Svetelný bilbord znemožňuje rozoznať signál na semafore

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Staré Mesto

V riešení
meno
Matej 14. septembra 2015

Upozorňujem mesto na mimoriadne nevhodne umiestnenú svetelnú reklamu. Jedná sa o dom na križovatke Mlynské Nivy x Karadžičova.. Vodiči z áut stojacich na križovatke v smere od Mlynských Nív majú túto reklamu presne v rovnakom uhle ako semafor. Farba na semafore sa tak vizuálne stráca v silnom svetle prichádzajúcom z reklamy a to najmä v noci a za šera. Nehovoriac o tom, že v tme táto reklama vodičov, ktorí stoja na križovatke a musia sledovať semafor, no nechcete aj priamo na reklamu, oslepuje.
Takáto reklama nemá na takomto mieste čo robiť. Prosím upovedomte aj dopravný inšpektorát.

18. september 2015

František

Predpokladám, že v tomto meste bude odstránený ten semafor
18. september 2015

Matej

Trefná pripomienka, tak teda dopĺňam informáciu pre kompetentných, že to nemyslím tak, že
18. september 2015

Matej

...že semafor bráni vo výhľade na bilbord!
23. september 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

K reklamám na budovách sa Hlavné mesto ako cestný správny orgán ani nevyjadruje, ani nepovoľuje. Povoľovanie reklamy na budovách je v kompetencii príslušného stavebného úradu na mestskej časti.

Oddelenie komunikácie a marketingu
Hlavné mesto SR Bratislava
29. september 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

dopĺňame naše stanovisko.
Umiestňovanie svetelných reklám má na starosti stavebný úrad, teda mestská časť. Magistrát zvyčajne ani nedostáva takéto projekty vôbec na vyjadrenie.
K samotnému podnetu uvádzame, že má oporu v platnej legislatíve, kde zákon 8/2009 o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov,
konkrétne §60 odsek (9) hovorí, citujem: "Na ceste a na mieste pri ceste sa nesmú umiestňovať veci, ktoré by mohli viesť k zámene s dopravnou značkou alebo s dopravným zariadením alebo by ich zakrývali, alebo ktoré by rozptyľovali a upútavali pozornosť účastníka cestnej premávky, alebo ho oslňovali."

Podľa preverenia našimi pracovníkmi oddelenie dopravného inžinierstva však problém, nie je taký závažný a nezdá sa, že by sa farba na semafore "strácala" pri svetle tej reklamy, ako píše občan v podnete. Priložená fotka je akurát odfotená v špecifickom uhle a svetle, ktoré v reálnej situácií nastávajú veľmi zriedka. Názor, že by reklama nemala takej veľkosti a svetelnosti nemala na budove však zdieľame aj my. O tomto podnete sme informovali aj krajský dopravný inšpektorát.

Mgr. Marek Papajčík
Oddelenie komunikácie a marketingu
Hlavné mesto SR Bratislava
02. október 2015

Matej

Ešte dodám, že v reálnej situácii nastáva tento prípad "špecifického uhla a svetla" VŽDY, keď vodič stojí na tomto semafore pred križovatkou a myslím, že tento semafor je určený práve vodičom, ktorí pred ním stoja. Pracovníkom, ktorí sa v tomto zmysle vyjadrili, odporúčam, aby sa tam boli autom previezť a najlepšie, za zhoršeného počasia alebo v tme. Pri svetle toho bilbordu máte problém sústrediť sa na semafor.
28. október 2015

Matej

Dopĺňam fotografiu z vedľajšieho jazdného pruhu. Z fotky je zrejmé, že semafor aj bilbord sú v tom istom uhle a to práve v takej vzdialenosti od križovatky, kde stoja autá čakajúce na zelenú. Počas tmy sa semafor v svetle bilbordu doslova stráca!
Prosím o riešenie tohto podnetu.
17. október 2017

Matej

Prosím o stanovisko k riešeniu tohto podnetu a taktiež aj k druhej uvedenej fotografii. Takáto reklama nemala byť vôbec povolená.
29. marec 2019

Andrej

Reklama je naozaj nevhodne umiestnená, odvádza pozornosť vodičov od premávky, zťažuje čítanie signalizácie a tvorí nadmerný vizuálny smog. Navrhujem podnet na stavebný úrad.
31. marec 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme zaslali MÚ Staré Mesto s prosbou o vyjadrenie.

S pozdravom

Martin Kollárik
Odkaz pre starostu

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania