Túlavé psy

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Neriešený
meno
Jana 28. apríla 2017

prosím samosprávu o aktívnejší prístup v riešení problému túlavých psov - sú bez veterinárnej starostlivosti, t.j. neočkované, neodčervované, pohybujú sa bez vôdzky a bez náhubku, bez majiteľa, nikto po nich infikované exkrementy nezbiera. Chodia často s bezdomovcami, ktorí ich prikrmujú.

O útokoch niektorých psov boli už v minulom roku záznamy na mestskej polícii, odchyt mala vykonať Sloboda Zvierat (ne/koná v duchu svojho mena), psy sa naďalej slobodne pohybujú po Dúbravke - bez dozoru a celkom bez pravidiel.

V súvislosti s pohybom riadne chovaných psov navrhujem, aby podmienka podľa §4 VZN 4/2015 ods.(3) "Pri voľnom pohybe psa musí mať pes nasadený náhubok" bola zdôraznená aj v teréne - napr. nálepkou na košoch na exkrementy, keďže viacerí psíčkari túto podmienku popierajú.

28. apríl 2017

TLJ

Sloboda zvierat naozaj nekoná tak,ako jej to ukladá nariadenie a to hovorím z vlastných skúseností,kde cca ani po 3 rokoch nahlasovania túlavých psov v lokalite BA Nové Mesto ul.Horská nedošlo k odchytu psov,ktorí tam voľne pobehujú a napádajú chodcov,bežcov, cyklistov.
Ak zavoláte MsP Bratislava na miesto,kde pes/psy boli videné,hliadka MsP na miesto príde,celú vec prešetrí,zavolá Slobodu zvierat,tá by mala na miesto poslať odchytovú službu,ale moje osobné skúsenosti sú také,že alebo im pes/psy utečú za ten čas čo prídu,alebo ich nevedia nájsť,alebo je už tma a je ťažké ich dohľadať a najlepšia výhovorka je že útulok je aj tak plný a bezdomovci si po odchytené psy neskôr prídu a útulok im ich rád odovzdá.
Na magistráte bdie nad touto problematikou Mgr.Peter Pinter z oddelenia životného prostredia a mestskej zelene. Odporúčam sa obrátiť priamo na neho,je to plne v kompetencii Magistrátu (ak teda zlyhá MsP BA Dúbravka,alebo Sloboda zvierat).
Adresa: [email protected]
02. máj 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
v prvom rade je potrebné upresniť lokalitu kde sa tieto túlavé psy vyskytujú. Postup je presne taký ako píše pán Tomáš. Zmluvu so Slobodou zvierat na odchyt túlavých zvierat - psov, mačiek má uzatvorenú hlavné mesto v rámci celého územia Bratislavy, žiadna mestská časť zvlášť takúto zmluvu uzatvorenú nemá (nakoľko nie všetky verejné priestranstvá sú v správe príslušnej mestskej časti, časť spravuje hlavné mesto), každá mestská časť mesačne uhrádza hlavnému mestu paušálny poplatok za vykonávanie tejto činnosti v ich mestskej časti. Výskyt túlavých psov a mačiek je potrebné hlásiť mestskej polícií na čisle 159, rovnako to môžu urobiť občania, robíme to aj my rovnakým spôsobom. V prípade, ak pracovník mestskej polície povie že túto problematiku nemajú v kompetencii riešiť, prosím obráťte sa na príslušnú mestskú časť alebo na pána Mgr. Pintera z Magistrátu.

M. Blažej
Oddelenie územného rozvoja a životného prostredia MČ Dúbravka
02. máj 2017

Jana

Ďakujem Vám za odpoveď,
výskyt psov na fotkách bol hlásený mestskej polícii, (napr. dňa 24.11.2016 aj opakovane),
hliadkou bola volaná Sloboda zvierat, čakali sme kým prídu asi 40min, za ten čas sme sledovali pohyb psov aby neušli, keď konečne prišli z dvoch psov odchytili len jedného, ten bol však znovu na ulici s bezdomovcom už o 48hodín. Výsledok teda nijaký.
02. máj 2017

AdPo

Sloboda zvierat by sa mala konečne prestať zbavovať psov spôsobom, že ich podaruje človeku bez domova, pretože logicky tento typ človeka sa nevie postarať ani sám o seba a nieto ešte o psa. Riešením je zmena legislatívy, zákaz množenia, povinná kastrácia a podobne. To by však pracovníci slobody zvierat došli o robotu.
27. júl 2017

Jana

Voľne pustené psy bez náhubku, bez obojku

Opakovane by som chcela požiadať kompetentných aby začali riešiť situáciu s voľne pobiehajúcimi psami - doterajší systém absolútne nefunguje. Pobehujú tu stále väčšie zvieratá bez náhubku a bez obojku, psíčkari sú stále bezohľadnejší a púšťajú svojich psov úplne na voľno - napriek platným nariadeniam o vodení psa (náhubok, dozor). Je otázkou času kedy dôjde k ťažkému ublíženiu.
Prosím aby mestská polícia intenzívne a dôsledne sankcionovala nezodpovedných psíčkarov a voľne pustené psy skutočne odchytávala.
Doterajší systém odchytu túlavých zvierat je nefunčný - volať mestskú políciu, čakať na ich príchod, až tí volajú Slobodu zvierat, čakať vyše pol hodinu kým sa Sloboda zvierat dostaví, pes väčšinou zatiaľ odbehne, ak aj náhodou dôjde k odchytu zvieraťa tak na druhý deň je pes opäť vonku,
27. júl 2017

Jana

Pes na fotke behal voľne bez majiteľa, široko-ďaleko nikto nebol ani po 10minútach. Pes postupne prebehol medzi domy. Takýto prípad nie je ojedinelý, tento istý problém (s inými psami) sa v okolí opakuje, dokonca aj pred areálom základnej školy.
Deti nie sú pre tieto psy nijakým nebezpečenstvom ani obmedzením, ale naopak takto pustený pes dokáže dieťa aj zabiť. Psíčkarmi vymyslené a dožadované právo psov na voľné pobehovanie bez náhubku nemôže prevýšiť práva obyvateľov a najmä detí na ich bezpečný pohyb.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania