Spomalovače rýchlosti na ulici KRALOVSKE UDOLIE

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Staré Mesto

Neriešený
meno
FFF 15. decembra 2015

Ulica je pomerne strma a dlha. To motivuje mnohych vodicov k rychlej jazde. Cesta je navyse uzka a obojsmerna. Kedze je to spadova oblast je tu vysoka premavka chodcov (kt. smeruju na zastavky MHD) a aut smerujucich na dalsie ulice. Obmedzenie rychlosti prostrednictvom retarderov v troch castiach ulice.

16. december 2015

Staromestský Občan

S inštaláciou retardérov v podstate súhlasím, ale v navrhovanom úseku by hádam stačili len dva a ideálne formou širokých betónových (jeden nad Révovu a druhý niekde dole, ale tak aby auto nespomalilo až v križovatke so Žižkovou) a so zabezpečením odtekania dažďovej vody.

Bohužiaľ, nedá mi to a mám aj ďalšie pripomienky voči Starému mestu.

Ulica nedávno prešla veľkou rekonštrukciou s výmenou vodovodu a kanalizácie. Vo vrchnej časti bude v najbližších rokoch prebiehať veľká výstavba nových rodinných domov a pri ich výstavbe sa už teraz používajú ťažké mechanizmy, ktoré cestu a potrubia môžu opäť zničiť. Nechcem nikomu brániť vo výstavbe, no veľké štvornápravové sklápače a domiešavače by mali mať zákaz vjazdu. Môžu snáď použiť aj ľahšiu techniku. Pomôcť by tak mohla značka obmedzujúca povolenú záťaž.

V "T" križovatke s Révovou by sa navyše zišlo zrkadlo, lebo kvôli priľahlému múru nič nevidieť.

Aby toho nebolo málo, tiež by na začiatku ulice bolo dobré osadiť značku B33 alebo možno ešte lepšie IP28a, tak aby sa zamedzilo parkovaniu áut na ulici. Ide o stŕmu a úzku komunikáciu s dostatkom parkovacích miest na vlastných, súkromných pozemkoch, takže na ulici sa parkuje väčšinou z pohodlnosti. To sa týka hlavne vrchnej časti ulice, kde jedno auto parkuje permanentne na ulici, hoci majiteľ má dve nevyužité garáže. Dochádza tak k poškodzovaniu chodníkov, výjazdu zo susedných dvorov a sťažuje aj prácu komunálnym vozidlám.

Ďakujem za pochopenie.

S pozdravom,

občan Peter
17. december 2015

FFF

Retardery zo samosprávou, odborom dopravy sme riesili v roku 2013 este pred tou "vydarenou" rekonstrukciou kanalizácie a vodovodných pripojok. Bola nam prislubena ich instalacia po vyasvaltovani cesty. Boli u nas osobne z odboru dopravy pretoze sme sa zaroven
stazovali na tazke nakladne vozidla -miesacky, sklapace, bagre- ktore uz niekolko rokov s prichodom jarneho obdobia neumerne zatazuju cestu, prakticky sustavna premavka tazkych mechanizmov. V dosledku toho praskaju pripojky vody a plynu...
Zrkadlo na roh Revova a Kralovske udolie by sa hodilo, otazka kde ho nainstalovat...kedze si Sorea vybudovala "parkovisko" pre Autobusy priamo pred hotelom:) Snad sa toto dostane do ruk niekoho kompetentného....
18. december 2015

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

prosím ďalšie postrehy z verejného priestoru nám pošlite ako samostatné podnety, ktoré pošleme zodpovedným inštitúciám. Za jednotlivé problémy môžu zodpovedať rôzne inštitúcie. Ďakujeme.

Jakub Kmeť
[email protected]
29. december 2015

Odpoveď samosprávy

Navrhované riešenie bude prerokované na najbližšej komisii dopravy MZ MČ BA - Staré Mesto

Edmund Bombara
Referát dopravy
Oddelenie dopravy, životného prostredia, verejného poriadku a správnych konaní

Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Staré Mesto
Vajanského nábrežie 3, 814 21 Bratislava

tel.: +421 2 59 246 264
fax: +421 2 52 920 003
e-mail: [email protected]
www.staremesto.sk
19. január 2016

Petra

Frantisek, rozumiem preco by ste na ulici privitali spomalovace. Jazda niektorych vodicov je prilis rychla a ohrozuje bezpecnost nielen chodcov, ale aj ostatnych clenov premavky. Avsak rovnaku situaciu vyriesili spomalovacmi na blizkej ulici Nad lomom a z mojho pohladu to nepovazujem za uplne idealne riesenie. Prave na ulici Nad lomom spomalovace daju dost zabrat autu, no vacsi problem by podla mna nastal v zime, kedy po napadnuti snehu je cesta aj niekolko hodin neodhrnuta (!!, co je dost pruser, kedze ulica sa nachadza NA KOPCI, v CENTRE MESTA a nachadzaju sa na nej hotel, V4 a velvyslanecto, ale o tom potom). Vtedy je pre niektore auta az nemozne sa dostat hore. Spomalovace by nam v tomto pripade len stazili situaciu.

Bezpecnost premavky v istych castiach ulice by sa podla mojho nazoru dala zvysit pokial by boli auta zaparkovane tak, ze nezasahuju do cesty.
19. január 2016

FFF

Dobry den Zuzana, nesuhlasim s Vami - instalacia spomalovacou je (bohuzial) jedinou ucinnou metodou ako vozidla ucinne spomalit. Hotel, velvyslanectvo aj V4 su v obytnej zone a je to na prospech aj ich kedze vela navstevnikov k nim chodi aj pesi. Cesta je v zime je udrziavana a solena velmi poctivo:) Mozno pred 4 mi rokmi bol trochu problem (ako v celej BA) ale 2 x do roka sa to snad vydzat da, nie!?:) Cesta v spodnej casti ulice je pomerne siroka, v podstate chodnik zanikol pretoze cesta sa pri rekonstrukcii posunula vyssie.Mnohe vozidla jazdia prirychlo aj po chodniku. Obmedzenie rychlosti je neucinne. Ten kto jazdi rychlo cez spomalovace auto si moze poskodit , Spomalovac ich nuti pribrzdit, to je ich ucel.
Ja hovorim o rychle jazdiacich vozidlach nie o parkovani ktore spominte. Parkovanie s tymto celkom nesuvisi. Okrem ineho v dolnej casti ulice nikto neparkuje ani na chodniku-snad len vynimocne ked nie je ina moznosti na rozdiel od ulic Revova , Na kopci...atd
Cez ulicu nad lomom chodim denne a spomalovace plnia svoju funkciu dokonale. Kazdy aj ten maximalny ignorant tam vzdy spomalil. Som za instalaciu minimalne 2 spomalovacich zon, obnedzenie rychlosti na max 20km/h, zakazu nakladnych vozidiel nad 7,5 tony.
22. január 2016

Benila

Dobrý deň, spodna časť ulice Kráľovské údolie po hotel Sorea byva veľmi preťažena-frekventovaná je po cely den, zabudaju ze su v rezidentskej casti jazdia tu auta priliš rýchlo a to obojsmernne ak sa vyhybaju tak idu aj po chodniku. Preto si myslim ze ina možnosť ako osadit spomalovacie prahy nieje, ide o to aby bol vodič donúteny spomaliť a teda jazdit bezpečnou rýchlosťou, a tak aby neohrozoval chodcov. Subezne s nimi preto treba vyznačiť hranicu chodníka (bielou farbou), kedze obrubnik zanikol zdvihnutim cesty. Spomalovacie prahy by mali byt na strane chodnika osadene znacky IP2, jednak spomalovacie pasy musia byt znackou oznacenea a druha funkcia slpu znacky =bariera zamedzujuca ich obchadzanie.
Urcite to bude riešenie tykajuce sa bezpečnosti chodcov, malych deti mamičiek s kočikmi.
03. február 2016

Kubo

Dovolím si ešte pripomenúť, že celá oblasť je v zóne 30 a s obmedzením premávky nákladných automobilov. Malo by byť v záujme mestskej časti, ktorá by mala na základe podnetov od občanov zabezpečiť kontrolu dodržiavania rýchlosti (napr. políciou) a vstup nákladných vozidiel do tejto zóny. V konečnou dôsledku si podľa môjho názoru môže sypať popol na hlavu MČ. Ak totiž stavebný úrad povolí výstavbu v takomto teréne a vie sa o probléme s preťaženými komunikáciami - pripadá mi to trochu protichodné.
Musím ale tiež uznať, že dopravné značenie je veľmi často porušované a preto by mohli byť správne umiestnené retardéry dobrým riešením.
25. apríl 2016

FFF

Neviem na co Stare mesto caka, dnes cca 13:00. Audi a Peugeot , kt. pravdepodobne letel. Spomalovace nutne....
25. apríl 2016

FFF

Vela vodicov ani nevie ze dole na zaciatku Zizkovej je tabula Zona 30. Bohuzial vacsina aut tu leti hore/dole a to neumerne rychlo. Policia uz tu zoparkrat bola a "strazila" (nemoze tu byt 24 hodin) Tu plati (bohuzial) len obmedzenie a to retarder. Zvyseny pohyb chodcov (deti,kociky, bycikle, hotelovy hostia), a spadova oblast, (zatial) kvalitna cesta bez obrubnika (!) pre chodcov=zvysene nebezpecenstvo nehody ktore mnohí ignoruju.... a takychto nehod tu bude pribudat!
25. apríl 2016

FFF

no dnes sa tu už stala škareda nehoda. Neviem načo mč stare mesto čaká.
26. apríl 2016

FFF

27. apríl 2016

Staromestský Občan

Nechcem tu teraz niekoho zbytočne obviňovať, no svoj podiel na týchto nehodách (podobné nehody ako na fotke vyššie sa na rovnakom mieste už zopárkrát stali) má aj fakt, že predošlý majiteľ domu číslo 7 si vytiahol plot do križovatky, čím vznikla neprehľadná situácia.
Rozumiem, že niekto chce mať súkromie a chráni si svoj majetok, lenže mal by pri tom myslieť aj na svoje okolie. Bohate stačí, že je tam stĺp verejného osvetlenia s rozvádzačom a nie ešte betónový múr.
Nehody na tomto úseku podľa mňa nevyrieši spomaľovač, ale až osadenie zrkadla.
27. apríl 2016

FFF

Obcan Peter:)
1/ Predosly majitel domu ho dokoncil asi v roku 1983. to 90% domov ktore su postavene hore od Kralovskeho udolia 7 nebolo postavenych:) Neskor pozemky poskupovali lotri z KDH a postavili tam cinske mury. Stlp vejeneho osvetlenia mozeme zrusit, len neviem skadial by ste ju ju hore natiahli.
2/ V minulosti (to myslim za socializmu) fungoval stavebny urad spravne a nepovolil stavbu len tak (na rozdiel od ohyzdnych stavieb postavenych hore od Kralovskeho udolia 7)
3/ Plot je v urovni krizovatky znizeny treba sa lepsie pozret.
4/ Jedine ucinne opatrenie je instalacia spomalovacov aby somarikovia letiaci 2kozmickou rychlostou boli donuteny pribrzdit alebo spomalit pred "hranicou krizovatky" na bezpecnu rychlost tak aby nezramovali chodcou pripadne v krizovatke cakajuce(prednost davajuce) auto.
5/ zrkadlo by bolo vhodnym bezpecnostnym doplnkom len skuste vymyslet kde ho zavesite...
Pripajam foto kde je vidno drahu Peugeotu, ktory sa vyhybal Audi modrej farby, a musel letet ako blazon treba si vsimnut kde vozidlo stoji .....
27. apríl 2016

FFF

vodic ktory ide zo spodu vidi pekne do krizovatky
28. apríl 2016

Staromestský Občan

Dopravné zrkadlo by bolo na rohu parcely s opustenou záhradou. Pomohlo by najmä vodičom idúcim z Révovej, ktorí by už nemuseli vystrčiť do Kráľovského celý čumák, kým uvidia, či niečo nejde zdola.

K tomu správne fungujúcemu stavebnému úradu v minulosti sa radšej nebudem vyjadrovať, stačí si pozrieť územný plán.

O tom, že čierny Peugeot išiel rýchlo nepochybujem, no viackrát mi už z Révovej vybehlo auto, preto si tam mnohí radšej nadbiehajú na chodník.

Pekný večer prajem.
28. apríl 2016

Staromestský Občan

Inak našiel som, že tento podnet už bol prerokovaný 3. februára, len nikto z Referátu dopravy sa tu neunúval o tom informovať.

"Bod č. 5 uviedla Ing. Rausová, ktorá informovala prítomných o zámere obmedzenia prejazdu
vozidiel po ulici Kráľovské údolie, ako aj žiadosti obyvateľov o umiestnenie retardérov.
Uznesenie č. 37/2016:
Komisia neodporúča umiestnenie retardérov na ulici Kráľovské údolie, odporúča osadenie
dopravného značenia Obytná zóna bez obmedzenia prejazdu nákladných vozidiel."
28. apríl 2016

FFF

Dobry den...ak by stavebny urad nefungoval v minulosti tak je tam o meter vyssi plot:) To mi mozete verit:) Dnes sa stavia nasierno (vid par susedov okolo) a ani stavebny urad s tym nic neurobi.(bohuzial)
Ak ste vodic, je uplne nelogicke pri obocovani do prava pozriet do zrkadla na lavo umiestneneho stlpe z osobneho vozidla. Zrkadlo by muselo byt v zornom poli, tak aby vodic videl periferne doprava. Vzhladom na to ze tam ma Sorea "parkovisko " pre autobusy je to nemozne.
Nemam nic proti nabienahniu si vodicov na chodnik (ak samozrejme neohrozia chodcov) lenze toto je nadbiehanie bez spomalenia, vela vodicov tade doslova preleti. (preto sa stala aj tato nehoda.) Urcite by z Revovej mala byt znacka "Stop" a z dolnej strany ulice KU (krizovatka KU/Revova) by urcite mal byt spomalovac - aspon plechovy.
Dalej auta jazdia bezne po CHODNIKU a nie malou rychlostou. Preto je nutne urcit nielou farbou hranicu kde je cesta a kde chodnik...
28. apríl 2016

FFF

Co sa tyka "rozhodnutia" to si protireci s tym co nam pred rekonstrukciu povedali pani a dami z odboru dopravy, uviedli ze sa tam retardery postavia. Boli tu osobne.
ALE je po volbach a pani z uradu je na materskej dovolenke takze me taketo diletanske rozhodnutie "od stola" novych uradnikov neprekvapuje. Vsak sa musia dostavat domy na konci kralovskeho udolia :)
28. apríl 2016

FFF

28. apríl 2016

FFF

Navrh na dopravne riesenie.
28. apríl 2016

FFF

vyhlad z vozidla
30. apríl 2016

Staromestský Občan

Stopka na Révovej je dobrý nápad a v kombinácii s obytnou zónou, kde je povolená 20-ka by to už malo stačiť. :)
30. apríl 2016

FFF

Komisia pre dopravu, manažment verejnej správy a verejný poriadok – Zasadnutie 03.02.2016
http://zastupitelstvo.egov.sk/data/MediaLibrary/0/793/kodo20160203.pdf
30. apríl 2016

FFF

V prvom rade by sa sem pani z komisie mala prist pozriet. samotna osadenie ZONY s povolenim prejazdu nakladnych vozidiel:) nic neriesi len zlegalizovali prechod nakladnych aut smerom na koniec kralovskeho udolia... Rad by som vedel preco komisia neodpouca osadenie retarderov ?
SAMOTNA STOPKA NIC NERIESI len by sa zrychil prejazd vozidiel po celej ulici kralovske udolie. cize retarder na hraniciach revova / kralovske a stopka zo strany revova podla nakresu kt. som pripojil.
13. máj 2016

Petra

S osadenim spomalovacov na ulici nakoniec suhlasim, aj ked som bola zo zaciatku proti (pod nickom Zuzana, kedze som paranoidna).
Je to ocividne jedine rozumne riesenie, ako spomalit nezodpovednych vodicov. Takisto aj stopka smerom z Revovej a aj zrkadlo by mohli dopomoct k vacsej bezpecnosti.

Okrem kritickeho useku krizovatky KU/Revova pripajam obrazok s dalsim kritickym usekom (zvyraznene cervenou). Obyvatelia domov v zlto zvyraznenej casti ulice az arogantne rychlo prechadzaju cez tento usek. Clovek ma potom aj obavu zaparkovat si auto pred vlastnym domom. V takej rychlosti by pri strete dvoch aut oproti sebe mohlo prist k nepeknej kolizii. Okrem osobnych si vela dovoluju aj vodici nakladnych aut, je to az neuveritelne ked sa na to clovek pozera z okna..
14. máj 2016

FFF

Dobry den Petra, suhlas a myslim ze instalacia spomalovacov by bola len na prospech obyvatelov Kralovskeho udolia. Hlavne chodcov, teda deti, starsich ludi, mamiciek s kocikmi...Kedze je tato tema vyriesena "neriesenim" tak k tym novym pozemkom na KU: Zltym oznacena cesta (az na male useky) patri Mestu BA a spravcom je Stare Mesto a necudujem sa ze neobmedzia pohyb nakladnych aut, nepojdu sami proti sebe. uznesenim 38/2016 si odsuhlasili prakticky prejazd nakladiakov ...Dnes som sa bol pozriet "hore" a som velmi prekvapeny ako extremne uzka je tam cesta. Je tam miesto asi 23 parciel...v buducnosti priestor mozno dvadsat domov (?) co rodina 2 auta takze +40 aut(?). Cesta je "slepa" nebezpecne v pripade poziaru tu moze byt ohrozenych viac domov...no neviem toto je predstava panov na miestnom urade kt. sa "zaoberaju" uzemnym planom?!! Je to v poriadku? Po dopravnej stranke neriesene, teda pokial neplanuju pani z mesta prepojit Kralovske udolie z Radvanskou alebo Fialkovym udolim. To tu potom bude viac ludi za instalaciu retarderov:) Nechajme sa prekvapit...
01. august 2016

Staromestský Občan

Ó, niečo sa deje, resp. asi na nás nezabudli. :) Zatiaľ je to len faktúra za realizačnú dokumentáciu...
http://zmluvy.egov.sk/data/MediaLibrary/153/153125/SM_F_2016_1865_CESTPROJEKT_Fak_1865_Zverejnen%C3%A1.pdf
01. august 2016

FFF

Na faktúru sa nesmie zabudnúť , tá je vždy prvá ;) riešenie som im poskytol zadarmo. Chcem byť konzultant a účtovať si za služby . ;)

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania