Kutlíkova-chýbajúce info na webe

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

V riešení
meno
C K 28. februára 2024

MČ Petržalka nemá zverejnený zoznam ani projekty organizácie dopravy k jednotlivým zónam PPS. Prosím o zverejnenie na webe v záujme transparentnosti.

Vhodný web na zverejnenie je už existujúci:

https://parkovanievpetrzalke.sk

28. február 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

stanovisko, a teda že takúto podstránku zatiaľ nemáme, no jej zriadenie do budúcna nevylučujeme, sme už uverejnili v komentároch pod dvoma ďalšími podnetmi. Platí teda aj pre tento podnet.

Aktuálne sme už s kolegami a kolegyňami z dopravných referátov otvorili otázku zriadenia takejto podstránky, termín však upresniť nevieme.
Kto? Referát dynamickej dopravy
Kedy? február-marec 2024

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka
29. február 2024

C K

Medzičasom by bolo možné zverejniť, aj v tomto podnete, zoznam POD, ktoré nateraz spadajú pod PPS, a ktoré sa pripravujú.

Tiež by som si vedel predstaviť nahratie dokumentov hoci na verejný Google Drive, keď už sa prejavil takýto závažný nedostatok, a síce, že POD nikdy neboli zrejme vystavené na konzultáciu s širokou verejnosťou, hoci sú verejné. Nečudo, že následne mnohí môžu vyjadriť svoje pripomienky až takto, čo vytvára podnety, ktorým bolo možné predísť.
01. marec 2024

C K

Petržalka nepozná zoznam svojích POD pre PPS zóny?
01. marec 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

k stanovisku vyššie nateraz nemáme čo dodať, platí uvedené.
Kto? Referát dynamickej dopravy
Kedy? marec 2024

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka
01. marec 2024

C K

V prípade, že si chcem "nateraz" vyžiadať viaceré POD emailom, ako mám vedieť, ktoré POD si žiadať, bez zoznamu?
02. marec 2024

C K

Je možné zverejniť aspoň celkový počet POD súborov, predpokladám vo formáte PDF, a najväčšiu veľkosť jednotlivého súboru? Technicky potrebujem overiť, či to moja emailová schránka zvládne.

Nakoľko MČ Petržalka zrejme nemá IT schopnosti poskytnúť tieto na stiahnutie, rád by som si nechal zaslať všetky POD a spravil to za ňu, je to možné?
03. marec 2024

C K

MČ nemá záujem ďalej komunikovať vo veci zverejnenia novo-vypracovaných POD pre zóny PPS? Nevíta pomocnú ponuku od verejnosti na technické zabezpečenie poskytnutia dokumentov na stiahnutie širokej verejnosti?
04. marec 2024

C K

Emailom, ako bolo navrhnuté, som si práve vyžiadal POD pre zóny alebo parkoviská v:

Dvory 2
Dvory 3
Háje 1
Háje 2
Háje 3
Lúky 1
Lúky 2
Lúky 3
Lúky 4
Lúky 5
Lúky 6
Lúky 8
04. marec 2024

C K

Vrátil sa mi automatický email

"Dobrý deň, z dôvodu ukončenia pôsobnosti na pracovisku --

sa v súrnych prípadoch môžete obrátiť na kolegov z refererátu komunikácie s verejnosťou ..."

Kontakt na osobné emaily zamestnancov nepridávam, ale prosím o serióznu reakciu, o čo sa jedná.
04. marec 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Váš email evidujeme a bolo vám odpovedané.
Kto? Referát dynamickej dopravy
Kedy? 2024

Jana Ryzá, referát komunikácie MČ Petržalka
04. marec 2024

C K

Ďakujem, pre sledovateľov podnetu len uvediem, že mi bolo odpovedané, že sa požiadavka preposlala na príslušný referát.

Pre úplnosť uvediem, že som ešte poslal samostatnú požiadavku pre zónu Dvory 1, na ktorú mi odpovedané nebolo.
04. marec 2024

C K

Na záver dňa uvediem, že mi za celé popoludnie nebol na email doručený žiadny PDF dokument, ani nebolo potvrdené ohľadom druhého (vlastne prvého) emailu, že mi bude poskytnutá zóna Dvory 1.

Jeden by si myslel, že PDF nie sú tajné, sú riadne zorganizované a odpovedať s prílohou bude možné na počkanie - keď už bolo možné odpovedať bez prílohy.
05. marec 2024

C K

Na ďaľšiu výzvu mi bolo potvrdené aj prijatie druhého emailu (požaduje len POD pre Dvory 1). Okrem potvrdenia prijatia mi nebolo stále poskytnuté žiadne PDF.

Začínam mať podozrenie, že POD sú v stave, ktorý nie je prezentovateľný verejnosti, preto ani neboli celú dobu verejné.
05. marec 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

pri riešení podnetov sa prioritne venujeme urgentným stavom, ktoré môžu predstavovať nebezpečenstvo pre našich obyvateľov.

Vaša žiadosť o zaslanie POD (prakticky celej Petržalky) sa spracováva a rovnako tak na pozadí plánujeme aj ich zverejnenie na našej webovej stránke.

Zároveň vás upozorňujeme, že desiatky vašich komentárov denne procesy riešenia žiadnym spôsobom neurýchlia a vaše neustále podozrenia na nesprávne procesy mestskej časti smerujte na patričné kontrolné orgány.

Sme tu pre všetkým Petržalčanov, nielen pre vás a s tým spojené teórie, ktorými zahlcujete portál.

Akonáhle nám referát dynamickej dopravy požadovaný zoznam POD zašle, obratom vám ho prepošleme mailom (vaša mailová požiadavka). Po vytvorení podstránky so zverejnením POD budeme informovať verejnosť.

Týmto podnet na portáli uzatvárame.

Ďakujeme za porozumenie.
Kto? Referát komunikácie
Kedy? marec/2024

Jana Ryzá, referát komunikácie MČ Petržalka
05. marec 2024

C K

Podnet sa týka zverejnenia POD, pokiaľ ho plánujete zverejniť, podnet je v riešení.

Moje komentáre dokumentujú stav, kedy dochádza napríklad k porušovaniu zákonov. Je úplne možné na ne reagovať nesúhlasne, prípadne uviesť termín ďalšej odpovede.

Do takéhoto termínu mám predsa možnosť uvádzať komentáre, ktoré sú vecné, alebo informujú o priebehu aj ostatných.

Pri pribudnutí väčšieho množstva komentárov som nanajvýš stručne zopakovať nezodpovedané otázky, je to tu bežný postup.
05. marec 2024

C K

Administrátora prosím o moderáciu, nie je vôbec vhodné, aby zamestnanec samosprávy z rozpakov z odhalenia viacerých pochybení v priebehu krátkeho obdobia vo viacerých podnetoch následne smeroval takéto výroky voči zadávateľovi podnetu.
05. marec 2024

C K

MČ Petržalka - Jana Ryzá, referát komunikácie MČ Petržalka:

Po právnej konzultácii si týmto vyhradzujem právo podať infožiadosť ohľadom Vaším referátom riešených podnetov súvisiacich s "urgentným stavom, ktoré môžu predstavovať nebezpečenstvo pre našich obyvateľov", ktorými ste sa zaoberali počas dnešného dňa, t.j. 5.3.2024, kedy mi bol takto zdôvodnená predĺžená doba čakania na zaslanie PDF prílohy verejného dokumentu POD pre Dvory 1.
06. marec 2024

C K

V podnete: https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/100989/sevcenkova-znacka-na-ceste-chybajuca

Som 25.2.2024 žiadal o POD, bolo mi odpovedané (Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka):

"Ako sme vám už uviedli pri inom podnete, pre zaslanie POD v PDF formáte nám, prosíme, napíšte na [email protected]."

Iným podnetom sa rozumie: https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/181855/jasovska-chodnik-uzky

Tam som POD žiadal od 21.2.2025.

Následne som v diskusii poukázal na nepraktickosť neexistencie ani len zoznamku POD, z ktorých si môžem jednotlivé vyžiadať, ponúkol suplovanie funckie MČ Petržalka zverejnením na Google Drive, atď. Nič z toho nebolo reflektované.

Podľa všetkých odporučení a bez ďalších informácií som si nakoniec vyžiadal PODy v 2 samostnatných emailoch, pre Dvory 1 a pre zvyšok, nič iné mi totiž ani nezostávalo.

V tejto chvíli stále nemám emailom od MČ ani len jediný PDF súbor s POD, ani Dvory 1, na ktorý som sa odkázal vo viacerých podnetoch. Pritom som dostal niekoľko odpovedí emailom, že mám čakať a niekoľko reakcií, že si ho mám žiadať emailom, teda priestor na reakciu sa našiel, priestor na poskytnutie PDF už ale nie. Sám seba sa pýtam, v čom je problém.
06. marec 2024

Tomáš

*21.2.2024
06. marec 2024

C K

Tomáš, ďakujem, áno, už 21.2.2024 mi bolo odpovedané:

---
21. február 2024
Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.

Projekt organizácie dopravy máme vo forme PDF, v prípade, že oň máte záujem, nám neváhajte napísať na [email protected]. Ďakujeme.
---

Následne sa ohradzovať, že niečo, o čom som nemal váhať požiadať nie je vôbec prioritou, je tak trochu v rozpore s akoukoľovek jednotnou komunikačnou stratégiou MČ.
06. marec 2024

C K

A dnes som pre zmenu našiel, že niektoré POD ani neexistujú, tzn. ak je PAAS v pláne do 2026 a k dnešnému dňu nie je POD pripravený ani napr. pre Holíčsku, je otázkou, ako bol celý tento postup systematický, čo sa novely o parkovaní na chodníkoch týka, zavádzaním parkovísk, potom zón, potom PAAS.

https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/182299/holicska-46-parkovanie-nevyznacene-miesta

A vyššie som priam napomenutý, že si žiadam POD, citujem "prakticky celej Petržalky", kde som zámerne vynechal už časti, čo prešli na PAAS a podľa vyššie uvedeného veľká časť ani len neexistuje, nerozumiem, prečo sa takýmto komentárom nepostaviť vecnou argumentáciou.
07. marec 2024

C K

A ani dnes, 7.3., teda deň 15. po tom, čo som mal "neváhať napísať", veď "Projekt organizácie dopravy máte vo forme PDF", tento nemám.

Prepáčte, ale ak niekde odpíšete, že niečo máte a máte to, len to neviete pridať do prílohy sem, potom odpíšete 3-4x na email a stále nič neposielate, tak ste nič nemali, alebo zrazu je problém to poskytnúť z iného dôvodu.
08. marec 2024

C K

Pre informáciu odstatných užívateľov, mám pocit, že dnes som bol obvinený z porušovania neexistujúceho pravidla na portáli OPS, a síce, že mám priveľa komentárov za mesiac (súhrnne pod všetkými podnetmi).

Neviem, či už sa to niekomu stalo. Tiež som bol napomenutý, že nemám publikovať znevažujúce alebo na osoby útočiace komentáre, ale o žiadnych neviem, ani mi neboli konkrétne vytknuté. Viem iba o kritických komentároch vo vzťahu k samospráve MČ, ktorým sa všetci skladáme na mzdy.

Ak sa to už niekomu stalo, dajte vedieť, kde je možné sa sťažovať na administrátora, ďakujem.

Ani ku koncu tohto týždňa stále nemám ani jedno PDF s PODom od MČ. Viem, že si o ne môžem žiadať cez infozákon, ale o to predsa vôbec nejde, ide o to, nakoľko sa chovajú úradníci dôstojne k verejnosti, aj keď im to neukladá zákon.
08. marec 2024

Peter Oravec

Zdravím,
s administráciou OPS mám dlhodobo rovnaké skúsenosti. Sťažovať sa na administrátora nie je kde a ani to nemá zmysel.
Jediná osoba, u ktorej sa teoreticky dá sťažovať, je hlavný administrátor OPS. Ale ten je zásadne v súlade s konkrétnym adminom a zásadne bude obhajovať konkrétneho admina, v krajnom prípade sa začne používateľovi OPS vyhrážať zrušením konta.
Celý systém administrovania OPS je netransparentný a "nepriestrelný". Adminov nikto nekontroluje, admini (ani adminky) za nič nezodpovedajú a nikomu sa nezodpovedajú.
Tak to na OPS funguje roky a jediné riešenie je buď na to rezignovať a zmieriť sa s tým, alebo opustiť portál OPS.
S pozdravom.
08. marec 2024

C K

Ďakujem Peter, nesúhlasím s tým, že s protizákonnými a netransparentnými praktikami sa má spoločnosť zmieriť, v tomto prípade je financovanie ako som zistil aj zo zdrojov EÚ, čiže predpokladám, že možno osloviť aj príslušnú inštitúciu, aby napr. podporili iný projekt. Ak sa krajiny dostávajúce EU prostriedky musia držať istých štandardov, prečo by to nemalo platiť aj pre neziskovky?
08. marec 2024

Peter Oravec

C K,
už ste blízko. K tomu ja už len tri krátke poznámky a skúste hľadať súvislosti:
- cui bono?
- ak chcete niečo vypátrať/pochopiť, sledujte finančné toky,
- ryba smrdí od hlavy.
Viac nemôžem, lebo potom sa na mňa veeeľmi hnevajú.
S pozdravom.
08. marec 2024

C K

No, problém je aj to, že SGI akoby zabudol publikovať výročné správy po 2021, čo je tiež zaujímavé. Ale ako som podotkol, korektné postupy existujú na všetko.
11. marec 2024

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

z operačného programu Efektívna verejná správa (EÚ zdroje) bolo vytvorené administračné rozhranie pre samosprávy, ktoré vzniklo v zmysle udržateľnosti ako samotnej podmienky financovania z verejných zdrojov ako platený produkt pre samosprávy. Platené administračné prostredie je technické riešenie - IT nástroj pre samosprávy na efektívnejšiu prácu s existujúcimi podnetmi a nie je podmienkou zapojenia samosprávy do projektu. Uľahčuje väčším samosprávam prácu s podnetmi, možnosť využívať administračné prostredie nemá však vplyv na metodiku celoročného vyhodnocovania práce samospráv. Samotný portál je zriadený a udržiavaný Inštitútom SGI ako nezávislý dobrovoľnícky projekt.

Zásadne sa ohradzujeme voči (hoci nepriamym) obvineniam, ktoré v diskusii zazneli a nakoľko ide zo strany Petra Oravca o opakované správanie, spolu s dlhoročnou šikanou dobrovoľníčok a dobrovoľníkov projektu, ako aj pracovníkov a pracovníčok zapojených samospráv, týmto pristupujeme k zablokovaniu užívateľského konta oboch diskutujúcich.

Ostatným užívateľom sa ospravedlňujeme za nepríjemnosti a ďakujeme, že pomáhate tvoriť slušné miesto pre diskusiu medzi občianskou spoločnosťou a orgánmi verejnej správy.

Pavla Rachelová
Odkaz pre starostu
[email protected]
08. apríl 2024

C K

Niektoré PODy (náhľad k dnešnému dňu) sú aktuálne verejne na:

https://www.petrzalka.sk/dopravneprojekty/

Aj napriek tomu, že sa javí o vysoký počet, chýbajú napr. celé Dvory, polovica Hájov. Mnohé POD súbory obsahujú iba návrh na označenie jedinej značky.

Od 21. 2. 2024 a odpovede samosprávy "Projekt organizácie dopravy máme vo forme PDF, v prípade, že oň máte záujem, nám neváhajte napísať" - v podnete, ktorý sa týkal Jasovskej na Lúkach, sa tento stále napr. nezverejnil.

Oslovená bola v marci aj MČ vo veci otvorenia diskusie v tomto podnete, na základe zmluvy, ktorú s OPS má. Po urgenciách v kópii na p. starostu mi bolo dnes odpovedané v zmysle, že zmluvu od 1.4. vypovedali, o kópiu som teraz požiadal tiež.

Diskusia je zrejme zablokovaná naďalej aj pre MČ samotnú.
18. apríl 2024

C K

Dňa 15.4. som oslovil MČ s žiadosťou o aktualizáciu, obdržal som od MČ odpoveď:

"Kolegovia z referátu dynamickej dopravy jednotlivé POD kompletizujú, predpokladáme, že budú na zverejnenie pripravené v krátkom čase."

Čo sa náhleho prechodu na neplatenú verziu OPS týka, po opätovnom dotázaní sa 8.4. a následne zasa 15.4. mi bola poskytnutá nová zmluva datovaná 10.4., ktorá zhodou okolností neobsahuje povinnosť pre OPS umožnovať komunikáciu s užívateľmi:
https://zverejnovanie.trimel.sk?type=contracts&document=80022

V súvislosti s chýbajúcimi info ohľadom PP na webe som ďalej položil otázku ohľadom financovania kontrol, ktoré mali byť tzv. vo vlastnej réžii:
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/185319/otazka-kutlikova-spolupraca-mc-s-hlm-v-parkovacej-politike

Diskusia

Diskusia k tomuto podnetu bola uzatvorená.