Expandujúca ťažba dreva v okolí Vojenskej cesty

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Vyriešený
meno
Peter 18. júla 2016

Mile vedenie MC Dubravka, poslednych 5 tyzdnov sa rozsiruje tazba dreva v Dubravskych lesoch / okoli Vojenskej cesty (uz dlhsi cas znama smerom na Devinsku kobylu a smerom k Technickemu sklu) a postupuje tentokrat blizsie k Dubravke - smerom k Svabskemu vrchu / dokonca az k Tavarikovej osade. Klasicke turisticke chodniky sa menia na tazkymi mechanizmami rozryte cesty a haldy blata. Je v moci MC Dubravka dozerat a regulovat tuto cinnost? Aky je ciel tejto tazby, kedze sa nejedna len o odstranovanie padnutych drevin, ci vyschnutych/napadnutych stromov, ale o cerstvy vyrub a poskodzovanie zdravych stromov mechanizmami? Z krasneho prostredia je vidno len zanechanu spust a pohlad do lesa prinasa namiesto oddychu a rekreacie len smutny pohlad na clovekom zdevastovanu krajinu. Dakujem.

19. júl 2016

Odpoveď samosprávy

Ťažba dreva vo vyznačených lokalitách tzv. Dúbravských lesov je v súlade so schváleným Programom starostlivosti o lesy (ďalej len „PSL“) pre lesný celok (ďalej len „LC“) LESY SR BRATISLAVA na obdobie rokov 2016-2025. PSL bol vypracovaný v zmysle zákona č.326/2005 Z.z. o lesoch v znení neskorších predpisov a schválený Okresným úradom Bratislava, referátom pôdohospodárstva. Jedná sa o výchovné resp. prebierkové ťažby na dosiahnutie zlepšenia vývoja lesa, druhovej a priestorovej štruktúry, zdravotného stavu, odolnosti a kvality lesa.
MČ Bratislava-Dúbravka a široká verejnosť boli informovaní o návrhu PSL verejnou vyhláškou, ktorá bola uverejnená na úradnej tabuli od 24.3.2016 do 11.4.2016.



Ing. arch. Pavel Gašparovič
Vedúci oddelenia územného rozvoja a životného prostredia
19. júl 2016

U NAS TAKA OBYCAJ

pozdravujem kompetentných..
kopec nevychovanych stromov.. resp. vyschutych je pri lesnej ceste cakaju kedy mozu spadnut na turistov, cyklistov etc.!!!
kopec vysokej buriny je pri ceste esteticky oddolavaju krásnemu prostrediu vs ucelu kopirovat teren!
na to sa nenajde vola ostranit tuto hanbu lesnikov?!!
19. júl 2016

kamil

Dobry den pan Peter.
Dakujem Vam za Vas zaujem o lesy a zvierata v nich zijuce, ze mate o ne starost. Dnes, 19.07. sa hranica nicenia pohla dalej smerom k retransmisacnej vezi. Az ked clovek vidi, pocuje, vnima na mieste to barbarstvo, primitivizmus s akou sa nici priroda, uvedomuje si ako bolo dobre, ked nedaleko viedla statna hranica. Vtedy sa ludia bali alebo mali aspon respekt, ked robili prechadzky do okolitych lesov. A to nie som zastancom socializmu, ale na nieco bolo dobre, ked vo veciach panuje poriadok. Dnes v tejto uzasnej demokracii, ked si kazdy robi co sa mu zapaci, aky ma vyznam, ze su osadene stlpy, CHKO Male Karpaty alebo Statna prirodna rezervacia Devinska Kobyla? Bud stretnem vraj zamestnancov Statnych lesov, ktory "odborne" pilia, vraj pre dobro lesa, ale hlavne nicia a potom urcite aj kradnu napilene drevo, lebo je v tom lese tolko sucheho a choreho dreva. Tak ako nam to tu tiez odborne stale pripomina "U nas taka obycaj", tiez dobrak od kosti, ktory by polovicku lesa zaasfaltoval, aby sa po nom mohli pohodlne prehanat auta, horske bicykle a neviem, co vsetko este. Alebo stretnem niekoho z toho uzasneho sukromneho polovnickeho spolku, ktory vraj vlastnia kade tade kusy lesa, ktorych hlavnou starostou je, aby sa uskutocnila dobra polovacka na dive svine a pod., ved je predsa lesna zver premnozena. Ja som stale v presvedceni, ze premnozeni a to poriadne su len polovnici a ini ludia, ktori sa nevedia v lese slusne chovat a s tym by mal stat nieco robit a nie s lesnou zverou.
Ale nebojme sa, boli sme predsa pouceny panom, veducim oddelenia pre zivotne prostredie MU Dubravka, ze vsetko je v poriadku, deje sa tak podla schvaleneho planu a les sa tymto zasahom ozdravuje. To ja som ten hlupy clovek, ktory je nevzdelany a nerozumie, ze vsetko sa deje pre dobro lesa.
A este jednu vaznu skusenost, podobnu tej, ktoru dna 03.07. 2016 predstavila pani Dagmar, ze im pred bytovym domom niekto po malych davkach travi topol, pretoze mu asi tieni alebo robi vlhkost alebo mu zaspini okolie listami ci kvetmi a ine podobne nezmysly, ktore si ludia vymyslia, aby dali zlikvidovat stromy. Ja pani verim, ze su taketo kreatury, bohuzial mne sa strom, zachranit nepodarilo. Nechcel som verit, ked som videl ako ma okolo obvodu odrezanu tenku vrstvu kory, aby sa dalo rovno dostat drevnej hmoty, ked som sam videl ako mu ta kreatura injekcnou striekackou vpichava jed. Ano na strome tak mozno nevidite ako trpi a ze ho to boli, ale ked zacal schnut a postupne mu na niekolkokrat odpilili konare a skracovali jeho korunu, az ostal iba pen, ktory na koniec tiez odstranili, vtedy som uveril.
Ano aj toto priniesla demokracia, ze za peniaze mozete vsetko aj obist zakony a nariadenia, robit si co uznate VY za vhodne.
A koncim len otazkou a co MU Dubravka, napr. oddelenie pre zivotne prostredie. Odpoviem si sam, snad si nemyslite pan Peter, ze by Vam MU Dubravka pomohol, resp., ze by pomohol lesu, snad si nemyslite, ze MU pomoze pani Dagmar (mimochodom podnet pani Dagmar ma oznacenie nerieseny), aby sa zachranil strom. Nie tu si mozete pomoct len vy sam a k tomu Vam drzim palce ako aj ludom, ktori nie su nenasytni, rozmaznani a hladia okolo seba, nie je im lahostajne okolie najma stromy a vtaci a je im blizke spolocne blaho vsetkych.
19. júl 2016

U NAS TAKA OBYCAJ

drzim palce.. ale to vidim skor do stratena..
19. júl 2016

Peter

Dobry den pan Gasparovic,

dakujem za vyjadrenie. Osobne (subjektivny pohlad, ospravedlnujem sa, nie je to mienene ako narazka) ocakavam od akehokolvek uradu / veduceho pracovnika, ze nielen robi kroky a rozhodnutia, ale aj sa zaujima o to, ako su realizovane a venuje nejaky cas aj kontrole. Je sice pekne, ze tu mame nejaky "PSL" jednorazovo schvaleny niekde od stola a vyveseny na informacnej tabuli, ale asi by ma (ako zodpovedneho uradnika) zaujimal stav predtym a stav potom. Vyraz "vychovna tazba" mi pribada ako velmi rozporuplny v tomto pripade. Viete ako dany les vyzeral predtym a pozreli ste si fotky, ktore som prilozil? Prepacte, ale ja vidim viac spuste ako uzitku. Predpokladam, ze takyto "vychovny" vylet mechanizmov by ste si do vlastnej zahrady nepustili.

Pre mna je Vasa odpoved nepostacujuca. Ak potrebuje les vychovnu cinnost, pustite tam mensie mechanizmy alebo zodpovedneho hospodara, ktory odstrani popadane stromy tak, aby neuskodil tym zdravym a minimalizoval vplyv na cestne chodniky. A nie mechanizmy, ktore "vychovaju" 40 % lesa a zvysnych 60 % znicia.

Ako som predpokladal, tymto podnetom som nic nedokazal, lebo ste ma odbili formalnou odpovedou bez hlbsieho zaujmu. Ale aspon som poukazal na to co sa deje, a cim viac ludi vie / podnetov je, tym je takato tema viditelnejsia a citlivejsia. Snad raz bude zaujem o prirodu aj tam, kde je pravomoc s tym nieco spravit.

S uctou k Vasej osobe a pozdravom
20. júl 2016

U NAS TAKA OBYCAJ

ano hospodari ...
to nie su hospodari... zamestnanci podniku vedeneho politickym rozhodnutim!
o 5 rokov bude niekto iny a ten bude robit podobnu ak nie este razantnejsiu cinnost!
21. júl 2016

Kňažik

Vazeni pseudoochranari. To, co vykonávajú Lesy SR, je presne podla Lesného hospodárskeho plánu, ktory určila štátna organizácia Lesoprojekt. Prebieha cistenie od poškodených, alebo inak nevhodných stromov na ďalšie pestovanie. Ja sam som bol vedúci lesného obvodu prave v tychto miestach. síce to uz je pomaly dvadsať rokov, no takáto prebierka bola raz za cas - raz rocne, vzhladom na rekreačnú funkciu lesa, no je nevyhnutná z hladiska aj ochrany majetku a zivota návštevníkov lesa. rad odpoviem na dalsie otazky a MU Dúbravka s touto ťažbou nic nema, je zbytocne ich bombardovať. Kňažik
21. júl 2016

U NAS TAKA OBYCAJ

pozdravujem,
my nebombardujeme mestsku cast to admin deleguje podnety,
my komentujeme tie triesky co lietaju pri vasej praci a tie triesky su dost velke..
preidite sa po ceste v lese kde je tazba a pochopite podnet
ja do toho lesa chodim 40 rokov.. takze ho viem okomentovat aj pracu tzv hospodarov..
stale verim ze to bude lepsie ale ide to k horsiemu .. stale viac a viac!

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania