Námestie hraničiarov-vandalizmus-graffiti

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

V riešení
meno
Janka Kužmová 25. marca 2024

Všetky uličné tabule na Námestí hraničiarov niekto zmenil na uličné tabule "Námestie obetí hraničiarov" (ako príklad súbor Nám_hraniciarov_29_27_25). Objekt označovaný ako Dominant má nad vchodom č.35 uličnú tabuľu už opravený názov Námestie hraničiarov, ale pri vchode č. 31 ostal pozmenený názov "Námestie obetí hraničiarov" (ako príklad súbor Nám_hraniciarov_31). (k listu Hlavného mesta č. MAGS OVPP 49288/2024-122565 zo dňa 08.03.2024)

26. marec 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

vec sme už (a aj konkrétne s vami) riešili prostredníctvom mailu.

Ako sme uviedli, viac informácií k problematike nájdete napr. tu: https://domov.sme.sk/c/23205475/magnetkami-a-rebrikom-meni-nazov-namestia-pomenovaneho-po-zabijakoch.html.
Kto? Referát komunikácie
Kedy? marec 2024

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka
26. marec 2024

C K

Plánuje MČ Petržalka niekedy aj ušetriť pánovi námahu opačným spôsobom?
27. marec 2024

C K

Administrátor, podľa pravidiel portálu OPS je podnet v tomto prípade uzavretým, nakoľko riešenie v zmysle zadania nie je pre samosprávu prakticky ani možné.
02. apríl 2024

Janka Kužmová

Podľa listu, ktorý som dostala z Magistrátu, MAGS OVPP 49288/2024-123292, Bratislava, 11.03.2024, citujem " Doplnenie slova "obetí" na uličnú tabuľu Námestie hraničiarov nevykonalo hlavné mesto, ktoré má označovanie ulíc vo svojej kompetencii. Doplnenie vykonal nám neznámy vandal."
Mám tomu rozumieť tak, že neznámy vandal/ recesista / aktivista môže len tak vykonať zmenu zatiaľ oficiálneho názvu a samospráva nemôže nič spraviť, hoci citujem opäť z listu " Na hlavné mesto nebol podaný návrh na premenovanie Námestia Hraničiarov."
02. apríl 2024

C K

Hoci osobne súcitím s aktivistom a bol by som za premenovanie ulice, tiež súhlasím s Kužmovou v tom ohľade, že MČ v jej veci nič nepodnikla, a už vôbec nevyriešila.

A slovom vôbec myslím aj odpovedanie na moju otázku z komentára 26.3.2024, ktorá bola ako obvykle ignorovaná.
02. apríl 2024

C K

Ospravedlňujem sa, chcel som napísať, že súhlasím s p. Kužmovou.
02. apríl 2024

C K

Ešte by som chcel dodať po formálnej stránke odpoveď na otázku:

"Mám tomu rozumieť tak, že neznámy vandal/ recesista / aktivista môže len tak vykonať zmenu zatiaľ oficiálneho názvu a samospráva nemôže nič spraviť"

Podľa VZN 2/2014 MČ Petržalka:
https://www.petrzalka.sk/wp-content/uploads/2022/04/uplne_znenie_VZN_2_2014.pdf

"Na verejných priestranstvách sa zakazuje: j) vyhotovovať akýmikoľvek prostriedkami nápisy a zobrazenia a umiestňovať plagáty, reklamy, inzeráty na plochy a objekty, mimo miest na to určených"

Po formálnej stránke teda MČ má určite možnosti konať, v tomto konkrétnom prípade - nejedná sa o hanlivé nápisy, aktivista vlastne iba poukazuje na nečinnosť samosprávy - sa domnievam, že by to malo byť bez sankcie ako takej, ale to, že pán nápisy opakovane a opakovane umiestňuje a MČ sa neaktivizuje vôbec vo veci zmeny názvu, je na zamyslenie.

Aktivizmus však vyústil aj do tejto diskusie. Škoda je, že MČ má len záujem ju uzavrieť.
02. apríl 2024

C K

Napokon ešte si dovolím k poznámku k spôsobe prvotnej reakcie na podnet

"vec sme už (a aj konkrétne s vami) riešili prostredníctvom mailu" - Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka

Áno, pán Pavlík, zadávateľka si je určite vedomá, že vec riešila emailom, obsah ktorého nepoznáme. Odpoveď, ktorej sa jej dostalo musela byť neuspokojivá, inak by sa neuchýlila k verejnej platforme. V tomto ohľade vnímam reakciu ako necitlivú a namierenú voči zadávateľke podnetu.

Ak máte záujem zamedziť duplicitnému riešeniu podnetov na viacerých platformách, bolo by vhodné sa venovať napr. podnetu, ktorý bol dnes zverejnený a okamžite uzavretý:

https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/184442/kutlikova-webova-stranka-mesta-chybajuce-informacie
03. apríl 2024

Janka Kužmová

K vyjadreniu pána Dávida Pavlíka, z referátu komunikácie MiÚ Petržalka, že vec už bola so mnou riešená prostredníctvom mailu. Áno a výsledok bola opravená uličná tabuľa nad našim vchodom, ale ostala modifikovaná uličná tabuľa na tom istom dome pri vedľajšom vchode a modifikované tabule na celom námestí Hraničiarov.
Žiaľ nemôžem súcitiť s aktivistom:
1. Ak niekto chce zmenu rieši situáciu štandardným spôsobom a počká na výsledok.
2. Zaráža ma ta generalizácia a uplatňovanie kolektívnej viny v prípade hraničiarov.
3. Ak niekomu vadí Námestie Hraničiarov, prečo hneď premenovať na Námestie obetí Hraničiarov? Obe pomenovania nesú negatívnu konotáciu. Prečo nie napr. Námestie pred Dostihovou dráhou alebo iný názov súvisiaci s danou lokalitou v Petržalke?
4. Terminológiu by mali riešiť kompetentní. Nie hraničiari, ale Pohraničná stráž bola ozbrojená zložka, ktorá zo zákona chránila a kontrolovala štátne hranice. Hraničiar všeobecne kontroluje hranice každého štátu, napr. aj pred nelegálnou migráciou.
5. Prečo aktivista nerieši Park a zastávku mestskej dopravy? Obyvatelia majú málo starostí, nech si užijú trochu byrokracie?
A na záver otázka pre pána J.B., ak to bol on, reaguje citlivo aj na Americké námestie v Bratislave ?
https://sk.wikipedia.org/wiki/Bombardovanie_Bratislavy_16._j%C3%BAna_1944
03. apríl 2024

C K

Paní Janka, k Vášmu bodu 2-5 sa vyjadrovať nebudem, mám totiž dôvodné podozrenie, že stratégia referátu komunikácie MČ spočíva v tom rozpútať diskusie pod podnetom, ktoré formálne nesúvisia s predmetom podnetu (odstránenie nápisu), následne žiadajú administrátora o uzavretie diskusie.

K bodu 1 si myslím, že aktivizmus poukazuje na to, že v MČ niečo nefunguje, či už úsilie smerujúce k zmene názvu (na akýkoľvek nikoho nestigmatizujúci), čistenie verejných priestranstiev, celkovo lehoty, v ktorých si MČ plní svoje vlastné povinnosti voči obyvateľom ale aj vôbec tzv. riešenie podnetov - zmenou statusu, bez reálnej snahy.

V tomto prípade dokonca v zmysle pravidiel portálu OPS by mal mať podnet status uzavretý, nie vyriešený. V prípade statusu uzavretý by však muselo platiť, že samospráva vyčerpala všetky možnosti, ktoré mala, čo tu neplatí (bod 7):

https://www.odkazprestarostu.sk/pomoc
03. apríl 2024

C K

Pre Administrátorku: Podnet nespĺňa podmienky označenia za vyriešený, ale ani uzavretý. Pre uzavretý podnet má platiť, že MČ "nesúhlasí s riešením navrhovaným zadávateľom podnetu a k tomuto rozhodnutiu uviedla zrozumiteľné argumenty."

Podnet je zadaný ako "vandalizmus-graffiti", v prvom sa teda jedná o odstránenie nápisu. V tejto MČ neponúkla žiadne riešenie, odkázala iba na webový zdroj s tým, že už "vec [...] riešili prostredníctvom mailu". Podľa zadávateľky ale "ostala modifikovaná uličná tabuľa na tom istom dome pri vedľajšom vchode a modifikované tabule na celom námestí Hraničiarov", teda tá, ktorej sa TENTO PODNET týka.

Nič teda nebolo vyriešené a ohľadom neriešenia neboli poskytnuté žiadne argumenty, web odkaz je informačný ohľadom aktivizmu, prečo sa tak deje.
08. apríl 2024

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol označený ako vyriešený nakoľko zadávateľka aktualizovala stav "Áno a výsledok bola opravená uličná tabuľa nad našim vchodom".
Na portáli Odkaz pre starostu sa snažíme vyhnúť kumulovaným podnetom. Pod kumulovaným podnetom rozumieme buď viacero problémov na jednom mieste, alebo jeden problém na viacerých miestach.
Pre nové problémy, prosím, vytvorte nové podnety so zodpovedajúcou (reálnou) fotkou.


Administrátor Bratislava-Petržalka
Odkaz pre starostu
[email protected]
08. apríl 2024

C K

Administrátor, znenie samotného podnetu už toto reflektuje:

"nad vchodom č.35 uličnú tabuľu už opravený názov Námestie hraničiarov, ale pri vchode č. 31 ostal pozmenený názov "

Podnet sa týka vchodu 31. Podnet nebol riešený nikdy.
08. apríl 2024

Janka Kužmová

Žiaľ musím protestovať, podnet nebol vyriešený. Opravená bola len uličná tabuľa pri vchode č. 35. Hneď na tom istom objekte, vchod č.31 uličná tabuľa ostala modifikovaná, ako aj na celom Námestí Hraničiarov (s výnimkou niekoľkých objektov, čo si opravili obyvatelia), stav 8.4. 2024.
Môžete uzavrieť podnet, ale prosím označte ho korektne ako "nevyriešený".
15. apríl 2024

C K

Chcem sa poďakovať administrátorke, že podnet vrátila do riešenia v zmysle zadania, t.j. vchod 31.

Paní Janka, zo skúseností odporúčam zadať ešte oddelene podnet ohľadom nápisov "na celom Námestí Hraničiarov" (ale konkretizovať o ktoré ostatné miesta sa jedná) - podnety sa tu žiaľ riešia oddelene, ak ste zadali tento podnet ohľadom vchodu 31, samospráva obvykle toto využije na to, aby náprava bola naozaj vykonaná iba na tomto jednom zadanom mieste.
16. apríl 2024

Janka Kužmová

25.3.2024 som na portál odkazprestarostu dala podnet Námestie hraničiarov-vandalizmus-graffiti (výber street art alebo niečo podobné nebol možný), v ktorom som uviedla::Všetky uličné tabule na Námestí hraničiarov niekto zmenil na uličné tabule "Námestie obetí hraničiarov" (ako príklad som uviedla súbor Nám_hraniciarov_29_27_25). Keďže som riešila uličné tabule na celom námestí, nemôžem opakovane podať ten istý podnet.
Súčasný stav (16.4.2024) je, že uličné tabule, kde sú vchody 2 až 20, 31, 29, 27 a 25 sú stále modifikované na Námestie obetí hraničiarov.
Uličné tabule, kde sú vchody 35, 23 až 1 sú opravené na Námestie hraničiarov. Neviem sa vyjadriť, kto spravil opravu.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania