Poškodzovanie zelene na ulici Na križovatkách

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Ružinov

V riešení
meno
Jana Mácsadiová 13. decembra 2015

Dobry den,

na ulici Na krizovatkach je dlhodobo poskodzovana zelen na pozemku p.c. 14814/556, k.u. Trnavka, ktory je vo vlastnictve Magistratu hl. mesta a je zvereny do spravy MC Ruzinov.

Uvedena zelen susedi so stavbou BD Na krizovatkach. Ako je mozne vidiet z pripojenych fotografii, cez zelen evidentne jazdia auta z/do arealu stavby.
Na niekolkych miestach je uplne rozjadena autami, po ktorych zostali len blatove kolaje.

Oplotenie stavby je na miestach poskodenej zelene upravene tak, ze je mozne ho otvorit za ucelom vjazdu aut, nosenia materialu a pod. Stavebnik nema k uvedenemu pozemku vlastnicke ani najomne pravo a dopravne trasy stavby nevedu oficialne cez zelen.

Prosim MC, aby zabranila devastacii tejto zelene a ziadala napravu vzniknutej skody od vinnika. Dakujem

16. december 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Ďakujeme za Váš podnet.
Na decembrovom zastupiteľstve schválili miestni poslanci zmluvu o nájme časti tohto pozemku so stavebníkom. Zároveň ho zaviazali, aby na tom mieste vybudované spevnené plochy, parkovacie miesta, chodník a zeleň bezodplatne odovzdal zmluvou vlastníkovi pozemku Hlavnému mestu SR Bratislava. Nájomca má tiež povinnosť predložiť Miestnemu úradu MČ Bratislava – Ružinov návrh sadovej úpravy v uvedenej lokalite a po jej realizácii má zabezpečiť starostlivosť o novo vysadené dreviny v období do troch rokov odo dňa vysadenia.


S pozdravom

Ing. Marianna Šebová

Útvar pre styk s verejnosťou
16. december 2015

Ingrid

To "schválenie " zmluvy je RUŽINOVSKÝM PKO - a preukázali sa všetci poslanci , ktorí hlasovali za prenájom, ako dovolia investorom si robiť čo chú, a čakať do rozhodnutia súdov - to je pod ich úroveň, stačí aby investor poukázal na občanov, ktorí si tam už kúpili byty, ved sú to ich budúci voliči a súčasní obyvatelia sú menejcenní ...

Je to pozvánka pre všetkých "dobrých investorov " ako In Develop, ktorí ťažko zíslkaval povolenia...iba 7 rokov mu trvalo získať stavebné povolenie, o ktorom rozhoduje súd a všetku zeleň už stihol zničiť, vyrúbať krásnu topolovu alej , ved pokuta za 100 to vyriešila...
16. december 2015

Marcel Slávik

Nižšie mail Združenia domových samospráv adresovaný poslancom MČ Ružinov ohľadne predmetného hlasovania.
----------------------------------------------------------------------------------------------
From: Marcel Slávik (predseda ZDS) [mailto:[email protected]]
Sent: Monday, December 14, 2015 11:22 AM
To: 'Bc. Radovan Bajer' <[email protected]>; 'Dr. Pavol Jusko' <[email protected]>; 'Ing. Anna Reinerová' <[email protected]>; 'Ing. Arch. Lucia Štasselová' <[email protected]>; 'Ing. DUŠAN PEKÁR' <[email protected]>; 'Ing. Katarína Šimončičová' <[email protected]>; 'Ing. Martin Patoprstý' <[email protected]>; 'Ing. Peter Hrapko' <[email protected]>; 'Ing. Peter Turlík' <[email protected]>; 'Ing. Slavomír Drozd' <[email protected]>; 'Ing. Tatiana Tomášková' <[email protected]>; 'Ing. Tomáš Alscher' <[email protected]>; 'Ing. Vladimír Sloboda' <[email protected]>; 'JUDr. Daniela Šurinová' <[email protected]>; 'JUDr. Martin Vojtašovič' <[email protected]>; 'Mgr. Attila Horváth' <[email protected]>; 'Mgr. Igor Adamec' <[email protected]>; 'Mgr. Jozef Matúšek' <[email protected]>; 'Mgr. Martin Ferák' <[email protected]>; 'Mgr. Martin Lazík' <[email protected]>; 'Mgr. Martin Pener' <[email protected]>; 'Mgr. Martina Fondrková' <[email protected]>; 'Mgr. Petra Palenčárová' <[email protected]>; 'MVDr. Marián Gajdoš' <[email protected]>; 'PaedDr. Mária Barancová' <[email protected]>; 'PhDr. Patrik Guldan' <[email protected]>
Cc: 'Ingrid Nemcekova' <[email protected]>; 'Lubica Trubiniova' <[email protected]>; 'Jana Mac' <[email protected]>
Subject: RE: Staznost - nicenie verejnej zelene - bod 19. Zastupitelstvo 15.12
Importance: High

Vážené panie zastupiteľky, Vážení páni zastupitelia, Vážený pán starosta, obyvatelia Ružinova

Dovolím si aj ja sa k danej téme vyjadriť ako predseda Združenia domových samospráv, ktoré aj v Ružinove vykonáva svoju činnosť ako zainteresovaná verejnosť v konaniach podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a zákona o ochrane prírody. Situácia ohľadne domu „Na Križovatkách“ nám je známa, nakoľko sme sa zúčastnili viacerých konaní týkajúcich sa tohto projektu. Chápeme to teda tak, že aj zajtrajším hlasovaním o tomto bode na ružinovskom zastupiteľstve sme priamo dotknutí.

Vyjadrenie Združenia domových samospráv k bidu 19 na zastupiteľstvo MČ Bratislava Ružinov dňa 15.12.2015:
1. Bytový dom obsahuje 95 bytových jednotiek, čo podľa platnej STN 73 6110 (výpočet potreby parkovacích plôch) značí, že je k danému domu potrebné vybudovať cca 133 parkovacích miest; podľa prílohy 8 k zákona EIA č. 24/2006 Z.z. to zároveň znamená, že malo byť vykonané zisťovacie konanie podľa zákona EIA č.24/2006 Z.z. Investor o zisťovacie konanie nepožiadal a doteraz ním nedisponuje a teda stavebné aj výrubové povolenia sú v rozpore s ust. §38 ods. 3 zákona EIA a teda ako také získané nezákonným spôsobom.
2. Rozhodnutie zo zisťovacieho konania má niekoľko právnych dôsledkov:
a. vecné zhodnotenie vplyvov na životné prostredie a príslušné kompenzačné opatrenia; táto časť sa povinne uvádza v odôvodnení ako špeciálna náležitosť tohto rozhodnutia
b. uplatnené pripomienky zainteresovanej verejnosti ako aj dotknutých orgánov sa automaticky prenášajú do všetkých povoľovacích konaní (územné, stavebné, kolaudačné), s ktorými sa musí stavebný úrad vysporiadať. tým, že nebolo zisťovacie konanie vykonané, jedná sa zároveň o porušenie ústavného práva verejnosti na priaznivé životné prostredie podľa čl. 44 a ústavné právo na včasné a úplné informácie o stave životného prostredia a o príčinách a následkoch tohto stavu podľa čl. 45 Ústavy Slovenskej republiky.
c. účastníci zisťovacieho konania sú zároveň automaticky účastníkmi následných povoľovacích rozhodnutí (územné, stavebné a kolaudačné), v ktorých si môžu uplatňovať a hájiť svoje práva a záujmy. Tým, že stavebný úrad rozhodoval bez zisťovacieho konania zároveň rozhodoval bez úplného okruhu účastníkov (napríklad aktívnych ružinovčanov) a tým im uprel ústavné právo na inú právnu ochranu podľa čl. 46 až 50 Ústavy SR.
3. Tým, že sa nekonalo zisťovacie konanie, boli zásadným spôsobom upreté práva susedných domov ale aj širokej verejnosti. Na prerokovaní sme sa dozvedeli, že IN DEVELOP nie je ochotný vysporiadať sa s týmto stavom vzájomnou dohodou, ktorou by sa aspoň čiastočne kompenzovali porušené práva uvedené v bode 2, ale naopak žiada, aby sa v tomto porušovaní zákona pokračovalo a protiprávne konanie sa aj s pomocou ružinovskej samosprávy dokonalo.
4. Vo výrubovom konaní si MČ Bratislava – Ružinov uplatnilo stanovisko, ktorým si želalo zachovať stromy, pričom súhlas s výrubom získal IN DEVELOP len na báze odvolacieho rozhodnutia, ktoré vydal Okresný úrad Bratislava, pričom toto rozhodnutie Združenie domových samospráv napadlo na Krajskom súde Bratislava správnou žalobou a v predmetných stavebných konaniach žiadalo ich prerušenie do rozhodnutia súdu; napriek uvedenému IN DEVELOP výrub realizoval, hoci sa môže preukázať, že nezákonným spôsobom.
5. Vzhľadom na skutočnosť, že spoločnosť IN DEVELOP ako aj jej právny predchodcovia v tejto veci (s ktorými je nakoniec aj tak personálne prepojená) celý čas postupovalo arogantne a ignorujúc zákony, obyvateľov aj samosprávu mestskej časti. Je nepredstaviteľné a neakceptovateľné, aby zastupiteľstvo mestskej časti pomáhalo takémuto investorovi a developerovi zametať pod koberec jeho zlyhania a tak sa pričiniť a stať spolupáchateľom porušovania práv ružinovčanov
6. Rozhodnutie zastupiteľstva bude signálom pre investorov ako aj obyvateľov – či ich volení zástupcovia si ctia zákon, či si ctia svojich voličov a obyvateľov, či si vážia vlastnú mestskú časť a či myslia vážne svoj poslanecký sľub dbať o česť a zákonnosť. Hlasovanie za prenájom je signálom pre všetkých, že volení zastupitelia si uvedené nectia a stali sa spolupáchateľmi tých investorov a developerov, ktorí Ružinovu škodia. Tí zastupitelia, ktorí zahlasujú za tento prenájom dajú zároveň najavo, že stoja na strane arogancie, porušovania zákonov a porušovania práv obyvateľov a zainteresovanej verejnosti.

Prílohy:
1. Podklady pre vydanie rozhodnutia č. ZP CS 7558/2015/5/ZPA (v presnom znení podľa mailu Ing. Pallaghyovej ako orgánu ochrany prírody v predmetnom výrubovom konaní, ktorým upovedomila účastníkov konania o stanovisku MČ Ružinov a následne vydala rozhodnutie v rovnakom znení)

Lokalita: ul. Na križovatkách
Parcela: 14814/501 v k. ú. Trnávka

Žiadateľ: IN DEVELOP s. r. o., Haanova 14, 851 04 Bratislava,
ktorú zastupuje spoločnosť Marizil s. r. o., Budovateľská 1, 821 08 Bratislava

Žiadosť sa zamieta.

Odôvodnenie:

Mestská časť posúdila ekologické a estetické funkcie drevín, ktorých výrub sa požaduje, a ich vplyv na zdravie človeka. Stromy sú v zmysle dendrologického posudku slabo poškodené a s priemernou sadovníckou hodnotou. V súčasnosti vytvárajú prirodzenú vizuálnu bariéru medzi prebiehajúcou stavbou bytového domu a zástavbou rodinných domov na ul. Na križovatkách.
Z dôvodov uvedených v odôvodnení mestská časť ako orgán ochrany prírody žiadosť o výrub v rozsahu 6 stromov zamieta a odporúča riešenie novej trasy SO 05 Kanalizačná prípojka tak, aby stromy zostali zachované.

2. STN EN 73 6110 platná v čase schvaľovania stavby, kapitola 16.3 Odstavné a parkovacie plochy, tabuľka 20 – Základné ukazovatele pri návrhu odstavných a parkovacích stojísk pre viacpodlažné domy:
• 1-izbové byty – 1 stojisko/byt
• 2-izbové byty – 1,5 stojiska/byt
• 3 a viac izbové byty – 2 stojiská/byt

3. Príloha č. 8 k zákonu č. 24/2006 Z. z.
ZOZNAM NAVRHOVANÝCH ČINNOSTÍ PODLIEHAJÚCICH POSUDZOVANIU ICH VPLYVU NA ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Časť 9, Infraštruktúra
Rezortný orgán: Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky pre položku č. 16
Pol. číslo Činnosť, objekty a zariadenia Prahové hodnoty
Časť A
(povinné)
hodnotenie) Časť B
(zisťovacie konanie)
16. Projekty rozvoja obcí vrátane
a) pozemných stavieb alebo ich súborov (komplexov), ak nie sú uvedené v iných položkách tejto prílohy



b) statickej dopravy

c) územných plánov zóny, ktoré nahrádzajú územné rozhodnutie pre činnosti uvedené v písmenách a) a b)






od 500 stojísk v zastavanom území
od 10 000 m2
podlahovej plochy
mimo zastavaného územia
od 1 000 m2
podlahovej plochy

od 100 do 500 stojísk

bez limitu

Vzhľadom na uvedené na Vás ako zastupiteľov MČ Bratislava – Ružinov apelujeme, aby ste uvedený prenájom neodsúhlasili.

S pozdravom,
--
Marcel Slávik | predseda
Združenie domových samospráv | Námestie SNP 13 | 811 06 Bratislava | Slovakia
+421 905 728 704 (SVK) | [email protected] | www.samospravydomov.org
14. február 2021

Odkaz pre starostu

Komentáre porušujúce pravidlá portálu boli odstránené.

Barbora
Administrátorka portálu Odkaz pre starostu

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania