Húščavova-zviera-túlavé

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Jana 27. marca 2020

Včera 26.3. bolo pieskovisko pri Húščavovej vyčistené a obnovené - bol dodaný nový piesok, celý deň ho pracovníci prebagrovával. Dnes už doňho mačky robia potrebu. Plot okolo ihriska je neúčinný, pre mačky nie je problém. Opakovane som upozorňovala na veľké množstvo túlavých mačiek, ktoré dochodkyne prikrmujú. Na Slobodu zvierat som problém nahlásila už opakovane - napriek urgenciám vždy sa VYHOVÁRALI prečo sa im mačky nadajú odchytiť a tiež že nemajú veterinára ktorý by ich sterilizoval. Mačky zjavne sterilizované nie sú, majú každoročne aj mladé - pribúdajú. Prosím aby sa situácia konečne radikálne riešila.

27. marec 2020

Jana

Dnes som podnet podľa predpísaného postupu nahlásila aj na mestskú políciu, ktorí kontaktovali Slobodu zvierat - tá sa opätovne aj dnes z riešenia problému vykrúca, tvrdili že mačky určite neodchytia, ak chcem ich strerilizáciu problém mám adresovať na magistrát a nie na nich. Riešenie zase žiadne a mačiek stále pribúda.
Neúmerné množstvo mačiek je práve DOSLEDKOM DLHOROČNEJ NEČINNOSTI Slobody Zvierat na opakované oficiálne sťažnosti k premnoženým túlavým mačkám. Mačky nie sú veterinárne ošetrené, nie sú odčervené, roznášajú parazity. Čistenie a údržba ihrísk nie je zadarmo. Rovnako ani služby ktoré má poskytovať Sloboda zvierat podľa zmluvy s mestom.
V odpovedi na podobný podnet ste vlani uviedli: "Zmluvu so Slobodou zvierat na odchyt túlavých psov a mačiek ma uzatvorené Hlavné mesto SR Bratislava a každá mestská časť sa finančne podiela a každý mesiac odvádza hlavnému mestu dohodnutú sumu. Takže Sloboda zvierat by mala reagovať na každý podnet či už od obyvateľa alebo mestskej časti. Tento podnet postúpime Slobode zvierat.".
28. marec 2020

Vlado P.

Pridávam citát z oznamu mesta Tisovec (https://www.tisovec.com):

-----
Počet je možné eliminovať odchytom túlavých mačiek a ich následnou kastráciou, veterinárnym ošetrením a opätovným vypustením do prostredia, pretože aj kastrovaná mačka si zachováva lovecký inštinkt a prirodzene reguluje množstvo potkanov, ale ďalej sa nerozmnožuje. Samozrejme, za všetko je potrebné zaplatiť. A vrátili sme sa na začiatok a to k občanom, ktorí ich prikrmujú a eliminujú tak snahu všetkých zainteresovaných.

Mesto vyzýva všetkých svojich občanov, aby TÚLAVÉ MAČKY NEPRIKRMOVALI!!!

Kŕmenie neodporúča ani Sloboda zvierat. Prikrmovaním zasahujeme do ich prirodzenej rovnováhy a zhoršujeme ich utrpenie. Občania, ktorí mačky prikrmujú, si ich akoby osvojujú a mali by sa o ne postarať aj po zdravotnej stránke, teda navštíviť veterinára, zaplatiť za potrebné vakcíny, prípadne lieky, starať sa o ich potomstvo ktoré vrhne niekoľko krát do roka.
-----
28. marec 2020

Jana

Osobne som do vchodu brány vo viacerých domoch nalepovala výzvu, aby občania neprikrmovali mačky, aj s vysvetlením prečo to v konečnom dôsledku mačkám aj ľuďom škodí. Môžem iba prosiť dôchodkyne, mestskú políciu ani zelenú hliadku suplovať nemôžem.
Súhlasím, že za všetko je potrebné zaplatiť - a práve preto sa pýtam, prečo Sloboda zvierat roky nekoná, ak má na toto podpísanú zmluvu s mestom a mestské časti za to pravidelne platia. Nečinnosť teraz doplnia výhovorkou už je aj tak neskoro, že už je mačiek priveľa - to nie je riešenie. Keby sa od začiatku mačky priebežne sterilizovali nestíhali by sa takto rýchlo množiť.
29. marec 2020

Odpoveď samosprávy

V prípade výskytu túlavých mačiek a psov hlavné mesto vyžaduje nasledovný postup nahlasovania. Mestské časti rovnako ako aj obyvatelia môžu nahlasovať výskyt týchto túlavých zvierat mestskej polícií na čísle 159, ktorá podnet postúpi na Slobodu zvierat. Zmluvu so Slobodou zvierat na odchyt túlavých psov a mačiek ma uzatvorené hlavné mesto SR Bratislava a každá mestská časť sa finančne podieľa a každý mesiac odvádza hlavnému mestu dohodnutú sumu. Takže Sloboda zvierat by mala reagovať na každý podnet či už od obyvateľa alebo mestskej časti. Tento podnet postúpime Slobode zvierat.

Základným problémom sú ale nepoučiteľní obyvatelia Dúbravky, ktorí neustále kŕmia túlavé mačky. Okrem túlavých mačiek bohužiaľ kŕmia aj potkany, ktoré rovnako rozširujú nákazlivé choroby. Vychovávajte svojich susedov a nedovoľte im to.
Kto? Oddelenie životného prostredia

Rastislav Bagar, prednosta MÚ BA-Dúbravka
30. marec 2020

Jana

Vážená samospráva, Vaša odpoveď je irelevantná, zopakovali ste to čo nefunguje.
1) Podnet bol aj teraz riadne nahlásený na 159 (hovor je zanamenaný). Zo Slobody zvierat mi volali späť že mačky riešiť nijak nebudú, mám požiadať magistrát. Rovnako to dopadlo s opakovanými podnetmi v r. 2019, 2018. Sloboda zvierat by mala reagovať ale nereaguje!

2) nachystala som výzvu s vysvetlením (podľa článku "Túlavá mačka je lovec, kŕmením jej škodíme"), opakovane rozvešala po bránach, susedám slušne dohováram... mačky nahlasujem podľa postupu.. čo viac očakávate pod pojmom "vychovávajte" susedov? majú obyvatelia suplovať mestskú políciu a udeľovať pokuty za znečisťovanie ver. priestoru?

3) Základným problémom je nečinnosť Slobody zvierat. Keby boli mačky sterilizované ako mali byť podľa zmluvy nepremnožovali by sa takým tempom (sterilizovaná mačka sa nepremnoží ani po náhodnom prikrme nepoučiteľným obyvateľom).

4) čistenie ihrísk nie je zadarmo, piesok slúži túlavým mačkám = vyhodené peniaze.. hrabať sa v piesku v truse túlavých mačiek = medzi parazitmi toxokary a toxoplazmy vážne ohrozuje malé deti.. Toto je výsledok Vašej nezodpovednosti a pštrosieho postoja
01. apríl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali Sekciu životného prostredia.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
12. máj 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Oddelenie životného prostredia k podnetu uviedlo:

Situáciu v tejto veci sme opakovane preverili aj na Slobode zvierat, pričom nebolo preukázané žiadne ich pochybenie. Sloboda zvierat vykonáva odchyt ferálnych mačiek na verejných priestranstvách na základe podnetu občana a následnej objednávky z Magistrátu. Sloboda zvierat aj v súčasnom období pandémie vykonávala všetky odchyty a výjazdy podľa hlásení dispečingu mestskej polície tak, ako i v období pred pandémiou. Zároveň si dovoľujeme upozorniť, že v prípade detských ihrísk a ich prevádzkovateľov je z hygienického hľadiska povinnosťou prevádzkovateľa zabezpečiť tieto priestory pred možnosťou vstupu rôznych zvierat, nielen mačiek.

S pozdravom,

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania