Odstránenie stromov na Teplickej ul.

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Nové Mesto

V riešení
meno
Maria Vrabelova 30. októbra 2015

27.10.2015 doslo k odstraneni 3 najkrajsich stromov na Teplickej 13. Chcela by som sa opytat na zaklade coho moze byt vydane take povolenie. Ako je mozne, ze nas obyvatelov tohto domu o tom nikto vopred neinformoval? Udajne, boli chore, neverim tomu. Chory strom vyzera inac. Budu tam vysadene teraz nove stromy? Obyvatelia domu su z toho sokovani, a nechapeme ako mohlo k niecomu takemu dojst.

30. október 2015

Maria Vrabelova

Vyrub stromov na Teplickej 13

Dna 27.10.2015 doslo k vyrubu troch najkrajsich stromov na sidlisku pri dome Teplicka 13.
Chcela by som sa opytat na zaklade coho bolo vydane povolenie o odstranenie tychto stromov.
Vraj boli chore, neverim tomu. Chory strom vyzera inac (je na fotke, pred par tyzdnami som ho fotila).
Ako je mozno, ze nas, obyvatelov tychto bytov, o tom nikto neinformoval?
Budu tam vysadene nove stromy?
Vsetci obyvatelia nasho doma su sokovani z tejto udalosti.
Vopred dakujem za vybavenie tejto udalosti.
04. november 2015

Roman

Samosprava nereaguje? Ze by boli stromy vypilene na cierno?
05. november 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Ďakujeme za Váš podnet. Podľa písomných záznamov oddelenia Životného prostredia a územného plánovania o výrub stromov pred bytovým domom požiadala obyvateľka bytového domu.
Pri miestnej ohliadke bolo zistené, že na mieste rastú okrem hodnotnej lipy aj tri pajasene žliazkaté (Ailanthus altissima), ktoré sú na území Slovenskej republiky i celej Európy nepôvodné, majú agresívny rast a vytláčajú naše pôvodné druhy drevín. Okrem toho sú podľa novely vyhlášky č. 24/2003 Z. z., ktorou sa vykonáva zákon o ochrane prírody a krajiny (OPaK), zaradené medzi invázne dreviny, a podľa § 7 zákona OPaK je vlastník/správca pozemku t.j. MČ BANM na ktorom sa takáto drevina nachádza ju povinný odstraňovať. Pozemok, ktorý sa po výrube uvoľnil, bude zaradený k pozemkom vhodným na umiestňovanie nových výsadieb.





Jana Plevová
06. november 2015

Maria Vrabelova

S rozhorčením sme konštatovali, že len na základe žiadosti jednej obyvateľky na č.13 na Teplickej ulici ste dovolili vyťať tri absolútne zdravé stromy v najlepšom veku. Stromy, ktoré nás chránili pred prachom, hlukom a v lete nás bohatými listami bránili pred agresívnym slnkom.
Podotýkame, že v období, keď je chladno a tmavšie - 5 mesiacov v roku, stromy nemajú listy a preto nemôžu brániť slnku a svetlu, ktoré sa má dostávať do bytov.
Račianska ulica je mimoriadne preplnená dopravou, hlučná, prašná, plná smogu. Preto sme skôr očakávali, že nás Mestský úrad svojimi rozhodnutiami bude ochraňovať a vytvárať priaznivé životné prostredie. Zelene je tu stále málo, stromy stále nechávate orezávať, takže už ostávajú len koruny úplne hore a aj tie sú zdecimované.
Pripomíname, že sme volili starostu Rudolfa Kusého aj preto, že pred voľbami sľúbil stálu výsadbu a ochranu zelene
ŽIadame Vás preto zodpovednejšie zvažovať žiadosti obyvateľov, ktorí si niekedy neuvedomujú aké dôležité je pre nás životné prostredie, najmä zeleň.
A bude potrebné, pošleme Vám žiadosť vo forme petície s podpismi obyvateľov.
Za čísla 15, 17, 19, RNDR Tatiana Jaglová
Za čísla 9, 11, 13 Ing. Mária Vrábeľová
07. december 2015

Mária

pajaseň je žial invázna drevina, netreba povolenie na jej výrub, takže aj babka z hnej dolnej vám ju môže vyťať..čo mňa veľmi mrzí ...ako ste sami videli mal tam domov holub hrivnák, jemu je totiž jedno či je strom invázny....to že drevina je pre ľudí to najcennejčie čo majú to náš úrad nevie pochopiť ..ústava SR hovorí, každý má práva na priaznivé životné prostredie..pán rudol kusý pred volbami slúbil privela ako aj zastavenie nezmyselnej výstavby v Novom Meste, nakoľko som mu neverila tak som ho ani nevolila..
08. december 2015

Maria Vrabelova

Dakujem za podporu, pani Maria.
Bol to pre nas naozaj drasticky zazitok, ako strata clena rodiny.
A nas pozemok, chladne zaradený k pozemkom vhodným na umiestňovanie nových výsadieb, je prazdny. Kedy pride rada na nas? O rok? O dva? Doziju nasi dochodcovia?
08. december 2015

Roman

Zaujimave je, ze vzhladom na to ze je Pajasen Zliazkaty "invazna drevina" tak sa tento vyrubany strom dozil na nasom sidlisku asi 50 rokov. Nevsimol som si ze by bolo sidlisko zarastene invaznymi drevinami tak, ze by sme mali na sidlisku prales... Zrejme je to tym ze sa trava pravidelne kosi a semiacka stromu nemaju najmensiu sancu sa uchytit. A len tak mimochodom, tych invaznych drevin mame na sidlisku omnoho viac, a asi by to bol pre obyvatelov sok, keby prisli pilcici a dali by dole polovicu stromov..
09. december 2015

Mária

skúste pozrieť moje podania, často riešim aj výruby, tiež mi pri jenom prípade, skoro prasklo srdce a vždy ked idem okolo sa to vracia....invázna drevina je drevina, ktorá tu nemá prirodzeného nepriateľa ba ani škodcu preto dokáže narásť aj v pukline chodníka, v jej pôvodnej krajine je potravou húseníc nádherného nočného motýľa okáňa pajaseňového, chovatelia túto drevinu u nás aj tak ocenia, chodia listy zbierať pre svoje húseničky (vrátane mna)......poradím vám ztial si sami zasadte vrbu kučeravú rastie naozaj veľmi rýchlo...na úrad nečakajte, je možné že sa nedočkáte...stačí prutik strčiť do zeme a je mi okolo domu máme už 3 ks

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania