohrozilo na zivote.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania