Šášovská-trávnatá plocha-vyjazdené koľaje

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Uzavretý
meno
Vlado 22. februára 2024

Žiadam o inštaláciu protiparkovacích zábran okolo tejto spevnenej plochy. Autá na ňu vychádzajú skrz chodník a trávnik a poškodzujú tak mestskú zeleň a hlavne aj ohrozujú chodcov.
K spevnenej ploche nevedie žiadna cesta, je výškovo oddenená od vozovky a neslúži ako parkovisko.

22. február 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

prejazďovanie zelenej plochy, ako aj možnosti osadenia zábran, preveríme.
Kto? Referát dynamickej dopravy
Kedy? 2024

Jana Ryzá, referát komunikácie MČ Petržalka
23. február 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

po preverení uvádzame, že plocha na Šášovskej ulici nie je parkovisko. Ide o plochu bývalého detského ihriska. K danej ploche nie je prístupová cesta zo žiadnej strany, úroveň ihriska je výškovo oddelená obrubníkom, ihrisko je obkolesené zeleňou a nevedie k nemu chodník od cesty. Vozidlá sa tak legálne nemôžu dostať na túto plochu.

Podľa zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov – „Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať, ..., ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením je určené inak.“ Z Uvedeného vyplýva, že parkovaním na predmetnej ploche dochádza k porušeniu vyššie uvedeného zákona o cestnej premávke, preto je potrebné sa obrátiť na mestskú políciu. Ďakujeme za porozumenie.
Kto? Referát dynamickej dopravy
Kedy? február 2024

Jana Ryzá, referát komunikácie MČ Petržalka
26. február 2024

JR

A co to ma spolocne s podnetom ziadajucim o zabrany?
26. február 2024

Vlado

Asi tolko ze si mame sami zavolat na policiu aby sa zbavili aut a potom si tam mame sami aj tie zabrany osadit.
Naco sa tym bude mesto zaoberat.
26. február 2024

JR

Podnet je ziadostou o zabrany z dovodu nicenia zelene. Policia, ktora by pokutovala vozidla stojace na tomto priestore nemoze riesit rozjazdovanie zelene, to by tam musela stat preventivne cely den. Pokojne sa tu mozu rozdavat pokuty kazdy den, zelen to nijako nezachova.
26. február 2024

JR

Admin, preco je podnet uzavrety? Mal byt predsa prepnuty na Mestsku policiu?

Ked uz teda k moznostiam osadenia zabran ziadne vyjadrenie asi ocakavat nemame.
27. február 2024

Vlado

Zdá sa že tie zábrany ďalej riešiť ani nebudu a skutok sa nestal.
Keď sa to dá do TV možno sa veci pohnú.
25. marec 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

zdieľame stanovisko referátu dynamickej dopravy:

Opätovne uvádzame, že spôsob využitia pozemku predmetnej plochy je zapísaný kódom spôsobu využívania pozemku 30 - „Pozemok, na ktorom je ihrisko, štadión, kúpalisko, športová dráha, autokemp, táborisko a iné.“, obkolesený plochou s kódom spôsobu využívania pozemku č. 29 - „Pozemok, na ktorom je okrasná záhrada, uličná a sídlisková zeleň, park a iná funkčná zeleň a lesný pozemok na rekreačné a poľovnícke využívanie.“. Obe plochy sú jednoznačne výškovo oddelené chodníkom, kde podľa zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov, § 52, odsek 2 – „Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať, to neplatí, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením nie je určené inak“.

Pri jazdení a parkovaní na predmetnej ploche dochádza k porušeniu zákona o cestnej premávke, preto je potrebné obrátiť sa na mestskú políciu. Riešenie problému osadením stĺpikov na chodníky vedúce k danej ploche nerieši situáciu vzhľadom na otvorenú plochu zelene v okolí celej plochy. Vozidlá tak jednoducho stĺpik obídu a dôjde tak k ešte väčšiemu poškodeniu zelene. Okolie plochy nemá po celom obvode fyzické zábrany v podobe stromov, lámp, stien alebo iných objektov, preto sa vozidlá dokážu na plochu dostať z rôznych strán aj napriek bezohľadnému poškodzovaniu zelene.

Na základe vyššie uvedeného, referát dynamickej dopravy nevyhovie požiadavke osadiť stĺpiky na prístupových chodníkoch prislúchajúcich miestnej ceste III. triedy. Čo sa týka osadenia stĺpikov na predmetnej ploche, prípadne v zeleni, správca miestnych ciest nemôže osadiť stĺpiky nakoľko sa nejedná o pozemnú komunikáciu.
Kto? Referát dynamickej dopravy
Kedy? marec 2024

Jana Ryzá, referát komunikácie MČ Petržalka

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania