Nebezpečná križovatka (Palisády-Šulekova-Kozia)

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Eva 19. novembra 2015

Dobrý deň,

dovolila by som si upozorniť, že na danej križovatke sú semafory nastavené tak, že ak má chodec zelenú, tak autá odbočujúce na/z hlavnej cesty majú zelenú tiež, pričom však vôbec nerešpektujú pravidlo, že plné zelené svetlo znamená síce pre vodiča možnosť pokračovať v jazde, no musí dať prednosť chodcom a cyklistom na priechode.Bolo by možné,aby sa signalizácia upravila ?

Ďakujem pekne
Eva

08. december 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Ako píšete, problém nie je v semaforoch, ale v správaní vodičov, čo žiaľ ovplyvniť nevieme.

Vo vyhláške č. 9/2009 Z. z. § 9 odsek 3, písmeno c, je presne zadefinované ako sa má vodič správať, keď na cestnej dopravnej signalizácii svieti signál s plným zeleným svetlom "Voľno" a to:
"signál s plným zeleným svetlom "Voľno" znamená pre vodiča možnosť pokračovať v jazde, a ak dodrží ustanovenia o odbočení a také odbočovanie nie je zakázané dopravnou značkou, možnosť odbočiť vpravo alebo vľavo a ak dodrží ustanovenia o otáčaní a otočenie dovoľuje dopravná značka, možnosť otočiť sa; vodič je pritom povinný dať prednosť chodcom prechádzajúcim vo voľnom smere po priechode pre chodcov a cyklistom prechádzajúcim vo voľnom smere po priechode pre cyklistov, pritom ich nesmie ohroziť ani obmedziť; atď.
Mesto Bratislava nemôže kvôli vodičom, ktorí jednoznačne porušujú dopravné predpisy, meniť súčasné nastavenie cestnej dopravnej signalizácie.

Oddelenie komunikácie a marketingu
Hlavné mesto SR Bratislava
10. december 2015

Eva

Dobrý deň,

ďakujem za zopakovanie znenia Zákona o cestnej premávke, ktorý som spomínala.
To však chodcom ani cyklistom nepomôže a ani nezmení správanie sa arogantných vodičov.Prosím o opätovné prehodnotenie Vašeho stanoviska (zamyslenie sa nad úpravou signalizácie alebo pernametnou policajnou kontrolou).

Ak mesto Bratislava nemôže kvôli vodičom, ktorí jednoznačne porušujú dopravné predpisy, meniť súčasné nastavenie cestnej dopravnej signalizácie,môže ju zmeniť kvôli bezpečnosti chodcov a cyklistov.

Križovatka sa nachádza v blízkosti škôl, škôlok, národných kultúrnych pamiatok aj sídle Európskeho domu - prechádzajú tade nielen domáci, ale aj turisti, ktorí miesto ani bežné správanie sa vodičov nepoznajú.

Ďakujem
Eva
12. december 2017

Barbora Belovická

Nebezpečný prechod pre chodcov na križovatke Palisády-Šulekova

Dobrý deň. Prechod pre chodcov na križovatke Šulekova-Palisády (blízko Domu EÚ, paralelne s ulicou Šulekova a Kozia) je už dlhodobo mimoriadne nebezpečný pre chodcov. V prípade zelenej pre chodcov, zelenú majú aj autá smerujúce zo Šulekovej na Palisády a zároveň aj autá, ktoré idú z Kozej na Palisády. V takejto neprehľadnej situácii a BEZ výstražného označenia POZOR, CHODCI bolo otázkou času, kedy na tomto mieste príde k dopravnej nehode, ktorá sa stala presne dnes. Pani, ktorá prechádzala cez prechod, zrazilo auto prichádzajúce z bočnej ulice na Palisády. Aj my, zamestnanci Zastúpenia Európskej komisie, sa takejto situácie bojíme dennodenne. V bezprostrednom okolí je aj detské ihrisko, škôlka a základná škola. Žiadame o urýchlené riešenie problému. Vopred veľmi pekne ďakujeme.
13. apríl 2018

Elena Považanová

Včera, 12. apríla, sme so synom prechádzali na zelenú po priechode na trolejbusovú zastávku Kozia v smere na Hodžovo námestie. Z Kozej ulice sa vyrútil taxík Easy taxi a nielenže nás takmer zrámoval rovno na priechode, ešte na nás aj zatrúbil. PRETO, podobne ako pani Belovická, APELUJEM na Magistrát alebo toho, kto je schopný v záležitosti konať na ochranu ľudí, aby zasiahol. A keď už budete vo švungu, nože skúste rovno aj kamikadze priechody na Račianskej, na Trnavskom mýte, a podobne. Tam všade sú chodci v ohrození života....
17. apríl 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za Váš podnet. Podnet bol postúpený vecnému útvaru Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava na posúdenie/vybavenie.
O výsledku Vás budeme informovať.
Ďakujeme a pekný deň.


Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
15. marec 2023

Odkaz pre starostu

Vážení užívatelia,

aktualizáciu tohto podnetu nájdete aj na nasledovnom odkaze:

https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/155264/palisady-riesenie-dopravnej-situacie-nebezpecne

Lenka Makarová
Odkaz pre starostu
[email protected]
15. marec 2023

Bratislavský Zorro

Šulekova-Palisády prechod

Denno denne su na tomto useku ohrozovani chodci. Akonahle maju zelenu, maju aj zelenu auta zlava z Palisad cez tento prechod. Hocikedy tam idu auta v plnej rychlosti a este budu dokonca mat drzost trubit na chodcov! Tam ma byt kamera a to by cinkalo do kasy mesta kazdy den..
15. marec 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný samospráve s upozornením na aktualizáciu.

S pozdravom,

Lenka Makarová
Odkaz pre starostu
[email protected]
15. marec 2023

Patricia

Dobry den,
touto krizovatkou prechadzam s dcerou v kociku niekolkokrat tyzdenne. Na pravidelnej baze zazivame pri prechode cez priechod na zelenu podobne situacie, ako boli uvedene vyssie - arogancia vodicov, ktori preletia cez krizovatku bez povsimnutia, taktiez som niekolkokrat dostala vynadane od vodicov za pokus o prechod cez priechod (na zelenu). Koncom roka auto spolocnosti Bolt zrazilo na spominanom priechode dvoch mojich blizkych priatelov. Ide vazne o nebezpecny usek a necinnost magistratu v tomto pripade, s odvolavanim sa na neznalost vodicov, preukazuje nezaujem postarat sa o bezpecnost chodcov na tak frekventovanom useku v centre mesta.
24. júl 2023

Martin

Palisády-riešenie dopravnej situácie-nebezpečné

Na Križovatke Palisády - Šuleková dochádza pravidelne ku kolízii medzi autami odbočujúcimi na Šulekovú ulicu z cesty Palisády (smer Hrad), nakoľko zelená je naraz pre autá aj chodcov, tí ale ignorujú pri odbočení chodcov (resp. nevidia). Bolo by ideálne vodičom z ulice Palisády zvýrazniť, indikovať, že pri odbočení môžu byť na vozovke chodci a tak chodci neskáču autám pod kolesá. Chodím tadiaľ denné a väčšina aut si ani nevšimne, že chodec má zelenú. Toto isté platí aj pre autá Kozia – Palisády.
24. júl 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,

Administrátor Bratislava-Staré Mesto
Odkaz pre starostu
[email protected]
25. august 2023

Bratislavský Zorro

Stare Mesto aj magistrat toto absolutne ignoruju, asi ako aj kolobezky. Co tak tam dat znacku ZAKAZ odbocenia doprava na Sulekovu? To by sa vodicom nepacilo! Ja NEVERIM, ze tych 95% soferov, co tadial denne idu, ze NEVEDIA, ze sucasne maju zelenu aj chodci. Cista arogancia a anarchia. Mame vziat spravodlivost snad do svojich ruk a budeme sa tu hrat na silnejsieho a slabsieho? Lebo presne taketo veci nesmu diat v demokratickej a kulturnej spolocnosti. Kazdy kto sa tomu vysmieva, tu nema co hladat a moze sa vratit do lesa na stromy.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania