Údenie v mäsiarstve na Suchohradskej

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Karlova Ves

Uzavretý
meno
Katarína 07. júla 2015

Bývam neďaleko mäsiarstva Delikates. Mäsiarstvo je vynikajúce. Je ale normálne, že v strede mesta, medzi činžiakmi, sa údi mäso? V zime to bolo skoro neustále. Myslela som, že v lete bude kľud, ale nie je to tak. Dnes, 7.7.2015 17:30 hod., vonku 32 stupňov a človek príde z roboty a v celom byte smrad. Človek si ani otvoriť okno nemôže, pretože všetok dym a smrad mu ide do bytu? A nejde tu len o ten smrad, ale aj o škodlivé látky, ktoré sa dostávajú do tela po vdýchnutí. Som sa čudovala, že za týmto mäsiarstvom sa nachádza materská škola, takže ohrozené je zdravie malých detí, ale to asi nikomu nevadí. Myslím si, že takáto udiareň medzi činžiaky nepatrí a preto nechápem, ako môžu mať na niečo takého povolenia. Nedalo by sa niečo spraviť, aby nám tu nespríjemňoval život tento dym a smrad?

08. júl 2015

Xena

Pani Katarína, aj keď Vám to prekáža, aspoň máme naozaj údené výrobky, ktoré majú poctivú chuť.
08. júl 2015

P.L.

ale na sídlisku??
08. júl 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet. Po kontrole v uvedenom mäsiarstve sme zistili nasledovné:

- prevádzka disponuje všetkými potrebnými povoleniami nielen na predaj mäsa a mäsových výrobkov, ale aj na výrobu tepelne opracovaných výrobkov z mäsa. Prevádzkáreň má vypracovaný, zavedený a funkčný systém HACCP na eliminovanie alebo na maximálnu možnú mieru minimalizovanie rizík infekcií a chorôb. Hlavným cieľom a výsledkom tohto systému je výroba bezpečných potravín. Prevádzkáreň podlieha pravidelnému veterinárno-hygienickému dozoru podľa Zákona č.39/2007 Z.z. o veterinárnej starostlivosti a je v súlade s požiadavkami Nariadenia (ES) č.852/2004 Európskeho parlamentu a Rady a Nariadenia (ES) č.853/2004 Európskeho parlamentu a Rady.
- ohľadom údenia výrobkov - vo výrobni je od roku 2013 nainštalovaná ekologická udiareň, ktorej súčasťou je systém filtrov zabraňujúcich úniku splodín do ovzdušia. Podľa technických údajov patrí tento typ údiarne k najlepším vzhľadom na vplyv na životné prostredie. V prípade nepriaznivých atmosférických podmienok a vplyvov môže prísť ku krátkodobému zvýšeniu prúdenia dymu do okolia, avšak bez vplyvu na životné prostredie.

Pavel Vrabec
Oddelenie dopravy a životného prostredia
Miestny úrad mestskej časti
Bratislava-Karlova Ves
Nám. Sv. Františka 8
842 62 Bratislava
19. júl 2015

Vladimír

Mňa ten smrad udiarne tiež dosť obťažuje. Je od rána. A je to skoro každý deň okrem nedele. Ráno odprevádzam dieťa do škôlky a potom pokračujem do práce smradľavý ako z opekačky. Dieťa je na tom v škôlke rovnako. Po škôlke sa hrať na dvore nemôžeme, lebo tam prúdi dym z udiarne. Prádlo nechať sušiť na balkóne nemôžeme, lebo by smrdelo od dymu. Nechať vetrať byt tiež nemôžeme. Obťažuje nás to a udiareň zasahuje do pokojného stavu. Preto sa pýtam starostu, ako je možné, že ja ako vlastník bytu sa musím zdržať všetkého, čo by nad mieru primeranú pomerom mohlo obťažovať susedov ale udiareň v strede sídliska je v poriadku?
19. júl 2015

Vladimír

Ja toto nepovažujem za vyriešenú vec.
19. júl 2015

Peter

Dobrý deň,

bývame cca 100 metrov od údiarne a takmer každý pracovný deň a aj v sobotu nás budí štipľavý dym, ktorý nám prešiel cez otvorené okná do bytu. Ak sme okná nestihli vopred zavrieť pred 6:20, už niet pomoci a nemáme ako byt vyvetrať.

Veríme, že prevádzka je vybavená modernými filtračnými zariadeniami, ale i napriek tomu je miera zadymenia a smradu vysoká. Nepríjemné je, že za pár minút nám napáchne aj šatstvo, v ktorom odchádzame do práce.

Po príchode z práce býva situácia podobná. V horúcich letných dňoch si chceme vyvetrať a povedzme, že je situácia priaznivá a údiareň je neaktívna. A zrazu prekvapenie, v byte dym. Pozriete von, biely dym sa šíri po parkovisku smerom do Dúbravky. Opäť sme v situácii, že dym je už v byte a zatvorenie okien pomôže iba udržať koncentráciu dymu a smradu v byte bez jej ďalšieho zvyšovania.

Napriek tomu, že sú splnené všetky náležitosti Oddelenia dopravy a životného prostredia, dym a smrad z údiarne je veľmi obťažujúci a výrazne znižuje kvalitu bývania v blízkosti mäsiarstva Delikates v Karlovej Vsi. Prosím Vás o radu, na aký orgán/úrad sa môžeme obrátiť?

Ďakujem
19. júl 2015

Admin KV

Dobrý deň,
budem informovať Miestny úrad o diskusii prebiehajúcej v tomto podnete a opýtam sa, či by vedeli poradiť s ďalším riešením Vášho problému. Pre informáciu uvádzam, že v tejto veci interpelovala starostku aj miestna poslankyňa Ing. Mgr. Anna Zemanová - odpoveď jej bola poskytnutá na zasadnutí Miestneho zastupiteľstva 23.6.2015. Prečítať si ju môžete na stránke http://www.karlovaves.sk/rok-2015 , "Materiály 5. MiZ 23.6.2015.zip" - súbor "21-Informacia o vybaveni interpelacii".

Michal Molčányi
administrátor OPS Bratislava - Karlova Ves
20. júl 2015

Admin KV

Dobrý deň,
o radu ako postupovať ďalej v riešení tohto podnetu som požiadal pána Vrabca z Oddelenia dopravy a životného prostredia MiÚ MČ Bratislava - Karlova Ves. Citujem z jeho mailovej odpovede:

"Nakoľko prevádzka neporušuje žiadne zákony ani VZN, nemá mestská časť, bohužiaľ, žiadne kompetencie danú sťažnosť riešiť. Občania sa môžu obrátiť na Úrad verejného zdravotníctva (nie Regionálny úrad verejného zdravotníctva, ale na jeho nadriadený orgán, ktorým je Úrad verejného zdravotníctva) a tam rozporovať rozhodnutie povoľujúce udiareň v obytnej zóne."

Aj keď podnet nie je z pohľadu viacerých dotknutých občanov vyriešený, status "vyriešený" mu v rámci portálu ponechávam, keďže samospráva v tejto veci už nedokáže viac urobiť. Odkaz pre starostu má dohodu o spolupráci uzatvorenú len s miestnou samosprávou. Komunikáciu s Úradom verejného zdravotníctva si preto občania budú musieť zabezpečiť prostredníctvom vlastných kanálov. Dúfam však, že náš portál aspoň trochu pomohol.

Michal Molčányi
administrátor OPS Bratislava - Karlova Ves
16. august 2015

leco

Treba sa stretnut s majitelom a vysvetlit mu, ze kym sa nepremiestni, tak budete stat pri vchode a odhovarat zakaznikov k nakupu.
06. december 2015

Katarína

Skúsil sa niekto obrátiť ohľadne tohto ako bolo poradené, na Úrad verejného zdravotníctva??

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania